3 üsle diplomatik seferberlik

TBMM'nin Suriye ve Irak tezkeresini kabul etmesinin ardından TSK, hükümetten tezkere doğrultusunda gelebilecek talimatlar ışığında her türlü senaryoya ilişkin çalışmalarını hızlandırdı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Ekim 2014 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
3 üsle diplomatik seferberlik

Uğur ERGAN

Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin güney sınırında 'güvenli bölge' oluşturulması ve uçuşa yasak bölge ilanının neden gerekli olduğunu özellikle BM Güvenlik Konseyi (BMGK) ile Batılı ülkelere ayrıntılı ve ikna edici şekilde anlatmak için seferber olacak. Dışişleri aynı talebi, uluslararası koalisyona destek veren bazı Arap ülkeleri ile diğer İslam ülkelerine de anlatacak. Bu kapsamda BM, Avrupa Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı nezdinde yoğun şekilde diplomatik temas yürütülecek. Buna göre, uluslararası güç, hava yoluyla geleceği için Türkiye'de üslerden yararlanmayı talep etmesine kesin gözle bakılıyor. Bu durumda coğrafi açıdan yakınlık dikkate alındığında, hem güvenli bölgede görev alacak askerler, hem de insani amaçlı uçuşlara lojistik destek için öncelikli olarak İncirlik, Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü ile Malatya'daki 7. Ana Jet Üssü'nün kullandırılması gündemde.

YABANCI ASKER İÇİN MOU

Yabancı ülkelerin Türkiye'ye asker gönderme kararı almaları durumunda, her ülke ile ayrı ayrı, Türkiye'nin iç hukuku da dikkate alınarak bir mutabakat zaptı (Memorandum of Understanding-MOU) imzalanması gerekiyor. Askeri kaynaklar, "Söz konusu durum 1 Mart Tezkeresi'ndeki gibi kapsamlı olmayacağı için mutat bir iş olarak yapılır. Bir sıkıntı olmaz" dediler. Üs kullanımı ve yabancı askerlerin gelişiyle ilgili konuların, kısa süre içinde Türkiye'yi ziyaret edecek olan ABD'nin IŞİD'le mücadele temsilcileri emekli Orgeneral John Allen ve Yardımcısı Brett McGurk'ün Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Karargahı'nda yapacakları görüşmelerde ele alınması bekleniyor. TSK'nın çalışmaları arasında 'güvenli bölge' ceplerinin nerelerde kurulabileceği de yer alıyor. TSK, güvenli bölge cepleri için IŞİD ve PYD'nin kontrolündeki bölgelerin dışında, Esad rejimine muhalif ılımlı İslami Cephe ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolündeki sınır kapılarını tercih ediyor. Bu nedenle Cilvegözü, Öncüpınar ve Karbeyez Kapıları ve civarları üzerinde duruluyor. Güvenli bölgelerin sınırın öteki tarafında coğrafi şartlara göre 20-25 kilometre derinlik içerebileceği belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber