Türk doktor karaciğer naklinde çığır açtı

Haber Giriş : 11 Temmuz 2006 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doç. Hüseyin Astarcıoğlu karaciğer naklinde umut olacak bir yöntem buldu Yöntem, beyin ölümü gerçekleşmiş kişiden karaciğer naklini mümkün kılacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu, karaciğer nakillerinde çığır açacak bir araştırmaya imza attı. Henüz farelerde denenen araştırmaya göre beyin ölümü gerçekleşmiş ancak kalbi durmamış kişilere "Pentoksifilin" ilacı verildiğinde karaciğeri bozulmayacak. Araştırması dünyanın en prestijli bilimsel dergilerden Transplantation'da yayınlanan Doç. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu, "Yöntem, beyin ölümü gerçekleşmiş ancak kalbi durmamış olduğu için yakınlarının organ nakline izin vermediği durumlarda işe yarayacak.

İlaç karaciğerin kalp durduktan sonra da bir süre canlı kalmasını sağlayacak" dedi. Doç. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu, TÜBİTAK ve DEÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın da maddi desteğiyle araştırmalarını sürdürürken kalbi duran kişinin karaciğeri bir süre yaşatılabilirse bu organı alıp bekleyen bir hastaya takılabilmesinin yolunu aramaya başladı. Bu doğrultuda aklına ameliyatlarda bir süre kan gitmesi engellenen organları korumak için kullanılan "Pentoksifilin" geldi. İlk kez 2000'de başarıyla uyguladığı yöntemi 86 farede denediğini anlatan Doç. Dr. Astarcıoğlu, "Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının kalbi atarken alınması gerekiyor. Çünkü takılacak organların kanlanmasının sürmesi lazım. Kalbi duran bir hastadan da organ nakli yapılmasının sağlanabileceği düşüncesiyle yola çıktım.

YÜZDE 20 ARTACAK

Dünyada ilk defa kalbi duran bir fareden karaciğeri bir saat sonra çıkartıp başarıyla naklettim. Kalbi durdurup yaptığımız karaciğer naklinin insan bedenine daha yakın vücut yapıları olan hayvanlarda uygulanması şart. Ancak ondan sonra insanlar üzerinde deneyebiliriz. Bunun için 30 bin dolara ihtiyacımız var" dedi. Araştırma insanda uygulanabildiğinde, nakillerde kadavra kullanım sayısının yüzde 20 artacağını anlatan Astarcıoğlu, "İlaç verilen kişilerin kalbi durduktan sonra da karaciğeri nakledilebilecek" diye konuştu.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber