Elektrik fiyatlarına sokak aydınlatması zammı

Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyelerin ödemediği sokak aydınlatma bedelleri, vatandaşa zam yükü olarak dönecek. Yapılacak düzenleme ile faturalara bu bedelin direkt yansıtılması ya da Belediye Tüketim Vergisi oranı ile oynanması planlanıyor.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (TEDAŞ) belediyelerden tahsil edemediği sokak aydınlatmalarının bedeli vatandaşın üzerine kaldı.

Belediyeler bugüne kadar 1-1.5 milyar YTL'lik sokak aydınlatması bedelini ödemedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı ise özelleştirmeden dağıtım bölgesi alacak olanların, TEDAŞ'ın yaşadığı tahsilat sorununu yaşamaması için 3 ayrı formül belirledi. Formüllere göre gerek sanayi ve gerekse konut abonelerinin tükettiği elektriğin faturası zamlanmış olacak. Yapılması planlanan yasal düzenleme ile faturalara bu bedelin direkt yansıtılması ya da Belediye Tüketim Vergisi (BTV) oranı ile oynanması planlanıyor. Belediyelerin bugüne kadar ödemedikleri bedellerin ise en azından ana parasının tahsilatı için bir çalışma başlatıldı.

Sanayiciden 5, vatandaştan 2 YTL

Hazırlanan formüllerden ilki aydınlatma bedeli olarak belirli bir tutarın

faturalara direkt olarak yansıtılmasından oluşuyor. Buna göre sanayi abonelerinden fatura başına 5 YTL, konut abonelerinden ise 2 YTL alınması düşünülüyor.

İkinci formülde ise konut abonelerinin elektrik faturalarından alınan ve belediyelere aktarılan yüzde 5'lik BTV oranının yüzde 8'e, sanayi abonelerinden alınan yüzde 1'lik BTV'nin yüzde 2'ye çıkarılması öngörülüyor.

Bu durumda konut aboneleri elektriğe kilovatsaat başına yaklaşık 0.40 Ykr daha (Eski birimle 4 bin TL), sanayi aboneleri ise 0.12 Ykr (eski birimle bin 200 TL) daha fazla para ödemek zorunda kalacaklar. Bu durumda konut abonelerinde BTV payı 0.63 YKr'den 1.022 YKr'ye, sanayi abonelerinde ise aynı kesinti 0.12 YKr'den 0.24 Ykr'ye çıkacak. Bu formülde; konut abonelerinden oluşacak 3 puanlık farkla sanayi abonelerinden gelecek 1 puanlık fark belediyelere aktarılmayacak ve TEDAŞ'ın kasasına girecek.

Üçüncü formüle göre ise elektrik faturaları içinden alınan BTV'nin oranları değiştirilmeden belediyelere aktarılması yerine, tamamının TEDAŞ'ta kalması düşünülüyor.

Özelleştirme için zorunluluk

BTV oranının yükseltilmesi, tüketicilerin yükünü daha artıracak. Özellikle sanayi abonelerine yapılacak 1 puanlık artırımın bile, maliyetleri yükselteceğini söyleyen bakanlık yetkilileri, bu nedenle fatura başına aydınlatma bedeli alınmasına yönelik bir yasa çıkarılmasının daha olumlu olacağını ifade ettiler. Yetkililer, TEDAŞ'ın özelleştirilmesi sırasında sokak aydınlatması bedellerinin tahsilatında yaşanan sıkıntının özelleştirme çalışmalarını olumsuz etkilemesinden çekinildiğini ifade ederek "Özelleştirme sonrasında görev alacak dağıtım şirketlerinin, belediyelerden tahsilat yapamama sorunuyla karşılaşmaması gerek. Bu endişe ihalelere ilgiyi azaltmamalı. Özelleştirmenin başarısı için en kısa sürede böyle bir yasa çıkarılması gerekiyor" diye konuştular.

Büyükşehir belediyeleri borçta başı çekti

Belediyelerden 2002 yılından bu yana aydınlatma bedeli tahsil edilemedi. Ancak Hazine, görev zararı olarak TEDAŞ'a aydınlatma bedelleri için 320 milyon YTL'lik ek ödeme yaptı. 2003 yılından bugüne kadar ise TEDAŞ kasasına aydınlatma bedeli adı altında bir para girişi olmadı. Bu nedenle TEDAŞ'ın 2003-2005 döneminde oluşan ana para alacağı 1-1.5 milyar YTL'ye ulaştı. Türkiye'nin yıllık aydınlatma bedeli faturasının 600 milyon YTL civarında olduğu ve borcun her geçen yıl bu miktarda arttığı öğrenildi. Borcun büyük kısmının ise İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehir belediyelerinden kaynaklandığı kaydedildi. Bakanlık yetkilileri, "Büyükşehirlerde hem aydınlatma bedeli belediyelerden tahsil edilemiyor hem de aydınlatma tam olarak yapılamıyor" diye konuştular.

Tahsilata üç formül

1- Aydınlatma bedeli olarak belirli bir tutar faturalara direkt olarak yansıtılacak. Buna göre sanayi abonelerinden fatura başına 5 YTL, konut abonelerinden ise 2 YTL alınacak.

2- Konut abonelerinin elektrik faturalarından alınan ve belediyelere aktarılan yüzde 5'lik BTV oranı yüzde 8'e, sanayi abonelerinden alınan yüzde 1'lik BTV yüzde 2'ye çıkarılacak.

3- Elektrik faturaları içinden alınan BTV'nin, oranları değiştirilmeden belediyelere aktarılması yerine tamamı TEDAŞ'ta bırakılacak.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber