Kılıçdaroğlu: Sendika yoksa kaza oranı yüzde 92

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, madenlerde sendikanın önemine dikkat çekti, "Sendika varsa kaza oranı yüzde 8, sendika yoksa kaza oranı yüzde 92" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2014 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kılıçdaroğlu: Sendika yoksa kaza oranı yüzde 92

Partisinin düzenlediği, "Maden kazaları, çalışma yaşamı, iş sağlığı ve güvenliği" başlıklı toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, maden işletmelerinde sendikalaşma olması gerektiğini söyledi.

"Maden iş yerlerinde taşeron sistemi kesinlikle kaldırılmalı. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek çok önemli bir adımı atmış olacağız. Maden iş yerlerinde rödövans sistemi de kaldırılmalı. Taşeron sistemi ile rödovans sistemi atbaşı gidiyor. Burada önemli bir rakam verildi. Bütün yurttaşlarımın bu rakamı dikkatle izlemeleri gerekir. Maden işyerlerinde sendika varsa kaza oranı yüzde 8, sendika yoksa kaza oranı yüzde 92. Bu rakamlar örgütlenmenin iş kazalarını nasıl engellediğini bize gösteriyor. O nedenle işyerlerinde sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı. Zaman zaman şikayet ediyoruz, '12 Eylül yasaları yaptı bunu' diye. 'Biz hiçbir vesayet kabul etmiyoruz' diye ısrarla söyleniyor. Bir vesayeti ortadan kaldıracaksak, sendikaların üzerindeki vesayeti, sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldıralım."

"Meclis'ten oy birliğiyle geçmeli"

Kılıçdaroğlu'na göre, sendikalı olmayan işçiler hayatını kaybettiğinde, yüksek masraflarından dolayı aileler dava açamıyor. CHP lideri, sendikalı işçilerde ise böyle bir sorunun olmadığını belirtti.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Madenlerde İşçi Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili 176 sayılı sözleşmesinin Türkiye'de de kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Hükümet bir an önce parlamentoya getirmeli, oy birliği ile parlamentodan geçmeli" dedi.

"Hem devlet denetimi hem bağımsız denetim"

Kılıçdaroğlu, madenlerde "havza sistemi"ne geçilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

"Her bir yerde maden değil, bir havza esas alınmalı, riskler ona göre saptanmalı ve gereken ona göre yapılmalı. Havza madenciliğine artık Türkiye'nin geçmesi gerekiyor. Yer altı maden işletmelerinde denetim bağımsız organlar tarafından yapılmalı. Şimdi denetimi işverene bağlı maden mühendisi yapıyor, aylığını da işverenden alıyor, 'Gel beni denetle' diyor. Bu olmaz, sağlıklı bir denetim değildir. Denetimin sağlıklı olabilmesi için denetim organının bağımsız olması lazım. Aylığı için bir fondan para ödenmeli, bağımsız olarak görevini yapmalı. Bunun yanında, devlet denetiminin de etkin olması gerekiyor. Gerek bağımsız denetim organının, gerekse devlet denetim organlarının raporları mutlaka ilgili sendikalara gitmelidir, burada gizlilik olmaz. İnsan hayatının olduğu yerde gizlilik olmaz."

Maden İşleri Genel Müdürlüğünün, taşra örgütü bulunmadığını ve bunun mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, herhangi bir yerde kaza olduğunda sorunun orada çözülmesi gerektiğini vurguladı.

CHP kanun teklifi verecek

Kılıçdaroğlu toplantıdan sonra açıkladığı ve bu sıraladıklarını da içeren 10 maddeyi kanun teklifi haline getireceklerini açıkladı.

"Biz bunların tamamını kanun teklifi haline getirip sizlere göndereceğiz. Son şeklini verdikten sonra da biz bunu TBMM Başkanlığı'na vereceğiz. Sizler de takipçisi olun. Madende ölen işçinin 'sağı', 'solu' yoktur, hep beraber onun hayatını kazanması, ölmemesi için önlem almamız gerekiyor. Hep beraber bunu gerçekleştireceğimizi umuyorum, hepimizin sorumluluğu var, siyasetçi olarak benim, sendikacı olarak sizlerin sorumluluğu var. Sorumluluklarımızın bilincinde bu olayı çözelim. Türkiye yeni gözyaşlarıyla, yeni hüzünlerle karşı karşıya gelmesin."

CHP'nin toplantısına Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TBB ve TMMOB gibi kurumların temsilcileri de katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber