Ulaştırma Bakanlığı, uçuş okulları ücretlerinde indirime gitti

Haber Giriş : 28 Haziran 2006 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de sivil havacılık sektörünün büyümesiyle ortaya çıkan pilot sıkıntısı, uçuş okullarıyla çözülecek. Ulaştırma Bakanlığı, sorunu çözmek için uçuş

okulları ücretlerinde ve yakıtta yüzde 50'ye varan indirim sağladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tedbir alınmaması durumunda halen 205 pilot açığına 380 ilave edilmesiyle önümüzdeki 5 yılın sonunda sektörde 585 yabancı pilotun istihdam edilmesinin söz konusu olacağını söyledi. Yıldırım, uçuş okullarını nitelik ve kapasite olarak geliştirerek yurtiçindeki pilot ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra bu okulları Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine de pilot yetiştiren eğitim merkezleri haline dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin iş başına gelmesiyle sivil havacılığın gelişmesi için başlattıkları çalışmalarda başarılı sonuçlara ulaştıklarını ifade etti.

FİLO BÜYÜDÜ

Türk sivil havacılığının yolcu ve kargo taşımacılığında 2003 yılında 11 işletmede 162 uçak ile 27 bin 124 koltuk ve 327 ton kargo kapasitesine sahipken, bugün kuruluş aşamasında olan 3 işletme hariç olmak üzere 17 işletmede 249 uçak ile 40 bin 410 koltuk ve 747 ton kargo taşıma kapasitesine ulaşıldığını vurgulayan Yıldırım, yolcu ve kargo dışında "Genel Havacılık İşletmeleri" kapsamında hava taksi, zirai ilaçlama, uçuş okulları ile kamuya ait kurum ve kuruluşlarda çeşitli maksatlarla kullanılan 5 küçük çaplı uçak ve helikopter bulunduğunu kaydetti. Yıldırım, şöyle devam etti:

"Sivil havacılıktaki bu büyüme, doğal olarak pilot ihtiyacını da gündeme getirmektedir. Bugün için sektörün pilot açığını kapatmak üzere 205 yabancı pilotun istihdamına müsaade edilmiştir. Şu anda ülkemizde 5 bin 525 pilot sektörde faaliyet göstermektedir.

Ülkemizde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün müsaade ve denetimi altında faaliyet gösteren Anadolu Üniversitesi, Türk Hava Kurumu ile özel sektöre ait uçuş eğitim okullarında ticari amaçlı pilot yetiştirilmektedir.

Halen bu okullardan yılda yaklaşık 200, önümüzdeki 5 yılda da bin pilot yetiştirilebileceği dikkate alındığında, aynı dönemde 400 pilotun ise sağlık, emeklilik ve yaş nedeniyle sektörden ayrılacağı tahmin edilerek 600 pilotluk bir kazanım sağlanabileceği öngörülmektedir. Bunun da önümüzdeki 5 yılda sektöre girmesi beklenen yaklaşık 70 uçak için ihtiyaç duyulacak 980 pilotun tamamını karşılayamayacağı değerlendirilmektedir.

Tedbir alınmaması durumunda halen 205 pilot açığına 380 ilave edilmesiyle önümüzdeki 5 yılın sonunda sektörde 585 yabancı pilotun istihdam edilmesi gündeme gelmektedir. Bir pilot maaşının pozisyonuna göre 6-9 bin dolar olduğu dikkate alındığında bugün için ayda 1 milyon 200 bin-1 milyon 800 bin dolar yabancı pilotlara ödenmektedir."

"DIŞARIDAN PİLOT GETİRMEK ZORUNDA KALMALARI KABUL EDİLEMEZ"

Binali Yıldırım, Türkiye'nin coğrafik yapısı ve iklim koşullarının pilot eğitimleri için son derece uygun olduğunu belirtti.

"Üniversite mezunu çok sayıda gencimiz işsizken hava yolu işletmelerimizin dışarıdan pilot getirip uçurmak zorunda kalmalarının kabul edilemez olduğu değerlendirilmektedir" diyen Yıldırım, geçen yıl yürürlüğe giren 5431 sayılı Sivil Havacılık Kanunu çerçevesinde uçuş okullarını nitelik ve kapasite olarak geliştirerek yurtiçi pilot ihtiyacının karşılanması yanı sıra bu okulların Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine de pilot yetiştiren birer eğitim merkezleri haline dönüştürülmesini hedeflediklerini kaydetti.

Hedefe ulaşmak için bir dizi çalışma yapıldığını ve mesafe alındığını belirten Yıldırım, bu kapsamda uçuş okullarının Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ödedikleri konuşlanma kirası, apron giriş kartı gibi hizmet ücretleri ile uçuş okullarının kullandıkları yakıtın fiyatında yaklaşık yüzde 50'ye varan indirim sağlandığını bildirdi.

UÇUŞ OKULU ÖĞRENCİLERİNE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

Bazı askeri meydanlar ile Antalya-Karain Meydanının uçuş okullarının kullanımına açılmasıyla ilgili çalışmalarda son safhaya gelindiğini vurgulayan Yıldırım, yabancı öğrencilerin Türk uçuş okullarında eğitim görebilmesine ilişkin bürokratik işlemlerin de azaltıldığını ifade etti.

Uçuş okullarından öğrenim alacak öğrencilere düşük faizli öğrenim destek kredisi sağlanması konusunda bankalarla görüşmelerin protokol aşamasına geldiğini kaydeden Yıldırım, bundan sonraki aşamada üniversitelerin uçuş okulları açması ve halen üniversite bünyesinde olmayan uçuş okullarının üniversite bünyesine alınması yönünde çalışmalara başlanılacağını dile getirdi. Yıldırım, "Tüm bu projelerle nitelikten ve uçuş emniyetinden taviz verilmeden daha düşük maliyetlerle daha çok pilot yetiştirilmesi ve ülkemizi Avrupa ve Ortadoğu'nun uçuş eğitim merkezine dönüştürülmesi hedeflenmektedir" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber