?Sayın rektörüm beni genel sekreter vekili olarak atamanızı arz ederim'

Haber Giriş : 03 Temmuz 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi arşivinden çıkan bir atama kararnamesi kadrolaşmanın ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.

Arşivden çıkan belgeye göre, üniversite genel sekreter vekilliğine atanan Faruk Kurbal, kendi yazdığı dilekçeyi Rektör Aşkın'a onaylatarak göreve gelmiş. ?Çete kurarak haksız kazanç elde etmek' suçlamasıyla 9 arkadaşı ile birlikte yargılanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın daha önce de üniversitede kadrolaşmaya gittiği ve muhalif öğretim üyelerine baskı uyguladığı iddia edilmişti.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) kendi düşüncesinden olanları haksız olarak yüksek kadrolara getirmekle suçlanan Aşkın hakkındaki iddialar rektörlük arşivinden çıkan Kasım 1999'a ait bir kararname ile belgelendi. Rektör Aşkın hakkında savcılık tarafından hazırlanan iddianamede de yer alan belgeye göre YYÜ Ziraat Fakültesi'ne Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yard. doçent kadrosu ile naklen alınan Ömer Faruk Kurbal, 25 Ekim 1999'da fakültede göreve başlamış. Kurbal, 8 Kasım 1999'da fakültedeki görevinden üniversite genel sekreter vekili olarak atanmak üzere ayrılmış. Normal şartlarda üniversite genel sekreterinin atanması personelden sorumlu rektör yardımcısının teklifi ile rektörün olur imzası ile yapılıyor. Ancak 5 Kasım 1999'da genel sekreter vekili sıfatıyla Yard. Doç. Dr. Ömer Faruk Kurbal, kendi imzasıyla Rektör Aşkın'a gönderdiği atamasının yapılması yönündeki dilekçeye aynı tarihte Rektör Aşkın ?uygundur' diyerek onay vermiş.

Prosedürlere aykırı olarak görevlendirme yazısını kendisinin yazmaması gerektiği gibi, henüz ataması yapılmayan kişinin genel sekreter vekili sıfatı ile kendi görevlendirme yazısına imza atması ayrı bir skandal olarak değerlendiriliyor. Bu görevlendirme yazısı ile ataması yapılan Kurbal, üniversite genel sekreter vekilliği görevine 8 Kasım 1999 tarihinde başlamış.

Savcılık iddianamesinde Kurbal'ın bu göreve getirildikten sonra 5 Kasım 2005 tarihinde düzenlenen ve ?15 Ekim 1999 tarihinden geçerli olmak üzere' ibaresi koyarak üst düzey yöneticilerinin kararnamelerini Rektör Aşkın'ın oluru imzaladığı belirtiliyor. İddianamede Kurbal'ın iddianameleri imzaladığı 15 Ekim 1999 tarihinde kararnameleri imzaladığı tarihte Tarım Bakanlığı'nda görevli olduğunun altı çizilerek, Kurbal imzası ile geçmiş tarihli üniversitenin üst düzey makamlarına usulsüz olarak atamalar yapıldığı ifade ediliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber