Araç takip sistemleriyle trafik kazaları azaltılabilir

"Sistem sayesinde, aracın konumu, aşırı hızı, ani yavaşlaması gibi bilgilere ulaşılabiliyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2014 15:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Araç takip sistemleriyle trafik kazaları azaltılabilir

Sürücülerin araç kullanımlarını takip ederek sürücü bazlı rapor alabilen, sürücünün aracı kaç saat, hangi hızla ve kaç kilometre kullandığını tespit edilebilen araç takip sistemleri ile uykusuz ve yorgun şekilde araç kullanımının önüne geçilirken, kazalara sebep veren hareketlere dair uyarı sistemiyle ihlaller tespit edilerek risklerin önüne geçilebiliyor.

FiloTürk'ten yapılan yazılı açıklamada, trafik kazalarında her yıl yaklaşık 4 bin kişi hayatını kaybederken, tekerlekli sandalyeye veya başkalarının yardımına muhtaç olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalan yüzlercesiyle birlikte her yıl 250 binden fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

Trafik kazalarının sosyo-ekonomik maliyetinin yıllık yaklaşık 20 milyar lira olduğu tahmin edilirken, Türkiye'deki trafik kazalarının yüzde 95'inin nedeninin hatalı insan davranışları olduğu aktarılan açıklamada, araç takip sistemleri ile sürücülerin araç kullanımlarını takip ederek sürücü bazlı rapor alınabildiği, sürücünün aracı kaç saat, hangi hızla ve kaç kilometre kullandığının tespit edilebildiği, böylece uykusuz ve yorgun şekilde araç kullanımının önüne geçildiği kaydedildi.

Açıklamada, araçlar için ani hız değişimi ve ani yön değişimi kriterlerine göre ani değişim yaşanması durumunda sistemde önceden tanımlanmış kişilere kaza ihtimali uyarısı iletilerek, en hızlı şekilde önlem alınmasının sağlandığı vurgulandı.

- "Sistem sayesinde, aracın konumu, aşırı hızı, ani yavaşlaması gibi bilgilere ulaşılabiliyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mobiliz Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aydoğan, özellikle bayram tatilleri gibi trafiğin yoğun olduğu dönemlerde kazalarda ciddi artış yaşandığına işaret ederek, dikkatli ve doğru araç kullanımı ile trafik kazalarının büyük bölümünün engellenebileceğini belirtti.

Araç takip sistemlerinin trafik güvenliği için etkili çözümler sunduğunu aktaran Aydoğan, şu bilgileri paylaştı:

"Sistem sayesinde, aracın konumu, aşırı hızı, ani yavaşlaması gibi birçok bilgiye anında ulaşmak mümkün. Özellikle toplu taşım araçlarında bu sistemlerin kullanılması ile sürücü kaynaklı hataları önlemek mümkün. Sürücülerin trafikteki hareketlerini raporlamalarla ortaya koyan sistem aynı zamanda seyahat firmaları tarafından belirlenen yol güzergahları ihlallerini de tespit edebiliyor. Aracı hangi sürücünün kullandığı da sürücülere dağıtılan kimlik birimleri ile sistem tarafından algılanıyor ve bu sayede uzun mesafelerde şoförlerin tanımlanandan daha uzun süre araç kullanması da önlenmiş oluyor. Saniyelik verilerle güncellenen veriler üzerinden hazırlanan raporlar sayesinde, kazalara sebep veren hareketlere dair uyarı sistemi devreye sokuluyor ve ihlaller tespit edilerek risklerin önüne geçiliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber