'Bir Adli organ olarak savcılık' sempozyumu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2006 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Özdemir Özok, savcılık kurumunun bağımsız bir kurum olması gerektiğinin belirterek, "Cumhuriyet'in altını oymaya çalışan bir toplumsal yapıda savcılara çok büyük iş düşüyor" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılık binasında Ankara'da 3 gündür devam eden "Bir Adli Organ Olarak Savcılık" adlı sempozyumun son günkü oturumunda, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Özdemir Özok yaptığı konuşmada, savcıların yürüttüğü soruşturmaların objektifliği, adilliği ve siyasal erkin etkinliğinin olmaması gibi konularda savcılık kurumunun, bağımsız olması gerektiğini söyledi. Sempozyumun son günkü oturumunu da yöneten Özok, Adalet Bakanlığı'nın savcılarla ilgili atama, yer değiştirme gibi konularda bütün yargıçlar için teftiş başlatma yetkisi bulunduğunu kaydederek, "Kendi vicdanında hesap veren bir savcılık sistemini arzuluyoruz" dedi. Özok, savcılık kurumunun bir devletin temeli olduğunun altını çizerek "Cumhuriyetin altını oymaya çalışan bir toplumsal yapıda savcılara çok iş düşüyor" diye konuştu. Hakimler ve Savcılar Birliği Kurulması'nı istediklerini kaydeden Özok, hakim ve savcılarla ilgili söylenti ve iddialara katılmadıklarını ayrıca hükümetin Hakim ve Savcılar Yasası'nı da desteklediklerini de sözlerine ekledi.

Sempozyumun son gün "Genel Değerlendirme" bölümünün raportörlerinden Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Doç. Dr. İbrahim Şahbaz, Türkiye'de ülke genelinde bağımsız başsavcılık düşüncesinin güçlenmeye başladığı izlenimini sunarak, Avrupa ülkelerinde genellikle başsavcılığın parlamentoya karşı sorumlu olmadığının görüldüğünü kaydetti.

Sempozyumun "Tartışma" kısmında ise Yargıtay Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Çınar, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde soruşturmaların etkili yapılmadığı gerekçeleriyle mahkum edildiğine işaret etti. Savcılık Kurumu'nun etkili olmasında en önemli etkenlerden birinin de eğitim olduğunu kaydeden Çınar, "Çağdaş bir eğitim olması gerekiyor. Çağdaş eğitim almamış bir kişiden çağdaş ve etkin bir görev bekleyemezsiniz" diye konuştu.

Sempozyuma, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Cumhuriyet eski Başsavcısı Sabih Kanatoğlu, yargı mensupları, yerli ve yabancı akademisyenler katıldı. Sempozyumun 3 günlük oturumlarında savcılık kurumuyla ortaya konan görüş ve önerilerin rapor haline getirilmesi ve bu görüşlerle ilgili yapılan tartışma bölümüyle bugün sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber