Özel hastaneler, tetkik yapmaksızın, tedavi uygulayacak

Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamuoyuna Duyuru

SAĞLIKTA DEĞİŞİMİN VE GELİŞMENİN ÖNÜNDEKİ
YENİ ENGELLER

Reform kelimesi bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm insanları derinden etkileyen bir kelime. Her kesimin kulak kabarttığını, hayatını değiştirebileceğini düşündüğü bir kelime olarak hafızalarımızda yerini korumaktadır. Hükümetimizde iktidara gelir gelmez sağlıkta reform kavramını ortaya atmış, sektör ile birlikte bütün insanları beklenti içine sokmuştur. Bir yandan çıkarılan yasalar toplumun geleceği için umut verirken, diğer yandan çıkarılan, reform kelimesi ile çelişkili uygulamaya yönelik tebliğler ile sağlık sektörünün gelişmesi engellenmektedir.

2003 yılında özel sağlık sektörü temsilcilerinin hazırladığı yatan hastaya yönelik hizmet sunumu ile ilgili paket fiyat uygulaması, ülke gerçekleri ile örtüştüğünden, gerek sektörce gerek gerekse toplumca memnuniyet verici olarak karşılanmış ve sektör temsilcilerinin hükümete bu uygulamanın sürekliliği noktasında ciddi desteklerde bulunduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Ancak Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının bürokratlarınca hazırlanan ve 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren, ayaktan tedavi gören hastalar için üniversite hastaneleri dahil resmi - özel tüm sağlık kurum - kuruluşları teşhis ve tedavi için yapılan işlemlere bakılmaksızın hasta başı ödeme yapacağını duyurmuştur.

Yayımlanan bu tebliğ sektöre ve vatandaşlara nelere getirmektedir, toplum yararına öncelikle buna bakılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu tebliğ ile;

" Daha önce tedavi amacıyla özel sağlık kurum ve kuruluşlarına giden, devlete yıllarca çalışan emek veren, prim ödeyen kamu çalışanlarının, emeklilerinin, BAĞ-KUR ve SSK'lıların tetkikleri, tahlilleri ve yapılan müdahaleleri karşılanmayacaktır.
" Bu tebliğin uygulanması ile hastalara tetkik yapılmaksızın tanıya gidilmesi ve dolayısıyla yanlış tanı ve tedavi uygulanması neticesini doğuracaktır.
" Bu tebliğ neticesinde yüzlerce sağlık işletmesi kapanacak veya küçülecek, bu nedenle binlerce sağlık çalışanı işsiz kalacaktır. 6 ay içerisinde sağlık işletmeleri ve tedarikçi firmalardan, 100.000'e yakın çalışanın işsiz kalmasına neden olacaktır.
" Bu tebliğ neticesinde hastaların ayaktan başvurularında, kamu veya özel sektörde hastaların tanısal amaçlı tetkikleri için ayrı bir ödeme olmadığından, hastaların tanıları konulamayacak, dolayısı ile hastanın teşhis ve tedavisi gecikecek hastanın ulaşım vb maliyetleri artarak, genel ekonomiyi olumsuz olarak etkileyecektir.
" Bu tebliğdeki asıl amacın tanıya dayalı tetkiklerin azaltılması ve genel sağlık harcamalarının düşürülmesi olarak yorumlamak yanlıştır. Çünkü bu tebliğin uygulamaları neticesinde, maliyet azalmayacak, aksine artacak hem de sağlıksız bir şekilde artacaktır.
" Hastalar tanı alıncaya kadar bir çok kez sağlık kurumlarına veya farklı sağlık kurumlarına müracaat edecek, bu durum mükerrer faturalara yol açacak, ayrıca bu durum hastanın, yol, konaklama vb giderlerini, dolayısıyla genel ekonomik kaybı artıracaktır.
" Sağlık kurumları hastalara ayaktan teşhis koyamayacakları için, tetkik yaptıramayan hastalar acillere başvuracaklar, bu ise gereksiz yatak işgaline ve acil servislerin acil olmayan hastalarla dolmasına ve gerçek ihtiyaç sahiplerinin mağdur olmasına neden olacaktır.
" Tebliğ neticesinde tanıya dayalı tetkikler rahatça istenemeyeceğinden hekimler tanıda zorlanacak, fazla sayıda ilaç yazılacak, sonuçta ilaç giderleri artacaktır.
" Gecikmiş tanılar neticesinde zamanında tedavi edilemeyen bir çok hastalık daha maliyetli ve sorunlu şekilde ödeme kurumlarının karşısına zaman içerisinde daha da çıkacaktır.
" Kaliteli sağlık hizmeti sunumunda kat edilmiş olan mesafelere ve harcanan emeklere yazık olacaktır.
" Uluslararası sözleşmelere ve Anayasaya aykırı insanlık dışı bu tebliğin bir an önce yürürlükten kaldırılmasını talep ediyor, yetkililere sesleniyoruz.
" Bu tebliğin hasta hakları ve kamu sağlık harcamalarının azaltılması yönünde olumlu olmadığı aşikardır?

Bu nedenle;

Hükümetin uzlaşıdan yana bir politika izlediğiniz bildiğimiz halde, neden sektör veya sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışılarak, maliyet analizleri yapılarak ve de mutabık kalınarak bir çalışmayı tercih etmediklerini anlamakta zorlandığımızın bilinmesini istiyoruz.
Bilimsel ve mantıksal yollarla açıklanmasının mümkün olmadığı bu tebliğin bir an önce değiştirilmesini veya TAMAMEN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASINI istiyoruz.

AKSİ HALDE, BUNCA REFORMA RAĞMEN HÜKÜMET MAĞDUR OLACAKTIR

Dr. Mehmet ALTUĞ
Genel Başkan
Sağlık İşletmeleri Federasyonu
Genel Sekreteri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber