Sağlığa 400 milyon YTL'lik IMF tedbiri

Haber Giriş : 03 Temmuz 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin sağlık harcamalarında istediği 1.4 milyar YTL'lik tasarruf tedbiri çerçevesinde ayakta tedavilere 11 YTL'lik fiks fiyat uygulaması getirildi. Böylece, 400 milyon YTL'lik tasarruf sağlanacak ancak kur artışı, ilaç harcamalarının artması riskini doğurdu.

Sağlık harcamalarında tasarruf tedbir arayışı sürerken, bu sefer de kurdan kaynaklanan maliyet riski ortaya çıktı. IMF'nin sağlık harcamalarında 1.4 milyar YTL'lik tasarruf tedbirinin ilk ayağı için geçen Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle ayakta tedavilere 11 YTL fiks fiyat uygulaması devreye girdi. Böylece 400 milyon YTL'lik tedbir alındı. Buna karşılık bu sefer de kurdaki artış nedeniyle ilaçlara temmuz ayı için yüzde 5 zam geldi. İlaççıların aslında tek seferde yüzde 30 zam istediği ancak yapılan pazarlıklar sonucunda gelecek aylardaki kur artışının dikkate alınması ilkesinin benimsendiği belirtildi. Kurdan kaynaklanan zamların da bütçe harcamalarını olumsuz etkileyeceği ancak net tablo için en azından ağustos ayının da geçilmesi gerektiği belirtildi.

Özel hastanelerin faturaları nasıl azaltılacak

Ayakta tedavinin fiks fiyatı resmi kamu kuruluşlarında 11 YTL olacak. Eğer özel sağlık kuruluşlarına başvurulursa bunun yüzde 20 artırılmasıyla rakam 13.2 YTL'ye çıkacak. Hastanın ilk başvurusundan sonraki 10 gün içinde, aynı sağlık kurumunda, aynı dala başvurması halinde ikinci bir ödemede bulunulmayacak. Tıp Fakültesi hastanelerine yapılacak ödemelerde, tedavinin yapıldığı uzmanlık dalı esas alınarak, belirlenen fiyatlar, yüzde 50 oranında artırılarak uygulanacak. İkinci basamak özel sağlık kurumlarına yapılacak ödemelerde de, tedavinin yapıldığı uzmanlık dalına göre, tespit edilen fiyatlar yine yüzde 20 oranında zamlı ödenecek. Ayrıca özel hastaneler tomografi ve MR'ı dışarıya yaptırmak için sevk ederse faturaları yüzde 40 indirimli olacak.

Yetkililer, bu yolla özel hastanelerden kaynaklanan maliyetin düşürülmesinin ve daha az faturalandırmanın amaçlandığını belirtirken, özel sağlık kuruluşlarının özellikle MR ve tomografi için anlaştığını, indirimle daha az MR ve tomografi çektirileceğinin düşünüldüğünü kaydettiler. Eğitim hastaneleri ile üniversite hastanelerinin branşlara göre ayrıldığı ve 25-35 YTL arasında fiyat belirlendiği kaydedildi. Ancak tebliğin yayımlanmasının hemen ardından eğitim ve üniversite hastanelerinden bu fiyatlar için Maliye Bakanlığı'na tepki geldiği öğrenildi.

Döner sermayelere aylık ödenek

Bu tebliğin tedbirler için ilk adım olduğunu, böylece yılın sonuna kadar yaklaşık 400 milyon YTL'lik tasarruf sağlanacağını belirten yetkililer, 1.4 milyar YTL'lik tedbir talebinin kalan 1 milyar YTL'lik kısmı için ise eşdeğer ilaç uygulamasının yeniden gözden geçirileceğini, Sağlık Bakanlığı'nın harcamalarının daha sıkı denetleneceğini, döner sermayelere "gerçek ihtiyaçlarına" göre 'aylık' ödenek gönderileceğini söylediler.

Kur artışı ilaç harcamalarını artıracak

Mayıs ayından itibaren kurda yaşanan artış nedeniyle ilaç fiyatları temmuz ayında yüzde 5 zamlandı. İlaç sektörünün görüşmelerde yüzde 30 zammın tek seferde verilmesini istediği ancak vazgeçirildiği ve ağustos ile eylül ayları için kurun gelişiminin izlenmesi konusunda anlaşmaya varıldığı anlatıldı. Yüzde 5'lik artışın da bütçedeki ilaç harcamalarına etkisi olacağını ancak fazla bir yük beklemediklerini anlatan yetkililer, "Kurdaki değişim öngörmediğimiz bir gelişmeydi. Ancak eşdeğer ilaç uygulamasında alınan önlemlerle dengenin sağlanacağını düşünüyoruz. Net tabloyu görmek için ise ağustos ve eylüldeki kurları görmek gerek. Öte yandan eylül ayından itibaren ilaç kullanımı da artmaya başlar. Yani daha çok ilaç tüketilir. Maliyet kurlardaki değişime bağlı" dediler.

Zammı özveriyle karşıladık

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, sektör olarak Fiyat Kararnamesi doğrultusunda kur artışının gerektirdiği fiyat düzenlemelerinin yapılması taleplerini geçtiğimiz günlerde kamuya ilettiklerini belirtti. İlaç fiyatlarında yapılacak değişikliklerin referans ülke fiyatlarında ortaya çıkan değişimler ile kur artış veya azalışları nispetinde Fiyat Değerlendirme Komisyonu'nca belirlendiğini hatırlatan Tokgöz, "Fiyat artışı, kararname çerçevesinde belirlendi. Ancak sektör olarak kamunun kur artışının ilaç fiyatlarına kararnamede belirtildiği gibi tümüyle değil, her ay yüzde 5 olarak yansıtılması talebini de özveriyle karşıladık" diye konuştu.

Bütçe revize edilmeli

Öte yandan, yapılan fiyat artışı bütçenin aşılması endişesini de ortaya çıkardı. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Mehmet Domaç da ilaç fiyatlarındaki bu artışı ilaca erişim açısından değerlendirirken, bu gelişmelerle sosyal güvenlik kurumlarının bütçelerini revize etmeleri ihtiyacının ortaya çıktığına dikkat çekti. Domaç, kurdaki dalgalanmalar nedeniyle daha önce ilaç fiyatlarında tek seferlik düzenlemeler yapıldığına da değinirken, ilaç fiyatlarında geçen yıl yüzde 8.83'lük bir düşüş yaşandığını da hatırlattı.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber