'Hükümet, bürokratlarını feda ederek sorumluluktan kaçıyor'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik Mühendisleri Odası, 13 ilde yaşanan elektrik kesintilerinin ardından, hükümetin bürokratları feda ederek sorumluluktan kaçmaya çalıştığını belirtti.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, kesintilerin ardından TEİAŞ Genel Müdürü İlhami Özşahin açığa alınarak, bürokrat feda etme yoluna gidildiği, ancak sorununun teşhisi ve çözümüne dönük bir adım atılmadığı ileri sürüldü.

Yaşanan olayda, elektrik satış fiyatlarının artırılmasını ve devletin vergi ve fon paylarını kaldırmasını isteyen otoprodüktör santrallerinin etkili olduğu kaydedilen açıklamada, yanlış enerji ve yönetim politikalarının da olayda büyük sorumluluğu bulunduğu ifade edildi.

Sorunun, sorumluluğunun ne kadar olduğu açıklanmayan ve anlaşılamayan 1-2 bürokratın görevden alınmasıyla çözülemeyeceği de vurgulanan açıklamada, daha sonra şu görüşlere yer verildi:

''Hükümetin öncelikle uyguladığı enerji politikalarını, yıllardır yatırım yapılmamasını, yatırımlar için kaynak ayrılmamasını ve Bakanlık içinde yürüttüğü kadrolaşma nedeniyle kamuda yaratılan aczi masaya yatırması gerekmektedir.

Sorun çözme makamında bulunan siyasi iktidar, bugüne kadar sürekli geçmiş dönem uygulama ve sözleşmelerinden yakınmış, ancak çözüme yönelik hiçbir icraat gösterememiştir. Enerjideki kaos giderek derinleşmekte, enerji arz güvenliği açısından tehdit büyümektedir. Ne yazık ki, kapsamlı bir değerlendirme ve bütüncül bir bakış açısı yerine, her yapay krizde olduğu gibi bu iktidar da, lobilerin isteklerine boğun eğerek, çözüm ürettiğini sanmaktadır.''

''BİRBİRİNDEN BETER 2 SEÇENEK''

Piyasa aktörlerinin, tehdit gibi söylemlerini sürdürdükleri de kaydedilen açıklamada, özelleştirmelerin tamamlanamamış olmasının, özel sektörün isteklerinin yerine getirilmemiş olmasından kaynaklandığını söylemenin de anlaşılır tarafı bulunmadığı belirtildi.

Türkiye'nin önüne birbirinden beter 2 seçenek dayatıldığı da kaydedilen açıklamada, ''Ya ülke enerjisiz kalacak ya da geçmiş dönemde olduğu gibi risklerin kamuda, tatlı karın şirketlerde olduğu yapı, serbestleşme adı altında yaygınlaştırılarak devam ettirilecek'' denildi.

Kamu-özel sektör krizi olarak görülen bu olayda galibin olmadığı, ancak ülkenin kaybettiği de ifade edilen açıklamada, elektrik fiyatlarına zam yapılması durumunda ise külfetin yine halkın sırtına yükleneceği görüşü savunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber