İnternette ilaç tuzağına dikkat!

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun sahte ilaçlar raporuna göre internet üzerinden satışı yapılan ilaçların yüzde 80'i sahte ve ölümcül risk taşıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Kasım 2014 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İnternette ilaç tuzağına dikkat!

AHMET FATİH ERTURAN

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu piyasadaki sahte ilaçlarla ilgili kapsamlı rapor hazırladı. Hazırlanan raporda internet üzerinden satışı yapılanları yüzde 80'i, piyasada çantacı denen kişilerden satışı yapılanların ise tamamını sahte olarak nitelendirdi. Bakanlık çantada veya internette satışı yapılan ilaçların ölümcül risk taşıdığını belirterek ilaçların sadece eczanelerden alınması gerektiğini söyledi.

TARİHİ GEÇENLERE YENİ KUTU

Rapora göre, Emniyet soruşturması ile Türkiye'de sahte ilaç imalatının bulunmadığı, son kullanma tarihi geçmiş veya bozulmuş ilaçlara yeni tarihli ilaç kutularının ve prospektüslerinin basımının yapıldığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Sahte ilaçların ülkemize Mısır, Azerbeycan, Libya, Tunus, Ürdün, Suriye bölgelerinden getirildiği, bu şahısların ülkemizde sahte ilaçları pazarlaması yaptıkları tespit edilmiştir. Ele geçirilen sahte ürünlerin piyasada (eczanelerimizde) rahatlıkla bulunabilen ve geri ödeme kapsamında olan ancak yüksek satış hacmi ve fiyatı nedeniyle işgüzarların iştahını kabartan ve yurtdışına satışı amaçlı ürünler olduğu emniyet raporları ile tespit edilmiştir."

TÜRKİYE'DE BİN SİTE KAPATILDI

Bakanlık sahte ilaçlarla ilgili operasyonlarda dünya ile ortak hareket ettiğine vurgu yaparak 18 bin'den fazla yasadışı ilaç satışı yapan web sitesi tanımlanıp kapatıldığı bunun sadece bin tanesinin Türkiye'de kapatıldığına değinildi.

İLAÇ TAKİP SİSTEMİ GELDİ

Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde Türkiye genelinde ilaçların tamamı üretimden gittiği eczaneye ve raf ömrüne kadar hepsi takip edilebiliyor. Böylece eczanelerdeki ilaçlar kontrol altında tutulabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber