Asgari ücretli, yılda 800 YTL taksici 100 YTL vergi ödüyor

Haber Giriş : 10 Temmuz 2006 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Beyan sistemindeki aşınma, vergi tahsilatında çarpık bir yapının oluşmasına neden oldu. Denetim açığını fırsat bilen mükellefler kazançlarını gizleme yolunu seçiyor

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı, götürü gider usulü, hayat standardı, ortalama kâr haddi, asgari gayri safi hasılat gibi vergi güvenlik müesseselerinin kaldırılmasından sonra, beyan sisteminde ciddi bir aşınma ortaya çıktığını söyledi. Vergi sistemini değerlendiren Boyalı, denetim açığını fırsat bilen mükelleflerin kazançlarını gizleme yoluna gittiğini söyledi. Boyalı, müfettişlerin zarar beyan edenlerle ilgili çalışmasını, bunu önlemeye dönük bir çaba olarak değerlendirdi. Ankara Vergi Dairesi Başkanı Boyalı, taksicilere yönelik geniş kapsamlı bir çalışma yaptıklarını da bildirdi.

Kazanç 12 bin YTL

Boyalı, oluşturulan komisyonun taksi plaka fiyatlarından taksicilerin günlük kazancına, 1 takside kaç kişi çalıştığından, kiralama gelirlerine kadar her şeyi tek tek araştırdığını belirtti. Komisyonun, başkentte taksicilerin ortalama yıllık kazancını 12 bin YTL olarak tespit ettiğini kaydeden Boyalı, şu açıklamada bulundu: ?Biz, hadi 12 bin YTL fazla olabilir diyerek, taksicilerin yıllık kazancını 8 bin YTL olarak aldık ve odalarla konuştuk. Onlara, (Taksiciler, bu gelir karşılığı ayda 100 YTL vergi ödemeli) dedik.

Vergi denetmenleri de bu yönde raporlar yazdı. Sonra kıyamet koptu. Çünkü taksiciler yılda 100 YTL vergi ödüyor. Ama asgari ücretle çalışan bir kişinin yıllık vergisi 800 YTL. Bu rakam sigorta primleri de eklediğinde bin 500 YTL'ye yükseliyor. Şimdi, burada daha düşük kazandığını söyleyen taksicinin bize bunu izah etmesi lazım. Bugün taksi plakası, 300-350 bin YTL'den başlıyor. Ama yılda sadece 100 YTL vergi ödeniyor. Biz, vergide kararlı davranınca, şimdi taksicilerin yüzde 90'ı uzlaşma talebinde bulundu. Kalanlar dava açarsa, onlarla ilgili kararı da yargı verir. Biz, sadece herkesin kazandığı paranın vergisini ödemesini istiyoruz.''

Maliye Bakanlığı, son yıllarda sürekli zarar gösteren kişi ve kuruluşların peşine düştü. Ankara'da zararcı mükellefler, müfettişlerce tek tek sorguya alınmaya başlandı. Maliye Bakanlığı denetim birimleri, gelir ve kurumlar vergisi beyanlarında devamlı olarak zarar gösteren vergi mükelleflerine dönük kapsamlı bir incelemeye girişti.

Bu incelemeler sırasında Başkentte yaklaşık 50 bin kişinin zararcı mükellefler listesinde bulunduğu, sadece Çankaya Vergi Dairesi'ne kayıtlı 3 bin mükellefin sürekli zarar beyan ettiği anlaşıldı. Maliye müfettişlerinin, devamlı zarar beyan eden mükelleflerden açıklama istediği bazı konular için kapsamlı bir soru listesi hazırladı. Maliye müfettişleri, soru zarfı gönderdikleri mükelleflerden, 15 gün içinde yanıt beklediklerini bildirdi ve aksi halde cezai işlem yapılacağı uyarısında bulundu.

Bu arada müfettişlerin hazırladıkları raporlarda, soru yöneltilen mükelleflerin, sürekli zarar bildirdiği, hasılatlarını giderlerine göre oldukça düşük gösterdiği, hasılatlarının muhtasar beyannamelerdeki gayrisafi ödemelerini dahi karşılamaya yetmediği, özkaynaklarının negatife dönüştüğü, iş hacimleri sürekli artarken, sürekli zarar beyan etmeyi alışkanlık haline getirdikleri ve bilançolarında tutarsızlıklar bulunduğu ifade edildi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber