Bakan Akdağ: İlaç fiyatlarına % 5 oranında kur farkı yansıtılacak!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 23:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''İlaç fiyatlarına yalnızca yüzde 5 oranında kur farkı yansıtılacak'' dedi.

Bakan Akdağ, Erzurum'da, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin inşaatında incelemelerde bulundu.

Akdağ, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ilaç fiyatlarının yüzde 30 oranında zamlandığı yönünde ifadeler kullanıldığını belirterek, bunun doğru olmadığını söyledi.

İlaç fiyatlarını kur farkına göre belirlediklerini belirten Akdağ, şunları kaydetti:

''İlaç fiyatlarına yalnızca yüzde 5 oranında bir kur farkı yansıtılacak. Daha sonra kur takip edilecek. Eğer kur yüksek kalırsa, peyder pey bu seviyeye çıkılacak. Kurun nereye gelip nerede sabit kalacağını bilmediğimiz için ve şu anda dalgalanma devam ettiği için, Hazine ve Maliye ile görüştük ve şu an sadece ilaç fiyatlarına kur farkının yüzde 5 oranında yansıtılmasına karar verdik'' Bakan Akdağ, kurdaki farkı ilaç fiyatlarına birden yansıtmayı düşünmediklerini vurgulayarak, ''Bunu sektör de anlayışla karşıladı. Bu konuda güzel bir mutabakat sağlamış bulunuyoruz'' şeklinde konuştu.

Daha sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla açılışı yapılacak olan Numune Hastanesinin ek binasında incelemelerde bulunan Akdağ, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç'i ziyaret etti.

Akdağ, Hükümetin hizmet halkalarına yenilerini eklemeye devam ettiğini, Erzurum'da Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yapımına ara verilmeden devam edildiğini söyledi. Söz konusu hastanenin depreme karşı dayanıklı olarak yapıldığını belirten Akdağ, bunun için hastane binasının temellerine, depremin etkisini azaltacak sismik izolatörler yerleştirildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Hastanenin yapımını gelecek yıl yaz mevsimi sona ermeden tamamlamayı planlıyoruz. Mükemmel binalar yapıyoruz. Hizmet alanlarımızı genişletiyoruz. Bütün amacımız güler yüzlü sağlık kuruluşları oluşturmak. Biz hizmet mantığını da değiştiriyoruz, tabii bu da kolay değil. Yıllarca farklı hizmet mantığına alışmıştık. Şimdi hizmet alanla veren yer değişti. Sağlık alanında, hizmet verenin adeta (buyurduğu) hizmet alanın da (ona mahkum olduğu) bir anlayışı hem sağlık hem de diğer alanlarda ortadan kaldırıyoruz''

HEKİM SIKINTISI...

Bakan Akdağ, Türkiye'de ciddi hekim sıkıntısı yaşandığını belirterek, bu nedenle sağlık personelinin büyük bir yük altında olduğunu ifade etti.

Hükümet olarak, yılda en az 7-8 bin hekim mezun edilmesi gerektiğine inandıklarını dile getiren Akdağ, şöyle konuştu:

''Tıp fakültelerinden yılda mezun olan öğrenci sayısı 4 bin 500'ün altında. Hatta son yıllarda bu daha da düşmüş bulunmaktadır. Bu sayı da çok yetersiz. Görevi öğrenci yetiştirmek olan kurumlarımızın, YÖK ve üniversitelerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceklerini ümit ediyorum. Önümüzdeki yıllarda çocuklarımızın geleceğini kurtarmak, sağlık sistemini model bir sistem halinde dönüşmesini sağlamak için hekim sayısını artırmamız lazım.''

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI...

Bakan Akdağ, bir gazetecinin sorusu üzerine, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı gerekli önlemleri aldıklarını belirtti. Vatandaşlara, basında yer aldığı gibi, yalnızca kırsal alanda pantolonun paçalarının çorapların içine konulmasını tavsiye etmediklerini anlatan Akdağ, şöyle dedi:

''Bu hastalığa yol açan, bazı kene türlerinin taşıdığı virüstür. Bu virüsü vücudunda barındıran canlıların bir kısmı ahırlarımızda bulunan hayvanlarımızdır. Vatandaşımızın kene mücadelesi sırasında Tarım İl Müdürlükleri ile irtibata geçerek hayvanlarını ilaçlatması çok önemli. Vatandaş olarak hayvancılıkla uğraşıyorsak bir defa önce kendimizi korumamız lazım.

Kırsala gidecek olanlar da vücutlarını örtecek giysiler giyinmeli. Vücutta tespit edilen kene de bir çivi söker gibi cımbızla örselenmeden çıkartılmalıdır.'' Recep Akdağ, hastalığın Temmuz ayı sonuna kadar azalarak ortadan kalkmasını beklediklerini ifade ederek, gelecek yıl için de şimdiden önlemleri aldıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber