Işık: Kiti-1 geliştirildi seri üretime başlandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'TÜBİTAK Savunma sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde güdüm kitleri ailesinden, Hassas Güdüm Kiti-1 mühimmatı geliştirilmiş olup seri üretime başlanmıştır' dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2014 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Işık: Kiti-1 geliştirildi seri üretime başlandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine sunum yaptı. Işık, son 12 yıllık büyüme oranları göz önüne alındığında, Türkiye'nin hem AB hem de OECD Ülkelerinin ortalamasından daha iyi bir performans sergilediğini Söyleyerek, Türkiye'nin bu seviyeye gelmesinde sanayinin önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

2003-2013 Yılları arasındaki 11 yıllık dönem incelendiğinde, imalat sanayinde ortalama Büyümenin 5,8 olduğunu kaydeden Işık, imalat sanayinin milli gelir içindeki payının sabit fiyatlarla yüzde 22, 1'den yüzde 24,1'e yükseldiğini belirtti.

Işık, Türkiye'nin Afrika ve Avrasya'nın AR-GE ve üretim üssü olmayı hedeflediğini kaydederek, "Yeni dönemde dünya ekonomisinde üst sıralarda yer Alman'ın yolu da AR-GE ve inovasyondan geçmektedir. Günümüzde üretiminin yanında ürünlerin piyasalarda tutunmasını sağlamak da rekabetçiliğimizi olmazsa olmazlarındandır. Bu ise tasarım ve markalaşma ile mümkündür. Türkiye, bu gerçekten yola çıkarak markalaşmanın ve tasarımın önünü açmak için kaynaklarını seferber etmekte ve tasarımı her geçen gün daha fazla desteklemektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ihracatla büyümesinin hedeflendiğini söyleyen Işık, "Mal ihracatımızın yaklaşık yüzde 94'ü imalat sanayiden gelmektedir. Bu, sanayide geldiğimiz nokta açısından önemli bir göstergedir. Bugün neredeyse dünyanın tüm Ülkelerine ihracat yapıyoruz. Son 12 yılda ihracatımız içindeki yüksek teknoloji ürünlerin payı azalırken, orta düşük ve orta yüksek teknoloji ürünlerin payında ciddi bir Artış kaydettik" şeklinde konuştu.

Işık,AR-GE çalışmalarında paradigma değişikliği yaptığını belirterek, "Bu değişimin yansıması olarak ülkemizin AR-GE ve yenilik kapasitesinin güçlü olduğu alanlarda 'hedef odaklı yaklaşımlar', jeopolitik konumu ve ülke gereksinimleri itibariyle AR-GE faaliyetlerinin ivme kazanması gereken alanlarda 'ihtiyaç odaklı yaklaşımlar' ve yaratıcılığın desteklenmesinin gerekli olduğu alanlarda da 'tabandan yukarı yaklaşımlar' benimsenmiştir" diye konuştu.

Yerli, yenilikçi ve yeşil üretimin arttırılması için kamu alımlarını kaldıraç olarak kullanacaklarını aktaran Işık, "Bunun için üç mekanizma geliştirdik. Bunlar; kamu mal alımlarında yeril malına fiyat avantajı sağlanması, teknolojik ürün deneyim belgesi verilmesi ve kamu alımlarında yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferini sağlamaya yönelik uygulanacak olan Sanayi İşbirliği Programı'dır" ifadelerini kullandı.

Girişimci Bilgi Sistemi'ni(GBS) tamamladıklarını belirten Işık, "GBS ile mahalle esnafından holdinglere kadar 3 milyona yakın girişimin ekonomik faaliyet bilgilerini, Bakanlığımız bünyesinde veri tabanında toplulaştırarak ihtiyaç duyduğumuz tüm analizleri yapabiliyoruz. Bugün artık GBS ile tarım, sanayi ve hizmetler ile bu ana sektörlerin altındaki tüm alt sektörlerin yaklaşık 500 kalem verisini bölge, il, ilçe, sektör, ölçek ve teknoloji düzeyine göre değerlendirebiliyoruz" dedi.

Otomotiv sanayinde araç hafifletme, çevre ve tüketici dostu araç çalışmalarının yoğunlaştığını kaydeden Işık, "Tasarımını kendimiz yaptığımız, patenti, lisansı ve markası Türkiye'ye ait olan yerli marka aracın 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz. Bu aracın da daha çok içten yanmalı motor değil, menzili uzatılmış elektrikli araç şeklinde olmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin AR-GE harcamalarının 2002 yılında yüzde 0,52 olan gayri safi yurt içi hasılaya oranını yüzde 0,92'ye çıkardıklarını hatırlatan Işık, "2012 yılında Tam Zaman Eşdeğer (TZE) AR-GE personeli sayısını 105 bine, TZE Araştırmacı sayısını 82 bine yükseltmiştir. 200 yılında 2 olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısı 59'a ulaşmış olup, bunları 41'i faaliyete geçmiştir. Bugün TGB'lerde faaliyet gösteren firma sayısı 2 bin 956'ya, biten proje sayısı 14 bin 194'e, üzerinde çalışılan proje sayısı 6 bin 902'ye, ihracat 1,7 milyar dolara ve en önemlisi de istihdam edilen nitelikli personel sayısı 29 bin 903'e ulaşmıştır" diye konuştu.

2014 yılında 7 tane Teknoloji Geliştirme bölgesi kurulduğunun altını çizen Işık, "Bunlardan 4 tanesi faaliyete geçmiştir. Söz konusu TGB'lerin altyapıları için bu yıl 38 milyon 500 bin TL kaynak tahsis edilmiştir. Üniversite ve sanayinin bir araya gelerek hazırlamış oldukları AR-GE projelerine Sanayi Tezleri Programı ile destek sağlanmaktadır. Bu program kapsamında proje bütçelerinin yüzde 85'ine kadar hibe desteği verilmektedir. 2006 yılından bugüne kadar 908 proje için toplamda 186 milyon TL destek verilmiştir" şeklinde konuştu.

Savunma sanayi alanında çalışmaların devam ettiğini belirten Işık, "TÜBİTAK Savunma sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde (SAGE) güdüm kitleri ailesinden, Hassas Güdüm Kiti-1 mühimmatı geliştirilmiş olup seri üretime başlanmıştır. Ayrıca, SAGE F-16 savaş uçaklarından tekli ve çoklu atış yapabilecek, daha küçük harp başlıklı Hassas Güdüm kiti-3 ve hassas Güdüm kiti-4 geliştirme çalışmalarını sürdürmekteyiz. Yüksek korunaklı hedeflere taarruz yeteneği kazandıran Nüfuz Edici Bomba (NEB) Geliştirme Projesi tamamlanmış ve TÜBİTAK SAGE teknik desteğinde MKE'de seri üretim projesi başlatmıştır" dedi.


- "(Yerli otomobil) Tasarımını kendimizin yaptığı, patenti, lisansı ve markası Türkiye'ye ait olan yerli marka bir aracın 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz"

- "Türkiye, Afrika ve Avrasya'nın Ar-Ge ve üretim üssü olmayı hedeflemektedir"

- "Türkiye'nin tasarımda cazibe merkezi olmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde tasarım ofislerini de Ar-Ge Merkezleri gibi destekleyecek yasal düzenlemelerin üzerinde çalışıyoruz"

- "2015 yılı için öngörülen 30 milyon lira bütçe ile yeni illerde bilim merkezi kurulmasına yönelik faaliyetlere devam edeceğiz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin, "Tasarımını kendimizin yaptığı, patenti, lisansı ve markası Türkiye'ye ait olan yerli marka bir aracın 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz" dedi.

Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısındaki sunumunda, Türkiye ekonomisinin 2002 yılından bu güne kadar neredeyse hiç duraksamadan büyümesine devam ettiğini söyledi.

Ülke büyümesinde sanayinin çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Işık, ekonomik büyümenin lokomotifinin sanayi sektörü olduğunu ifade etti. Işık, 2003-2013 yılları arasında Türkiye ortalama yüzde 5 büyümüşken, imalat sanayinde ortalama büyümenin yüzde 5,8 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Son 10 yılda üretime dayalı ekonomilerin, krizler karşısında çok daha dayanıklı olduklarını gösterdiğini belirten Işık, şunları kaydetti:

"Ancak, dünya ekonomisinde daha üst sıralara çıkabilmek ve uzun dönemli ekonomik istikrarı yakalamak için sadece üretim yapmak yetmemekte, aynı zamanda üretilen ürünlerin yüksek katma değere sahip olması gerekmektedir. Katma değer artışı da öncelikle Ar-Ge ve yenilikçiliğe yapılan yatırımla mümkün olmaktadır. Türkiye buradan yola çıkarak Afrika ve Avrasya'nın Ar-Ge ve üretim üssü olmayı hedeflemektedir. Yeni dönemde dünya ekonomisinde üst sıralarda yer almanın yolu da Ar-Ge ve inovasyondan geçmektedir."

Bakan Işık, verimliliğin de önemini vurgulayarak, gelişmiş ülkelerin büyümelerinin yüzde 60'tan fazlasını işgücü veya sermaye artışlarından değil, verim artışlarından elde ettiğini ifade etti.

- "İhracatla büyümek, hedefimizdir"

Ülke olarak sadece tüketimle değil, aynı zamanda ihracatla büyümenin hedefleri olduğunu aktaran Işık, mal ihracatının yaklaşık yüzde 94'ünün imalat sanayinden geldiğini bildirdi. Işık, bunun, sanayinin geldiği nokta açısından önemli bir gösterge olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin son 12 yıldaki ihracatının içinde düşük teknolojili ürünlerin payı azalırken, düşük orta ve orta yüksek teknolojili ürünlerin payında ciddi bir artış kaydedildiğini anlatan Işık, "Sıra, aynı ilerlemeyi yüksek teknolojili ürünlerde yakalamaya gelmiştir. Sadece mal ihracatıyla yetinmiyoruz. Ülkemiz artık bilgi de ihraç etmeye de başlamıştır" dedi.

- "Tasarım ofislerini destekleyecek yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz"

Bilimsel faaliyetlere verdikleri öneme de değinen Işık, üniversite sınavlarında temel bilimler ya da sosyal bilimleri seçen ve ilk 5 bine giren öğrencilere aylık 2 bin lira, ikinci 5 bine bin lira destek verdiklerini söyledi. Ayrıca, ilk 10 bine girip bu alanları ikinci anadal yapan öğrencilere de aylık 750 lira burs sağladıklarını anlatan Işık, bu programların sürekli güncellenerek geliştirilmesini temel öncelik olarak gördüklerini ifade etti.

Ar-Ge faaliyetlerine verilen destekleri de anlatan Işık, "Katma değeri ve teknolojik düzeyi yüksek ürünler üretecek firmalarımızın Ar-Ge ve üretim faaliyetlerini destekliyoruz. Aynı zamanda ülkemizde uluslararası düzeyde teknoloji tabanlı şirketler ortaya çıkarmak için yeni markaların oluşmasını ve Türkiye'nin tasarımda cazibe merkezi olmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde tasarım ofislerini de Ar-Ge Merkezleri gibi destekleyecek yasal düzenlemelerin üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

- "Kamu alımlarını kaldıraç olarak kullanacağız"

Bakan Işık, yerli, yenilikçi ve yeşil üretimin artırılması için kamu alımlarını bir kaldıraç olarak kullanacaklarını bildirdi.

Bunun için de üç yeni mekanizma geliştirdiklerini anlatan Işık, bunların; kamu mal alımlarında yerli malına fiyat avantajı sağlanması, teknolojik ürün deneyim belgesi verilmesi ve kamu alımlarıyla yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferini sağlamaya yönelik olarak uygulanacak olan Sanayi İşbirliği Programı (SİP) olduğunu söyledi.

- "Girişimci Bilgi Sistemi'ni tamamladık"

Türkiye'yi 2023 hedeflerine, vizyonuna ulaştıracak en önemli unsurun, reel sektörün göstereceği performans olduğunu vurgulayan Işık, şu bilgileri verdi:

"Bu kapsamda, ülkemizde uzun yıllar eksikliğini hissettiğimiz ve reel sektörün envanteri olarak gördüğümüz Girişimci Bilgi Sistemi'ni (GBS) tamamladık. GBS ile mahalle esnafından holdinglere kadar 3 milyona yakın girişimin ekonomik faaliyet bilgilerini, Bakanlığımız bünyesinde veri tabanında toplulaştırarak ihtiyaç duyduğumuz tüm analizleri yapabiliyoruz. Ayrıca, hangi ilin hangi illerle, hangi sektörün hangi sektörlerle ne büyüklükte bir ticari etkileşim içerisinde olduğunu, yani iller ve sektörler arası tedarik zincirini ve illerdeki sektörel yoğunlaşmayı analiz edebiliyoruz. GBS ile reel sektörün adeta MR'ını çekme imkanına kavuştuk."

- "3 Y üretim"

Bakanlık olarak amaçlarının sanayisiyle dünya ihracatından daha fazla pay alan, özgün tasarımlı, yüksek katma değerli ürünleri çoğaltmak ve çevreye duyarlı bir sanayi anlayışına geçişi hızlandırmak olduğunu anlatan Işık, "Biz bunu 3 Y (Yerli, Yenilikçi ve Yeşil) üretim şeklinde formüle ediyoruz. Yerli, Yenilikçi ve Yeşil üretimi artırmak ve üretirken de kalkınmada sürdürülebilirliği sağlamak istiyoruz" dedi.

- Yerli otomobil çalışmaları

Bakan Işık, otomotiv sanayisindeki çalışmalarını da anlattı. "Tasarımını kendimizin yaptığı, patenti, lisansı ve markası Türkiye'ye ait olan yerli marka bir aracın 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz" diyen Işık, bu aracın da daha çok içten yanmalı motor değil, menzili uzatılmış elektrikli araç şeklinde olmasını hedeflediklerini bildirdi.

Bursa Yenişehir'de dünyanın en iddialı test merkezlerinden birini kuracaklarını dile getiren Işık, söz konusu merkezin yerini belirlediklerini, kamu yararı kararını aldıklarını ve kamulaştırma işlemlerini başlattıklarını ifade etti.

- Bakanlık destekleri

Bakanlık olarak verdikleri destekleri de açıklayan Işık, şöyle devam etti:

"Üniversite-Sanayi İşbirliğini geliştirmek ve teknoloji transferini hızlandırmak amacıyla 2002 yılında 2 olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) sayısı 59'a ulaşmış olup, bunların 41'i faaliyete geçmiştir. Bugün TGB'lerde faaliyet gösteren firma sayısı 2 bin 956'ya, biten proje sayısı 14 bin 194'e, üzerinde çalışılan proje sayısı 6 bin 902'ye, ihracat 1,7 milyar dolara ve en önemlisi de istihdam edilen nitelikli personel sayısı 29 bin 903'e ulaşmıştır. 2014 yılı içerisinde 7 TGB kurulmuş olup, bunlardan 4 tanesi faaliyete geçmiştir. Söz konusu TGB'lerin altyapıları için bu yıl 38 milyon 500 bin lira kaynak tahsis ettik.

Üniversite ve Sanayinin bir araya gelerek hazırlamış oldukları Ar-Ge Projelerine Sanayi Tezleri Programı ile destek sağlanmaktadır. 2006 yılından bugüne kadar 908 proje için toplamda 186 milyon lira destek verildi. Program kapsamında 2014 yılı içerisinde 43 projeye destek verildi. Söz konusu program kapsamında desteklenen projelere bu yıl içerisinde 27 milyon 400 bin lira ödenek aktarıldı. Bilimsel fikirleri ürüne dönüştürmeyi amaçlayan Teknogirişim Sermaye Desteği kapsamında 2009 yılından bugüne kadar desteklenen bin 304 projeye 127 milyon 674 bin 777 lira kaynak aktarıldı. Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında bu yıl 270 gencimizin iş fikri desteklenmiş olup, gençlerimize 26 milyon 505 bin lira hibe olarak verilmiştir."

Işık, Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı ile de 168 işletmenin desteklendiğini ve 3 milyon 382 bin 403 lira ödenek aktarıldığını bildirdi.

- Bilişim Vadisi

Kuruluş çalışmalarına hız verdikleri Bilişim Vadisi'nin, "dünya teknoloji devlerinin" buluşma noktası olacağını dile getiren Işık, bilişim alanındaki yüksek teknolojili büyük firmaların bu vadinin bünyesine katılmasıyla, Türkiye'nin büyük mesafeler kat edeceğini ifade etti.

Yaklaşık 3 milyon metrekare üzerine kurulacak bu bölgenin yapılaşma çalışmalarına hız verildiğini anlatan Işık, altyapı ihalesinin ise tamamlandığını bildirdi.

Yazılım sektörüne büyük önem verdiklerini belirten Işık, "Bakanlığımız, tüm paydaşların katılımıyla bir çalışma grubu oluşturarak, ülkemizin refah seviyesini yükseltecek önemli bir hamle olan Yazılım Strateji Belgesi hazırlama çalışmalarına başlamıştır. Yarın yazılım sektör grubumuzla ilk toplantımızı yapacağız" dedi.

- "TÜBİTAK Ar-Ge ve yenilik alanında ülkemizin amiral gemisidir"

Bakan Işık, TÜBİTAK'ın, Ar-Ge ve yenilik alanında ülkenin "amiral gemisi" olduğunu ifade etti.

Bilimin toplumda yaygınlaştırılması ve sevdirilmesi amacıyla, ilk etapta 2016 yılına kadar büyükşehirlerde ve 2023 yılı sonuna kadar bütün illerde Bilim Merkezleri kurmayı hedeflediklerini açıklayan Işık, "Hali hazırda destek verilen Bursa, Kayseri, Kocaeli ve Konya Bilim Merkezlerinin yanı sıra 2015 yılı için öngörülen 30 milyon lira bütçe ile yeni illerde bilim merkezi kurulmasına yönelik faaliyetlere devam edeceğiz" diye konuştu.

2015 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

- amacıyla TÜRKSAT 6A projesini gelecek ay başlatıyoruz"

TBMM (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bu yıl 7 Kasım itibariyle toplam 64 bin 902 farklı modelde sanayi ürünü denetlendiğini, bunlardan 11 bin 918'i uygunsuz bulunduğunu, 45 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verildiğini, uygunsuzluklara ilişkin toplam 2 milyon 253 bin 157 lira idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısındaki sunumunda, savunma sanayini stratejik alanlardan biri olarak gördüklerini ve bu alana büyük destekler verdiklerini söyledi.

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nde (SAGE) güdüm kitleri ailesinden, Hassas Güdüm Kiti-1 mühimmatının seri üretimine başlandığını ifade eden Işık, ayrıca SAGE F-16 savaş uçaklarından tekli ve çoklu atış yapılabilecek, daha küçük harp başlıklı Hassas Güdüm Kiti-3 ve Hassas Güdüm Kiti-4 geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Yüksek korunaklı hedeflere taarruz yeteneği kazandıran Nüfuz Edici Bomba (NEB) Geliştirme Projesi'nin tamamlandığını ve TÜBİTAK SAGE teknik desteğinde MKE'de seri üretim projesinin başladığını belirten Işık, bu dönemde geliştirilen en önemli mühimmatlardan bir diğerinin de Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) Projesi olduğunu vurguladı. Işık, mühimmatın kendi sınıfında dünyanın en iyilerinden birisi olduğunu, projeyle Türk Hava Kuvvetleri'ne mesafeden yüksek hassasiyetle hedefleri imha yeteneği kazandırıldığını söyledi.

-Elektronik kimlik kartları

Bakan Işık, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından e-devletin anahtarı olan akıllı çip tabanlı elektronik TC Kimlik Kartı'nın kullanıma hazır hale getirildiğini ve İçişleri Bakanlığı ile proje kapsamında koordineli olarak çalıştıklarını bildirdi.

Milli Gözetim Radarı geliştirmesi faaliyetlerinde son aşamaya gelindiğini ifade eden Işık, bulut bilişim ve büyük veri araştırma laboratuvarı kurulum çalışmalarını başlattıklarını, yerli işletim sistemi PARDUS'un kullanımının yaygınlaştırılması çalışmalarına devam ettiklerini dile getirdi.

Işık, 2012 Aralık ayında Türk Silahlı Kuvvetleri ve kamu kurum/kuruluşlarının görüntü ihtiyacını karşılamak amacıyla fırlatılan GÖKTÜRK 2 uydusunun Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanımı ve kabul testlerinin başarılı şekilde tamamlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"15 Eylül 2014'e kadar yörüngesinde toplam 9 bin 760 tur atan GÖKTÜRK 2 uydusu ile toplam 4 bin 500 kez iletişim kurulmuş, dünyanın farklı bölgelerinden 5 binden fazla görüntü alınarak toplam 7 milyon kilometrekarelik alan görüntülenmiştir.

Bunların yanı sıra, TÜBİTAK'ta, RASAT ve GÖKTÜRK 2 uydu projeleriyle elde ettiğimiz bilgi ve deneyimlerinden güç alarak Kalkınma Bakanlığı destekli İMECE Uydu Altyapı Geliştirilmesi Projesi'ni başlattık. Bu projeyle daha yüksek yörüngelere çıkabilen, alt sistemleri tamamen yerli olan uydular üreteceğiz. Yer gözlem uyduları projelerinin yanı sıra haberleşme uyduları alanında da yetenek geliştirmek amacıyla TÜRKSAT 6A projesini gelecek ay başlatıyoruz."

- KOBİ destekleri

KOSGEB tarafından uygulamaya alınan proje esaslı destek programları ile KOBİ'lerin üretim, yönetim, pazarlama ve bunun gibi alanlarda gelişmelerini sağlayacak projeler ile ortak tedarik, tasarım, pazarlama, laboratuvar gibi konulardaki iş birliği projelerini desteklediklerini anımsatan Işık, bu kapsamda 2010-2014 Ekim döneminde yaklaşık 62 bin 614 işletmeye 1 milyar 13 milyon lira tutarında destek verdiklerini bildirdi.

Işık, ayrıca KOBİ'lere, uygun koşullarda yatırım, işletme ve ihracat kredilerine erişmeleri için uygulanan KOSGEB KOBİ Finansman Destek Kredi Programları kapsamında 2003'ten bu güne kadar 1,12 milyar lira kaynak aktardıklarını, 11,8 milyar lira tutarında kredi hacmi oluşturduklarını söyledi. Bakan Işık, böylece KOSGEB destek bütçesinden, 1990-2002 yılları arasındaki dönemde KOBİ'lere sadece 14,5 milyon lira kaynak aktarılmış iken 2003'ten bu güne kadar KOBİ'lere toplamda ayrılan kaynağın 2,5 milyar liraya ulaştığına dikkati çekti.

- Soma ve Suriye'deki gelişmelerden etkilenen esnafa destek

Fikri Işık, KOBİ'lerin zor günlerinde de yanlarında olan KOSGEB'in, son olarak Soma'da meydana gelen maden kazasından ve Suriye sınırında yaşanan olaylardan etkilenen esnaf ve KOBİ'lere yönelik olarak 50 bin liraya kadar sıfır faizli kredi imkanı sağladığına işaret ederek, "Bu program kapsamında 2 bin 593 işletmenin kredi faiz desteği başvurusu onaylanmış olup 115,1 milyon lira kredi hacmi oluşturulmuştur" dedi.

Bakan Işık, KOBİ'lerin sağlıklı şekilde büyümesi, kurumsallaşması, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesi ve markalaşmaları için "KOBİ'lerde Kurumsallaşma ve Markaya Yönlendirme" destek programı kapsamında işletmelerin projelerine 50 milyon lira kaynak aktaracak çalışmayı başlatacaklarını söyledi.

- Türkiye marka başvurusunda Avrupa'nın lideri

Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, marka ve coğrafi işaret başvurularında ve tescillerinde çok ciddi artışlar olduğuna dikkati çeken Işık, 2002'de 414 olan yıllık yerli patent başvuru sayısının 2013'te 4 bin 630'a, toplam patent başvuru sayısının ise bin 892'den 12 bin 209'a ulaştığını ifade etti. Işık, Türkiye'nin, patent başvurularındaki artış oranında Çin ile birlikte dünyanın en başarılı ülkesi olduğunu belirtti.

Işık, "2002'de 36 bin 429 olan yıllık marka başvuru sayısı 2013'te 108 bin 581'e ulaşmıştır. Türkiye marka başvurusunda Avrupa birincisidir. Tasarımda ise 2002'de 20 bin 302 olan yıllık başvuru sayısı 2013'te 43 bin 673'e ulaşmıştır. Bu rakamlarla Türkiye, Avrupa'da ikinci, dünyada dördüncü sıradadır" dedi.

- Bu yıl 10 OSB, 4 sanayi sitesi projesi tamamlanacak

Bu yılın yatırım programında 12 bin 494 hektar büyüklüğünde 82 organize sanayi bölgesi (OSB) projesi yer aldığını anımsatan Işık, bu projeler için 104 milyon 3 bin 197 lira kredi kullandırıldığını bildirdi.

Yıl sonu itibarıyla 10 OSB projesini daha tamamlamayı planladıklarını ifade eden Işık, bu projeler hayata geçtiğinde yaklaşık 25 bin kişilik yeni istihdam oluşacağını söyledi.

Türkiye'de alanında ilk olan Kırıkkale Silah Sanayi İhtisas OSB'nin altyapı inşaat ihalesinin yarın yapılacağını belirten Işık, Ankara Havacılık ve Uzay Sanayi İhtisas OSB'nin yer seçimi çalışmalarının da tamamlandığını kaydetti.

Işık, bu yılın yatırım programında 4 bin 372 iş yerinden oluşan 42 sanayi sitesi projesi yer aldığını, bu projeler için 23 milyon 616 bin 581 lira altyapı ve üstyapı kredisi kullandırıldığını dile getirdi. Bakan Işık, yıl sonu itibarıyla 4 sanayi sitesi projesini daha tamamlayacaklarını bildirdi.

Enerji verimliliği kapsamında sanayimizde kullanılan 15 milyon düşük verimli elektrik motorunun tümünün değişimi ve motor sistemlerinin rehabilitasyonu ile yılda 8 milyar TL elektrik tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz.

- Uygunsuz ürünler toplatıldı

Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerine ilişkin de bilgiler veren Işık, şöyle konuştu:

"Bu yıl (7 Kasım itibariyle) toplam 64 bin 902 farklı modelde sanayi ürünü denetlenmiş, bunlardan 11 bin 918'i uygunsuz bulunmuş, 825 farklı ürün teste gönderilmiş, 45 farklı marka/model hakkında toplatma kararı verilmiştir. Tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 2 milyon 253 bin 157 lira idari para cezası uygulanmıştır. Denetlenen ürünlerdeki uygunsuzluk oranı yüzde 18,3'tür. Denetlenen ürünlerin yüzde 56'sı (36 bin 345 ürün) ithal, yüzde 44'ü (28 bin 557 ürün) yerlidir.

Bakanlığımızca yıl içerisinde, akaryakıt ve LPG istasyonları, ölçü ve tartı aletleri, taksimetre ve takograflar ile elektrik, gaz ve su sayaçlarına yönelik yapılan 169 bin 901 ürünün denetiminde yüzde 97,2'si yönetmeliklere uygun, yüzde 2,8'i de aykırı bulunmuştur. Petrol piyasasına ilişkin 72 ilde bulunan akaryakıt ve LPG istasyonlarında çapraz denetimler gerçekleştirilmiştir."

- Asansör denetim sistemi

Etkin bir asansör denetim sistemi oluşturmak amacıyla Asansör Eylem Planı'nı açıkladıklarını anımsatan Işık, "Bu planda öngördüğümüz eylemlerin hayata geçirilmesi için başta yasal düzenleme çalışması olmak üzere her türlü gayreti göstereceğiz. Düzenleme ve denetim görevimizi ilgili paydaşlarla birlikte kararlılıkla yerine getireceğiz" dedi.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve bakanlık tarafından 43 ilde yürütülen AB Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında bu güne kadar yaklaşık 230 milyon avroluk 17 projenin hayata geçirildiği bilgisini veren Işık, bu çerçevede gelecek yıl da yaklaşık 260 milyon lira katkısına karşılık olarak 24 milyon lira bütçeden ödenek ayrılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber