302 eserle 250 milyon dolarlık rant sağlandı

Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nden kaybolan 302 eserle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 18 şüpheliden 3'ü tutuklandı. 'Günışığı' adlı gizli tanığın verdiği bilgilere göre müzedeki orijinal eserleri taklit etmek için Ukrayna'dan uzmanlar getirildi ve 250 milyon dolarlık bir rant sağlandı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Kasım 2014 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
302 eserle 250 milyon dolarlık rant sağlandı

Mesut Hasan BENLİ

DEVLET Resim ve Heykel Müzesi'nden çalındığı iddia edilen tablolarla ilgili soruşturmada çetenin lideri Ahmet Sarı, müzenin güvenlik görevlisi Veli Topal ve antikacı Mete Aktuna tutuklandı. Aralarında dönemin müze müdürü Ö.O.G.'nin de bulunduğu 6 kişi mahkeme tarafından adli kontrol kararıyla, müze müdür yardımcısı A.A.T.'nin de aralarında yer aldığı 9 kişi ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Soruşturma dosyasında yer alan belgelere göre, ekonomik çıkar amaçlı kurulan suç örgütünün genel olarak Ankara ve İstanbul'da faaliyet gösterdiği kaydedildi. Soruşturma kapsamında yapılan telefon dinlemeleri, teknik takip ve 'Günışığı' isimli gizli tanığın ifadeleri şüphelilere yöneltilen suçlamalara dayanak olarak gösterildi. Gizli tanık 'Günışığı' ifadesinde 20 yıldır antika işi ile uğraştığını ve İstanbul'da antikacılık yaptığı dönemde bir arkadaşı aracılığıyla şüphelilerden Ahmet Sarı ile tanıştığını anlatarak özetle şunları anlattı:

TABLOLARI ÇALDILAR

"Ahmet Sarı bana Devlet Resim ve Heykel Müzesi merkezli sahtecilik ve hırsızlık suçlarını örgütlü şekilde gerçekleştiren bir takım kişi ve olaylardan bahsetti. Bu kişilerin müzedeki eski Osmanlı Türk ressamlarına ait tabloları çaldıklarını, bunların yerine de orijinale yakın sahtesini yaptıklarını, daha sonra bu tabloları İstanbul'da iş alanında kendini ispatlamış aracılar ve müzayedeciler sayesinde ünlü işadamlarına sattıklarını anlattı.

SEN DE KAZAN BİZ DE KAZANALIM

Müzenin kadın müdür yardımcısı A.D., Ahmet Sarı'ya 'Bize İstanbul'dan müşteri bulursan sana Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nin depolarında bulunan atıl vaziyette ve envantere kayıtlı olmayan, bir kısmı da kayıtlı olan orijinal Osmanlı Türk ressamlarına ait resimleri verelim, sen bunları sat, sen de kazan biz de kazanalım' teklifinde bulundu. Sarı da kabul etti.

ÜNLÜ İŞADAMLARI ALDI

M.K., Ahmet Sarı'dan aldığı ressam Hikmet Onat'a ait orijinal yağlıboya tabloyu Nişantaşı'nda bir antikacıya 210 bin dolara sattı. O da bu tabloyu ünlü bir işadamına 350 bin dolara sattı. Resim hala onun koleksiyonunda bulunmaktadır. Yine M.K. kendisine getirilen Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nden çalınan ressam Vecihi Bereketoğlu'na ait yağlıboya bir tabloyu müzayedeci H.K.'ye verdi. O da bu resmi ünlü işadamının koleksiyoner oğluna sattı."

BAKANA DA ANLATTIM

Yaşanılan bu hırsızlık olayını önce Güzel Sanatlar Genel Müdürü'ne anlattım. Kendisi de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a anlattı. Bakan Günay bana yardımcı olacağını söyleyerek, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'la telefonda görüştürdü. Daha sonra Ankara'dan benimle görüşmek üzere H.M. isimli genel müdür yardımcısını İstanbul'a gönderdi.

ÖLÜMLE TEHDİT ETTİLER

1-5 Kasım 2012 tarihlerinde Emniyet'te yapılan toplantıda burada anlattıklarımın aynısını söyledim. Beni arayacaklarını söylediler. Ancak bu tarihe kadar arayan olmadı. Bu toplantıdan sonra telefonda Murat Sincar isimli bir şahıs tarafından sürekli tehdit edilmeye başlandım. Bu konuda konuşmamam gerektiği, eğer konuşursam öleceğim söylendi.

UKRAYNA'DAN UZMAN

Bu suç örgütü D.Ö. ve M.K. tarafından yönetilmektedir. Çalınan resimlerin yerine şüphelenilmesin diye kopyalarını koymaktadırlar. Bu kopyaları da Ukrayna'daki Ayvazovski Resim Akademisi'nde görevli kopya uzmanları tarafından yapılmaktadır. İstanbul'da ev tutarak atölyeye dönüştürmüşlerdir. Uzmanları buraya getirerek kopya resimleri yaptırmışlardır. Bu kişiler örgütlü bir şekilde yaklaşık 250 milyon dolarlık rant sağlamaktadırlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber