Bodrum'da 'önleyici' sürgün

Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Turizm mevsiminde iş bulma umuduyla Bodrum'a gelen ve ezici çoğunluğunu Doğu ve Güneydoğuluların oluşturduğu vatandaşların, olay çıkarma ihtimaline karşı, önce polis tarafından gözaltına alındığı, ardından biletleri temin edilerek memleketlerine geri gönderildikleri ortaya çıktı. Emniyet yetkilileri, işsizlik ve parasızlık nedeniyle sokakta yatmaya başladıkları için 'potansiyel tehlike' haline gelen bu kişilerin zorla değil, iknayla memleketlerine yollandığını söyledi.

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, iş bulmak amacıyla turistik ilçeye gelen üniversite mezunlarının ve üniversite öğrencilerinin bahçıvanlık, garsonluk, bulaşıkçılık, 'bodyguar'dlık yapıp temizlik işçisi olarak çalıştığını, emekli olanların ve yaz aylarında ek iş yapmak isteyenlerin turistik ilçeye akın ettiğini, bazı gençlerinse çaresizlikten ve tecrübesizlikten uyuşturucu, hırsızlık, çek senet ve fuhuş mafyasının eline düşmekten son anda kurtarıldığını öne sürdü.

Üç haftada 500 kişi gitti

Uygun bir işe giremeyen, ceplerindeki para da bitince yatacak yer bulamayan gençlerin sokaklarda yatıp kalkmaya başladıklarını öne süren polis yetkilileri, bu nedenlerle sokak kavgaları ve hırsızlık olaylarında artış meydana geldiğini, bunalıma giren işsizlerin yarattığı tedirginliğin esnafı ve turizmciyi endişelendirmeye başladığını savundu. Polis, esnafın endişesini gidermek için aldığı önlemler çerçevesinde, üç haftada 500 kişiyi otobüs biletlerini esnafın da yardımıyla temin ederek geldikleri kentlere geri gönderdi. 18 yaşından küçüklerin, 'Küçükleri Koruma Kanunu' kapsamında, büyüklerinse ikna ve gönüllülük yöntemiyle gönderildiği belirtildi. Gönderilenlerin otobüs bileti masraflarının esnaf ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneklerince karşılandığı vurgulandı.

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, "Kimse Bodrum'un büyülü görüntüsüne kapılarak buraya gelmesin. Gelmeden iş organizasyonunu, bağlantılarını iyi yapsın" derken, Muğla Emniyet Müdürü Emin Körpe de Bodrum'un 'tehlike'lerine dikkat çekti: "Polis iş için gelen ancak bulamayan yüzlerce genci otobüs biletini alarak memleketlerine geri gönderdi. Ceplerinde dönüş paraları bile kalmayanlar burada kalmakta direnince hırsızlık, kapkaç gibi işlere zorlanıp bunalıma giriyor. Hem kendi huzurları hem de toplumun huzuru kaçıyor. Zor durumda kalan gençlere yardım için elimizden geleni yapıyor, işsiz gençleri ilçelerde 24 saat gözetim altında tutmaya çalışıyoruz. Kimse gözünü kapatıp gelmesin, maceraya atılmasın, batağa düşmesin. Çünkü iş bulamayan gençleri bu bölgelerde şimdiye kadar hiç karşılaşmadıkları birçok tehlike bekliyor."

'İkna yöntemi kullanılıyor'

Bodrum'dan memleketlerine geri gönderilenler arasında sırasıyla Bingöl, Diyarbakır, Van, Muş, Erzurum, Batman, Erzincan'dan gelenlerin başı çektiği öğrenildi. Son zamanlarda Manisa ve Kütahya'dan gelenlerin bir kısmının geri gönderildikleri de belirtildi. Geri göndermeler konusunda herhangi bir zorlamanın olmadığını savunan yetkililer, ikna yöntemlerinin esas alındığını söyledi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber