Elektrikte tasarruf dönemi İşte önlemler...

Haber Giriş : 11 Temmuz 2006 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Güler, yeni yasa ile fazla elektrik tüketen ampullerin ve beyaz eşyaların artık piyasada satılmayacağını söyledi.

Güney Marmara, Ege ve Akdeniz'i karanlığa gömen elektrik kesintisinin şoku atlatılmaya çalışılırken Enerji Bakanlığı, bir dizi acil önlemi hayata geçiriyor. İlk iş, enerjiyi verimli kullanmaya dönük düzenlemeler olacak. Enerji Bakanı Hilmi Güler, SABAH'a yaptığı açıklamada fazla elektrik tüketen ampullerin, beyaz eşyaların üretim bandının değişeceğini söyledi. Doğalgaz kazanları, kombiler ve kat kaloriferleri asgari enerji verimliliğine uygun değilse satışına izin verilmeyecek. Tüm binaların, "kimlik belgesi" olacak. Binanın enerji tüketim miktarı, ısı yalıtım bilgisi bu kimlikte yer alacak. Elektriğin verimli kullanımı ile 2 Keban Barajı kazanılacağını, 3.5 milyar YTL tasarruf sağlanabileceğini söyleyen Güler, "Enerji Verimliliği Kanunu" ile evlerden fabrikalara kadar pekçok alanda yaşanacak değişiklikleri şöyle özetledi:

AKILLI BOZDOLABI ZORUNLU: Ampulden beyaz eşyaya kadar elektrikle çalışan ürünleri imal eden şirketler en az enerji kullanımı çalışan "akıllı" diye tabir edilen modelleri piyasaya sunacak.

KAZANLARA STANDART: Yakma tesisleri, kazan, kombi ve kat kaloriferlerinden asgari verimlilik değerini karşılamayanların satışına izin verilmeyecek.

YAKIT CİMRİSİ OTOMOBİLLER: Yurtiçinde üretilen araçların yakıt tüketiminin düşürülmesi için

özel yönetmelik hazırlanacak.

KIRMIZI IŞIK MALİYETİ AZALACAK: Trafikte yakıt kaybının önüne geçilmesi için geliştirilmiş sinyalizasyon sistemlerinden yararlanılacak.

KİMLİK SAHİBİ BİNALAR: Binaların "Enerji Kimlik Belgesi" olacak. Yıllık enerji ihtiyacından kullanılan yalıtım malzemesine kadar tüm ayrıntılar bu belgede bulunacak.

KULLANIM KILAVUZU: Elektrikli ev eşyası ve makinelerinin kullanım kılavuzunda, verimli enerji tüketim esası açıklanacak.

VERİMLİLİK ŞİRKETLERİ: Enerji Verimliliği Değerlendirme Şirketleri kurulacak. Öncelikle sanayi tesislerinin daha az enerji tüketerek daha fazla üretim yapabilmesi için danışmanlık hizmeti verecek.

APARTMANA YENİ YÖNETİCİ: İnşaat alanı en az 20 bin metrekare ve yıllık enerji tüketimi 500 ton eşdeğeri petrole eşit olan binalarda "Enerji Yöneticisi" görevlendirilecek.

PROJE DESTEĞİ: Üç yıl içinde enerji yoğunluğunu (bir birim enerji ile üretim miktarını) en az yüzde 10 oranında azaltmayı taahhüt eden işletmelere 100 bin YTL'ye kadar proje desteği sağlanacak.
TV'DE KAMPANYA: Verimli enerji kullanımına dönük bilgilendirme amaçlı; film, çizgi film gibi materyal 19.00-23.00 saatleri arasında en az 30 dakika yerel ve özel televizyonlarda yayınlanacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber