Eğitim fakültelerinin kontenjanı azaltıldı

Haber Giriş : 30 Haziran 2006 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK bu yıl önemli bir değişikliğe imza atarak eğitim fakültelerinin 38 bin civarında olan kontenjanını 28 bine düşürdü. Bu bilgiyi ilk kez bize açıklayan YÖK Başkanı Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, kontenjanların azaltılmasının nedenini hem öğretmen niteliğini artırmak, hem de ihtiyacı dikkate almak olarak açıkladı. Üniversite tercihleri öncesinde adaylarda hayal kırıklığı yaratacak bu karar, ?Üniversite kapısında yığılmalar artarken, kontenjanlar neden düşürülüyor?? şeklinde itirazlara da neden olacaktır. Ama rakamlar YÖK'ün bu çalışmasını yerinde olduğunu gösteriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, bir yılda mezun olan öğrenci sayısı kadar bile öğretmen almıyor. Türkiye genelinde farklı illere dağılmış 80 eğitim fakültesi bulunuyor. Bu fakültelerin bünyesindeki 95 ayrı öğretmenlik programında, 190 binin üzerinde görüyor. Sınıf öğretmenliği dalında öğretmen ihtiyacı 35 bin civarında. Eğitim fakültelerinde eğitim gören sınıf öğretmeni adayı sayısı ise 50 binlere yakın.

***
Meslek seçim soruları

Ünİversİte sonuçlarının açıklanmasını beklerken verilmesi gereken en önemli kararın meslek seçimi olduğunu daha önce de belirtmiştik. Sizlerden gelen soruların büyük bölümünü doğru mesleği nasıl seçeceğinizle ilgili. Kendinizi değerlendirebilmeniz için küçük bir rehber hazırladım. Bu sorulara cevap verdiğinizde mesleki seçiminizi de daha sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz:

1- Kendinizle ilgili bilgi sahibi olmalısınız; Bunun için şu sorular sizlere yardımcı olabilir.
Hangi konu ve konulara ilgi duyuyorsunuz?
Hangi alanlarda ve işlerde yetenekli olduğunuzu düşünüyorsunuz?
Yaşamda en çok nelere öncelik ve önem veriyorsunuz? Para kazanma, ün sahibi olma gibi.

2- Seçmeyi düşündüğünüz meslek konusunda bilgi sahibi olmalısınız: Meslekleri tanıma çok yönlü verilerle ve sizlerin yorumlamaları ile iyice irdelenmeli.

Mesleğin gerektirdiği özellikler nelerdir, meslek hangi yetenekleri, ilgileri, kişilik özelliklerini, fiziksel özellikleri gerektiriyor?

Meslekte yapılan işler neler?
Çalışma ortamı nasıl?
Mesleğin kazanç durumu nedir?
Yükselme olanakları nasıl?
Staj, zorunlu hizmet gibi çalışmaları gerektiriyor mu?

3- Seçtiğiniz mesleğe hazırlık yapan yüksek öğretim kurumları hakkında bilgi sahibi olmalısınız:
Hangi yüksek öğretim kurumları, seçilen mesleğe eleman yetiştiriyor?
Daha önceki yılların taban puanları nelerdir?
Seçilen yüksek öğretim kurumu hangi puan türünde öğrenci alıyor?
Öğrenim süresi kaç yıl?
Öğrenim maliyeti, harçlar, kitaplar, burs olanakları vb. ne durumda?
Yüksek öğretim kurumunun bulunduğu yer ve sunduğu olanaklar sizin için yeterli mi?

Meslekleri tanımak için; meslek odaları tarafından çıkarılan yayınlar, meslek tanıtım rehberleri, yazılı ve görsel basında mesleklerle ilgili çıkan yayınlardan, İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun meslek danışma merkezleri, mesleği yapan kişilerden, üniversitelerden bilgi alabilirsiniz.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber