Çözümde yol haritası 1 ay sonra

HDP heyetinin başbakan yardımcıları ile görüşmesinde Hükümet kanadı "Karakol-şantiye yakma, yol kesme eylemleri tolere edilemez. Vergi devletin işi, haraca izin verilmeyecek" mesajını iletti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Eylül 2014 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çözümde yol haritası 1 ay sonra

HAZAL ATEŞ

ZÜBEYDE YALÇIN

Hükümet, çözüm sürecindeki kararlılığını korurken bölgede tırmanan asayiş olaylarına karşı harekete geçti. HDP heyeti ile yapılan görüşmelerde, dört önemli uyarıda bulunuldu; "Eylemsizlik yetmez, asayiş olaylarını bitirin. Karakol, şantiye basmak, araç yakmak, yol kesmek, gibi eylemler kesinlikle tolere edilemez. Vergiyi devlet toplar, haraç toplamaya izin verilmeyecek. Yasal düzenlemelerin yaşama geçmesi için önce silahı gömün." Hükümet, sürece ilişkin olası bir yol kazası yaşanmaması için dört koldan seferber oldu. HDP heyeti ile yapılan görüşmelerde, bölgede işadamlarından haraç isteme, okullara saldırı, yol kesme, şantiye basma gibi eylemlerle sürecin istismar edilmek istendiği vurgulandı. HDP heyeti ile yapılan görüşmelerde, İçişleri Bakanlığı, Emniyet'e gelen şikayetlere dikkat çekilerek, "Süreci sabote etmeye çalışan suç örgütlerine izin verilmeyecek. Toplumun huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yok. Sürecin sağlıklı işlemesini istiyorsan kamu düzenini bozacak hareket içinde olmayacaksın" mesajı verildi. Sürece ilişkin somut adım beklentisine karşılık da, "Terörle Mücadele Kanunu başta olmak üzere ilgili yasalar üzerinde çalışılıyor. Ancak silahların bırakılması öncelikli koşul. Silahlar bırakılsın yasal adımların devamı da geliyor" denildi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un HDP heyeti ile yaptığı görüşmenin basına kapalı bölümünde de asayiş olaylarına vurgu yapıldı. Kurtulmuş, sürecin sağlıklı ilerlemesi için yol kesme, tehdit gibi olayların sonlandırılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Hükümet, çözüm konusunda iyi niyetli, sağlam bir irade ortaya koyduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Siyasi akılla çözme kararlılığı içindeyiz. Atılacak adımlara ilişkin planlama yapılıyor. Biz bunları yaparken bölgeden asayiş olaylarına ilişkin çok şikayet geliyor. Siyasetin tehdit altında yapılmaması gerekir. Ne demek istiyorum? Bazı şehirlerde tehditler, yol kesme olayları yaşanıyor. Bunların da bitmesi gerekiyor. HDP de bu konuda üzerine düşeni yapmalı" dedi.

SEKRETARYA TALEBİ

İmralı' ya gitmek için dün resmi başvuruda bulunan HDP de, hükümete sürecin kalıcı barışa dönüşmesi için taleplerini iletti. HDP, yaptığı yazılı açıklamada görüşmelerde, sınırdaki gelişmelerin sürece yansımaları, sekretarya, izleme heyeti başta olmak üzere müzakere mekanizmalarının kurulması, yol haritasının taraflar arasında ortaklaştırılması, asayiş uygulamalarının ortaya çıkardığı sorunların değerlendirildiği belirtildi. Açıklamada, "Sürecin devamıyla ilgili iradi kararlılıktan hızlı somut adımlara geçmenin önemli olduğu belirtildi. Tıkanıklıkların aşılması için önümüzdeki günler hayati öneme sahip. İnsani yardımların ötesinde Kobani'de katliam tehlikesinin bertaraf edilmesi için etkin bir tutum ortaya konmalı. Bu sadece çözüm sürecinin değil, bölgesel barışın temel faktörlerinden biri olacak" denildi.

YOL HARİTASI BİR AY SONRA

Hükümet, geçen 19 Mayıs'tan bu yana çözüm süreci için önemli bir aşama sayılan yol haritasının çalışmalarına başladı. Bugüne kadar devam eden çalışmalar kapsamında yapılacak işler ve bunların ne zaman hayata geçirileceğine dair takvim hazırlanıyor. Son dönemde çalışmalara hız verildi. Çözüm süreci için oluşturulan ve içinde bakanlar, genel başkan yardımcıları ile grup başkanvekillerinin yer aldığı komisyon arka ardaya toplantılar yaptı. Bazı toplantılara Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı. Hükümet, bir ay sonra hazırlanan yol haritasını tamamlamayı ve kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyor. İktidarın hazırladığı yol haritası öncelikli olarak Genelkurmay Başkanlığı ve terörle mücadelenin içinde olan güvenlik birimleri ile paylaşılacak. Yol haritası daha sonra da HDP ve Kandil'in de içinde bulunduğu gruplar ile paylaşılacak. Kamuoyu ile paylaşılan yol haritasındaki uygulamalar tek tek hayata geçirilecek. Yol haritası hazırlanırken bölgede yaşanan gelişmeler ve bunların Türkiye'deki etkileri dikkate alınacak. Belli gerçekler üzerinden hareket edilerek hedefler konulacak. Yol haritasının hazırlanma süreci devam ederken iktidarın birinci önceliği bölgedeki eylemlerin durdurulması, asayişi bozan durumların ortadan kaldırılması olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber