Van'a savcı dayanmıyor

Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adli yargıda görevli bin 600 hakim ve savcının görev yerlerinin değiştirilmesini öngören kararname taslağı tamamlandı. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) sunulan taslakta, ?Şemdinli? iddianamesi nedeniyle, hakkında ikinci kez soruşturma başlatılan Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan'ın görev yerinin değiştirilmesi de yer alıyor. HSYK, Bakanlığın taslağında yer alan bu düzenlemeyi onaylarsa, Kaçan, Van Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden alınarak başka bir ile atanacak. Başsavcı Kaçan'ın görev yerinin değiştirilmesi için Adalet Bakanlığı'na başvuda bulunduğu bildirildi.

İKİNCİ SORUŞTURMASI SÜRÜYOR

Rektör Yücel Aşkın hakkındaki iddianame ile tartışmalı ?Şemdinli? iddianamesini hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, Başsavcı Kaçan'ın da ifadesine başvurulmuştu. Soruşturmayı yürüten Adalet Bakanlığı Müfettişleri tarafından hazırlanan raporda, Savcı Sarıkaya'ya disiplin cezası verilmesi istenmiş, Başsavcı Kaçan hakkında ise ?işleme yer olmadığı? yönünde görüş bildirilmişti. Raporu değerlendiren HSYK, Savcı Sarıkaya'nın ihracına karar vermiş, Başsavcı Kaçan hakkında da yeniden soruşturma açılmasını istemişti. Kurul'un bu kararı üzerine Başsavcı Kaçan hakkında yeniden soruşturma başlatılmıştı. Kaçan'la ilgili soruşturma henüz sonuçlanmadı.

ŞEMDİNLİ HEYETİ KALIYOR

?Şemdinli? davasında, sanık astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz hakkında verilen, 39 yıl 10 ay 27'şer günlük hapis cezasına ilişkin mahkumiyet kararında imzaları bulunan Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya ile mahkeme üyesi Muharrem Ballı ve bu karara muhalif kalan diğer üye Sinan Sivri ise görev süreleri henüz dolmadığı için kararnamede yer almadı.

Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan adli yargı kararname taslağıyla 1600 hakim ve savcının görev yerinin değiştirilmesi öngörülüyor. Kararname taslağındaki değişikliklerin büyük bölümü, bulundukları yerde görev süresini dolduran hakim ve savcıların yer değiştirmesini kapsıyor. Taslak ayrıca, mazeret ve disiplin nedeniyle de görev değişikliklerini düzenliyor. Son sözü HSYK söyleyecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber