Maliye'nin 'Neden zarar ediyorsun' sorgusu işe yaradı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı'nca, son 2 yılda, sürekli zarar beyan eden 21 bin 638 mükellefle birebir görüşme yapılınca, ''zarar ediyorum'' diyenlerin sayısının azaldığı bildirdi.

Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, vergisini tam ve düzenli olarak ödeyen mükellefleri ziyaret ederek teşekkür ettikleri gibi, eksik beyanda bulunduğu tahmin edilenleri de sıkı takibe aldıklarını belirtti.

Acar, 29 ilde vergi dairesi başkanlıklarının kurulmasıyla, kayıtdışı ekonomiyle daha etkin mücadele başlattıklarını, bunun olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını bildirdi.

Adana'da son 2 yılda yapılan çalışmalarla beyana dayanan gelir ve kurumlar vergisinde önemli artışlar olduğunu ifade eden Acar, ''Sürekli (zarar ediyorum) beyanında bulunan 21 bin 412 mükellefle birebir görüşmeler yapıldı. Bunun sonucunda (zarar ediyorum) diyenlerin sayısında azalma oldu'' dedi.

İl genelinde beyana dayanan gelir vergisinde bir önceki yıl yüzde 46 artış gerçekleştirilirken, bu yıl bunun üzerine yüzde 13,3 oranında bir artış daha olduğunu vurgulayan Acar, ''Kurumlar vergisinde ise bir önceki yıl yüzde 97 oranında olan artışa, bu yıl yüzde 44 oranında bir artış daha eklendi'' diye konuştu.

Acar, bu yılın ilk 4 aylık vergi gelirlerine bakıldığında, geçen yılın aynı dönemine göre toplamda yüzde 20 oranında vergi artışının gerçekleştiğinin görüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Enflasyonun yüzde 8 olduğu bir ortamda bu kadar artış sağlanması son derece önemli. Bunlar durup dururken gerçekleşmedi. Son 2 yılda, katma değer vergisi ödemesi hiç bulunmayan veya sembolik bulunan 21 bin 638 mükellefle görüşme yapıldı. Durumlarında düzelme olmayanlarla yeniden görüşüldü, neden sürekli zarar ettikleri araştırıldı. Bu kişi ve kuruluşlarla tekrar görüşme yapılacak. Çünkü, asgari ücretli kadar bile vergi ödemeyen mükellefler var.'' Acar, kayıtdışı ekonomiyle mücadele kapsamında tüm kamu kurumlarından ihale ile iş alanların aldıkları ücretleri gelirlerine yansıtıp yansıtmadıklarını da incelemeye aldıklarını, iyi niyetli çabalarla yaptıkları görüşmelerin ardından, durumlarında düzelme olmayanlara vergi incelemesi başlattıklarını kaydetti.

878 YENİ MÜKELLEF

Fatih Acar, mükellef kaydı olup da zarar beyan edenlerin yanı sıra hiç kaydı olmayanları da bir bir tespit ettiklerini ifade ederek, ''Bu kapsamda, 4 aylık süre içinde vergi dairelerimizde başlatılan çalışma sonunda, 550 yeni mükellef kendiliğinden dairelerimize gelerek kaydını yaptırdı. Bunun yanı sıra denetim ekiplerimiz kanalıyla 328 yeni mükellef tesisi oldu. Toplam 878 mükellef oldukça ciddi bir rakam olarak karşımıza çıkıyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber