O Twit'ler 1 saatte buzlandı!

Bakan Elvan: IŞİD ile komşu olmak istemeyiz

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 09 Ekim 2014 07:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
O Twit'ler 1 saatte buzlandı!

Deniz ÇİÇEK / HT GAZETE

PKK'nın gençlik yapılanması, Kobani'yi bahane ederek Twitter'dan "silahlı ayaklanma" çağrısı yaptı. Hemen harekete geçen Ulaştırma Bakanlığı, Twitter yönetimine; söz konusu twit'lerin ulusal güvenliği tehdit ettiğini bildirdi. Bunun üzerine o twit'ler buzlandı. Bakan Elvan, "1 saatte engelledik" dedi.

Habertürk Gazetesi'nin Ankara bürosunu ziyaret eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Elvan, Kobani'yi gerekçe göstererek yapılan eylemlerde sorumsuz bir yaklaşım sergilendiğini belirterek, PKK'nın gençlik yapılanması olan YDH-G'nin Twitter üzerinden silahlı mücadele çağrısı yaptığını kaydetti. Hür Dava Partisi'nden (HÜDA PAR) de benzer çağrılar geldiğinin anımsatılması üzerine Elvan, Anayasa Mahkemesi'nin kısa süre önce Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) "milli güvenlik" gerekçesiyle sitelere erişimi engelleyen yetkisini iptal ettiğini söyledi. Bakan Elvan, genelde bu tür mesajların sahte (fake) hesaplardan atıldığını, bu nedenle twit atan gerçek kişilere ulaşmanın pek mümkün olmadığını ifade etti.

GECE YARISI OPERASYONU

Elvan, Twitter üzerinden silahlı ayaklanma çağrısı yapan twit'ler için gece yarısı yoğun bir mesai verdiklerini vurgulayarak önceki gece yaşananları şöyle anlattı: "Twit'ler ile halk resmen savaşa davet ediliyordu. Silahlanılması isteniyordu, suç işleniyordu. Bizim doğrudan engellememiz mümkün değildi. Ya komple kapatacaktık ya da twit'ler için mahkeme kararı alınacaktı. Ulusal güvenliği tehdit eden bir konuydu. Anayasa Mahkemesi de iptal edince, gece yarısı doğrudan Twitter'a ulaştık. Önce Twitter'ın Avrupa merkezi olan İrlanda ofisini aradık. Ofis kapalı olduğu için bu sefer ABD'deki merkezi olan California ile bağlantı kurduk. Silahlı ayaklanmaya dönük twit'lerin engellenmesini istedik. Gece saat 01.30 sularıydı. Marjinal grupların, PKK'nın gençlik yapılanmasının attığı twit'ler, gece yarısı kaldırıldı. 1 saatte twit'ler buzlandı. Saat 03.00 gibi işlem tamamlanmıştı."

'AVUKAT İLE GÖRÜŞTÜM'

Twitter'la ilişkilerin geldiği noktaya da dikkat çeken Elvan, "Uyar-kaldır yöntemini kullandık. Önceden, Twitter yönetimine günlerce ulaşamıyorduk. Twitter yönetimi ile artık sık sık görüşüyoruz. Ben de Twitter'ın avukatı Gönenç Gürkaynak ile gece yarısı görüştüm. ABD ve pek çok AB ülkesinde ulusal güvenlik konularında rahat hareket ediliyor. Twitler ve olumsuz yayınlar kısa sürede engelleniyor" diye konuştu.

'KİM ENGELLEYECEK?'

Anayasa Mahkemesi'ne TİB'le ilgili iptal kararı nedeniyle sitem eden Elvan, "Şimdi ulusal güvenlikle ilgili olaylar olsa kim engelleyecek? İnternette yayınlar olursa, 'Silah alın, savaşın' denirse ne yapacağım? Mahkemeye gideceğim, karar alacağım. Biz o maddeyi (iptal edilen maddeyi) hazırlarken Anayasa'yı dikkate almıştık" dedi.

'IŞİD İLE KOMŞU OLMAK İSTEMEYİZ'

Kobani eylemlerindeki olayları üzücü bulduğunu aktaran Elvan, "Türkiye, Kobani'nin düşmesini istemez. Bu durum, Türkiye'nin aleyhine olur, lehine değil. IŞİD terör örgütünü komşu olarak ister miyiz? Böyle bir şey mümkün mü?" diye sordu.

'DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ GELİŞMEMİŞ'

Bakan Elvan, bölgeden gelen karayolu taleplerine de dikkat çekerek, "Hem 'Yol yapın' diyorlar. Sonra da bunları yakıyorlar. Asfalt istiyorlar, 'Kaliteli olsun' diyorlar. Müteahhit işe başlıyor, sonra asfalt aracını yakıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Bir yandan 'Yatırım yapın' diyorlar, diğer yandan yatırımın önüne geçiyorlar. Hep 'Demokrasi', 'Demokrasi' diyorlar ama kendilerinin demokrasi kültürü gelişmemiş. Başta HDP olmak üzere demokrasi kültürü gelişmemiş" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber