Cansızlar Serdengeçti dönemini suçladı

Haber Giriş : 28 Haziran 2006 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Türkiye'nin yüksek faiz düşük kur politikasına dayanarak enflasyonu düşürmeyi hedeflendiği para politikaları yüzünden bu hale geldiğini savunarak, ABD'nin faiz artırımına Türkiye'nin seyirci kaldığını bildirdi.

Doğan Cansızlar, CNN Türk'te soruları yanıtlarken, uygulanan yüksek faiz düşük kur politikasının, spekülatif yatırımların çok yoğun bir şekilde Türkiye'ye gelmesine yol açtığını bildirdi. Bunun da enflasyonun düşürülmesine yardımcı olduğunu kaydeden Cansızlar, ABD'nin faizleri artırmaya başlamasına Türkiye ve diğen gelişmekte olan ülkelerin seyirci kaldığını ileri sürdü. Cansızlar, "Türkiye'nin para politikalarının sonucu bu hale geldiğini düşünüyorum" dedi.

Merkez Bankası'nın, koşulların uygun olduğu, yabancı sermayenin geldiği dönemlerde faiz indirimlerini 0.25 puan yerine 0.50 puan olarak yapması gerektiğini vurgulayan, Cansızlar, "Ama olmadı. Kurda ve faizlerde mengi yönde büyük bir enerji birikimi oluştu. Bu nedenle biz de bu hareketlenme biraz daha sert hissedildi. Son 2.5 yıl içerisinde alınması gereken önlemler piyasalara sindire sindire alınmadığı için bizde biraz daha sert işitildi" dedi.

Cansızlar, "Geç kalan olayı göremeyen siyasi otorite mi Merkez Bankası mı" sorusunu yanıtlarken, sorunun para politikasıyla ilgili olduğunu ve bu nedenle de Merkez Bankası'nın geç kaldığını ileri sürdü. Cansızlar, "Bir önceki yönetim, Serdengeçti yönetimi. O dönemde faizlerin biraz daha hızlı inmesinde büyük yarar vardı. Fakat izlenen enflasyona odaklı para politikası çerçevesinde bu yapılmadı. Yüksek faiz düşük kurla bir enerji birikimi oldu" diye konuştu.

Gelirken büyük miktarda gelen sıcak paranın çıkarken de büyük miktarda çıkabildiğine dikkat çeken Cansızlar, bu tür hareketlenmelerin çok sürpriz olmadığını belirtti. Bu gelişmeleri kriz olarak değerlendirmenin de doğru olmayacağını savunan Cansızlar, sıcak paranın nasıl gelmişse öyle dışarı çıkabileceğini olağan karşılamak gerektiğini anlattı.

MERKEZ BANKASI'NA ELEŞTİRİ

Merkez Bankası'nın, yüksek miktarlı faiz artışlarının makro ekonomik dengeleri negatif yönde etkileyebileceğinin altını çizen Cansızlar, şunları söyledi: "Bundan sonra yapılması gereken sadece agresi faiz artırımı değil. Şimdiye kadar çok rahat gelen bu spekülatif sermayenin, sıcak paranın dışarı çıkarken çok muntazam şekilde çıkacak önlemleri alması. Merkez Bankası'nın bu sermayenin çıkışıyla ilgili tanzim edici rolü oynaması gerekiyor. 58 milyar dolarlık rezervin tamamı kullanılabilir olmasa da sıcak sermayenin iyi bir şekilde çıkmasını sağlayacak bir politika belirlemesinde büyük yarar olduğunu düşünüyorum."

Cansızlar, Para Politikası Kurulu'nun da yoğun bir şekilde panik hareketleri yaratacak şekilde beklenmedik toplantılar yapmasının da doğru olmadığını bildirdi. Cansızlar olağanüstü toplantılar yaparak, piyasalara negatif mesajları verecek hareketlerden kaçınmak gerektiğini savunarak "Panik içinde alınan kararlar piyasaya güven vermez" dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber