Uyuşturucu timine silah kullanma yetkisi

Uyuşturucu satıcılarıyla ilgili hükümetin hazırladığı eylem planına STAR ulaştı: İnlerine girilecek...

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Eylül 2014 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uyuşturucu timine silah kullanma yetkisi

Ahmet Fatih Erturan

Hükümetin hazırladığı Uyuşturucu Eylem Planı'na STAR ulaştı. Uzel uyuşturucu timleri kurulacak. Bu timlerin özel silah serbestliği olacak. Uyuşturucu taciri, terör suçlusu olarak yargılanacak.

İŞTE HÜKÜMETİN UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE EYLEM PLANI

8 bakanlığın bir yıldır üzerinde çalıştığı Uyuşturucu Eylem Planı'na STAR ulaştı. Sigara ile mücadeleden sonra en büyük savaşı uyuşturucuya açacak olan bakanlıklar hazırlıklarını tamamladı. 2015-2023 yılları arasında uygulanacak eylem planında göze çarpan satır başları şöyle:

İlk iş yer tespiti olacak

Eylem planına göre ilk etapta Türkiye geneli uyuşturucu hammaddelerinin üretiminin, satışının ve en çok uyuşturucu kullanımı vakalarının görüldüğü yerler tespit edilecek. Belirlenen bu yerlere sürekli operasyonlar düzenlenerek uyuşturucu satanlara ve içenlere göz açtırılmayacak. Uyuşturucu üreten kişiler ise sürekli polis takibinde olup telefon dinlemelerine kadar her türlü sistem kullanılacak. Yakalanan uyuşturucu tacirleri en ağır suçlar (terör suçları) kapsamında yargılanacak.

Narko Tim'ler kurulacak

Hazırlanan planda emniyet ve jandarma mücadelede başrolü üstlenecek. Emniyet içinde Narko Timler oluşturulacak. Bu tim özel yetiştirilmiş polislerden oluşacak ve timin asli görevi uyuşturucu ile mücadele olacak. Jandarma ise uyuşturucu hammaddesini oluşturan bitkilerin ekildiği yerlere baskın yaparak buraları yok edecek. Her polis karakolunda 3-4 kişiden oluşan narko timler bulunacak. Bu tim herhangi bir ihbar durumunda anında baskın yapabilecek. Ayrıca narko timler diğer polislere oranla silah kullanımında daha serbest olacak. Operasyon sırasında can güvenliğini tehlikeye atan bir durum görüldüğünde silahını kullanabilecek.

İlaçlara ulaşmak zorlaşıyor

Planda yapılacak bir diğer tedbir ise uyuşturucu kullanımındaki hammaddeler olacak. Bu maddelerin kimyasal yapısını ve hangi ilaçlarda bulunduğunu tespit edecek olan Sağlık Bakanlığı tedbirlerini artırarak bu ilaçların eczanelerden alınmasını zorlaştıracak.

Bağımlının kimliği gizlenecek

Bir sonraki aşamada Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ortak hareket edecek. Böylece Sağlık Bakanlığı AMATEM ve ÇEMATEM gibi madde bağımlıları tedavi merkezlerini revize ederek sayılarını artırırken, Aile Bakanlığı ise tedavi gören kişilere ve ailesine psikolojik terapi uygulayacak. Ayrıca tedavi gören madde bağımlılarının kimlikleri tamamen gizli tutulacak.

Yüksek Kurul oluşturulacak

Uyuşturucuyla Mücadele Yüksek Kurulu kurulacak. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından yönetilecek olan kurul hem uyuşturucu ile mücadele çalışmalarını takip edecek hem gerekli yasal zemini hazırlayacak hem de STK'lar, valiler, muhtarlar ile sürekli toplantılar düzenleyecek. Böylece vatandaş da bu mücadelenin içine dahil edilmiş olacak.

Diyanet destek verecek

Uyuşturucu ile mücadelede 8 bakanlık aktif görev alacak. O bakanlıklar, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı (Emniyet, Jandarma), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı ve RTÜK de mücadeleye dahil olacak.

Okul içi ve çevresine kuşatma

Eskiden sadece okul içini kontrol eden sivil polisin yerine uyuşturucuyla mücadele için özel olarak yetiştirilmiş Narko Timler görev yapacak. Bu tim sadece okul içini değil çevresini de gözetim altında tutacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber