Okulda yapılan aşı öğrencileri hastanelik etti

Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kınalıada'da 9 ay önce ilköğretim okulu 1'inci sınıf öğrencilerine yapılan aşı nedeniyle 6 çocuğun kolunda ödem oluştu. Ödemin neden oluştuğunun belirlenmesi için Sağlık Bakanlığı yetkilileri inceleme başlatırken, aileler de sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından 0- 7 yaş grubu çocuklara yaptırılan 3'lü karma aşı (difteri, tetenoz ve çocuk felci), Kınalıada İlköğretim Okulu'nda okuyan 6 çocuğu hastanelik etti. Geçen 15 Kasım'da Kınalıada İlköğretim Okulu'nda okuyan öğrencilerden sekizine, Kınalıada Sağlık Ocağı'nda görevli ebe Fatma Batman tarafından sağ kollarından karma aşı yapıldı. Aşı yapılan 8 öğrenciden 6'sının kolunda geçen süre içerisinde kızarıklıklar oluşmaya başladı.

Bir süre sonra çocukların aşı yerlerinde yumurta büyüklüğünde ödem oluşması üzerine, aileleri paniğe kapılarak hastanelere koştu. Büyükada Devlet Hastanesi'ne çocuklarını götüren ailelere doktorlar, karma aşının bu tür yan etkilerinin olabileceğini, zamanla geçeceğini söyleyerek evlerine gönderdi. Kızarıklıkların artması ve ödemlerin büyümesi üzerine aileler çocuklarını yeniden hastaneye götürdü. Yapılan muayeneler sonucunda 2 öğrencinin kolunda oluşan ödem ameliyatla alınırken, diğer 3 çocuğun kolunda oluşan ödem ise çekilerek temizlendi.

Korkuya kapılan öğrencilerin ailelerinin Sağlık Bakanlığı'nı arayarak durumu bildirmeleri üzerine harekete geçen yetkililer, çocukların bir an önce hastaneye götürülerek yeniden muayene edilmesini istedi. Büyükada Devlet Hastanesi tarafından yeniden muayene edilen 7 yaşındaki Serkan Yıldırım ve aynı yaştaki arkadaşları Edanur Güdük, Mert Yavaş, Dilan Yıldırım ile Ayşe Bahar daha sonra Kadıköy Verem Savaş Dispanseri'ne gönderilerek gerekli muayenelerinin yapılması istendi.

Kolunda oluşan ödem çekilmeyen Serkan Yıldırım ise Çapa Hastanesi'ne sevk edildi. Anneleriyle verem savaş dispanserine gelen minik öğrencilerin filmleri çekilerek çeşitli tahliller yapıldı. Tahlil sonuçlarının çıkmasının ardından çocukların kollarında ödemin nasıl oluştuğunun belirlenmesine çalışılıyor.

AİLELER KORKU İÇİNDE

Korku içinde kızı Edanur Güdük'ü hastaneye götürdüğünü söyleyen Aslı Güdük, şöyle konuştu:

?Kasım ayında okulda karma aşı yaptılar. Zamanla Edanur'un kolunda kızarıklıklar ve önce misket büyüklüğünde, daha sonra yumurta büyüklüğünde iki ayrı ödem oluştu. Korkuya kapıldım. Hemen hastaneye götürdüm. Doktorlar bu aşı sonunda bu tür yan etkilerin olabileceğini zamanla geçeceğini söyledi. Ama zaman geçtikçe kolundaki kızarıklıklar ve ödem daha da büyüdü. Bunun üzerine özel bir hastaneye götürdüm. Burada yapılan muayeneler sonunda aşının yanlış yapıldığını, damarın üzerine geldiğini ve kolun felç olabileceğini söylediler. 2 milyar lira vererek ameliyatla oluşan ödemleri aldırdık.?

?BİLİNÇSİZ KİŞİLER AŞI YAPIYOR'

Oğlu Serkan Yıldırım'ın kolunda ödem oluşması sonucu hastaneye koşan anne Didem Yıldırım, ?Bilinçsiz kişilerin yaptığı aşının acısını çocuklarımız ve bizler çekiyoruz. 7 aydır hastane kapalarında koşturuyoruz. Çocuklarımıza birşey olacak mı diye endişe içerisindeyiz. Ebe tarafından yapılan aşı nedeniyle çocuklarımız perişan oldu? dedi.

?SAĞLIK KARNESİNDE YAPRAK KALMADI'

Sağlık karnesini kızı aşı olana kadar hiç kullanmadığını söyleyen Yurdagül Yıldırım ise ?Sürekli hastane kapılarındayız. Bizlere bu tür aşılar sonunda böyle şeylerin olması normal diyerek geri çevirdiler. Ancak hiç de onların söylediği gibi olmadı. 6 aydır hastanelerdeyim. Sağlık karnesini hiç kullanmamıştım. Ama şu an bir tane bile boş yaprağı kalmadı ilaç yazmaktan. Ebe hakkında işlem yapılması için imza topladık, ama hiçbir işlem yapılmadı. Önce çocuklarımızın sağlığına kavuşması için çaba göstereceğiz. Sonra suç duyurusunda bulunacağız? diye konuştu.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber