1019 hakim ve savcıya sicil affı

TBMM'den geçen yasa ile paralel yapının yargıda vesayet kurmak için silah gibi kullandığı sicil oyunu son bulacak. Paketle, 2005-2013 tarihleri arasında verilen sicil cezalarının bir bölümü affedilirken, bir bölümü de HSYK tarafından yeniden incelenecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Aralık 2014 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1019 hakim ve savcıya sicil affı

Kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Paket, hakim ve savcı ücretlerinde artış, aramalarda kuvvetli şüphe yerine makul şüphe, Danıştay ve Yargıtay'da üye ve daire sayısı artışı ile 4 bin hakim adayı alınmasını öngören paket ayrıca paralel yapının mağdur ettiği hakim ve savcıların disiplin cezalarının affedilmesi imkanını sağlıyor.

8 YILLIK SİCİL AFFI

Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2013 tarihine kadar verilen 302 uyarma, 92 aylıktan kesme cezası bütün sonuçları ile affedilecek. Paketle ayrıca, 295 kınama, 100 kademe ilerleme durdurma, 27 derece yükselmeyi durdurma, 144 yer değiştirme ve 59 meslekten çıkarma cezası da af kapsamına alındı. Bu kapsamdaki hakim ve savcılar, düzenleme yürürlüğe girdikten 60 gün içinde HSYK Genel Kurulu'na başvuracak. Genel Kurul, başvurunun reddine karar verebileceği gibi, önceki kararın kaldırılmasına veya eyleme uyan alt disiplin cezasına karar verebilecek.

DİSİPLİN AFFI UMUT IŞIĞI OLDU

Paralel yapı, 'kınama', 'uyarma', 'aylıktan kesme', 'kademe ilerlemesini durdurma', 'derece ilerlemesini durdurma', 'yer değiştirme', 'meslekten çıkarma' gibi farklı cezalarla yargı üyelerini yıllarca sindirmeye çalıştı. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen yargı paketi ise paralel yapı tarafından hayatları karartılan yargı mensuplarına umut ışığı oldu.

Paralel yapının yargı mensuplarını sindirme politikasında en sık kullandığı metotlar, yer değiştirme, meslekten men etme ve derece durdurma. Bu cezalar ise 2010-2014 yılları arasında katlandı. Bu dönemde 103 yer değiştirime, 42 meslekten men etme, 68 de derece durdurma cezası verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber