Bozkır: AB ile Gümrük Birliği'ni revize için görüşüyoruz

AB Bakanı Bozkır: Türkiye, AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması'na dahil olmazsa ABD malları sıfır gümrükle gelir, zarar ederiz. Bunun için AB ile Gümrük Birliği Anlaşması'nı yenileme görüşmelerine başladık.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Aralık 2014 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bozkır: AB ile Gümrük Birliği'ni revize için görüşüyoruz

Mustafa KARTOĞLU

AB Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye'nin AB-ABD Serbest Ticaret Anlaşması'ndan zarar görmemesi için Türkiye-AB Gümrük Birliği Anlaşması'nın yenileneceğini açıkladı. Bozkır, Türkiye'nin AB sürecinin hızlandığını, Ocak'tan itibaren Brüksel-Ankara hattında Cumhurbaşkanı, Başbakan; AB yönetimi ve AP başkanı düzeyinde ziyaretlerin başlayacağını söyledi. Bozkır, şunları kaydetti:

- Açılmayan fasılları da çalıştık: Türkiye'nin müzakere süreci başlarken Brüksel'de 'Türkiye nasıl olsa adım atmaz' yaklaşımı vardı. Ancak bu süreçte yapılamaz denilenleri yaptık. Fasılları açılabilir hale getirdik. Bu onları panikletti. Bugüne kadar 33 fasıldan 14'ü açıldı ama biz tamamını açacak düzeye geldik.

- Hangi fasıl açılırsa hazırız: Halen açılmamış 19 fasıl var. Bunlardan Rekabet faslının açılmasını biz istemiyoruz, çünkü 10 sektörümüz bundan olumsuz etkilenecek. Onu, üyelikten sonra da sürdürebiliriz. Kalan 18 faslı bir torbaya koyup herhangi birini çeksek, o konuda müzakereye hazırız. Fransa blokajı kaldırdı, ancak İtalya dönem başkanlığında 'Ekonomi ve mali politikalar' başlıklı 17. Fasıl'ın açılması yetişmedi, Mart aylarında açılmasını bekliyoruz. Ayrıca 23-24. fasılları da açmayı düşünüyorlar.

- Gümrük Birliği revize ediliyor: "Türkiye, AB ile ABD arasında serbest ticareti öngören Transatlantik Ticaret Anlaşması'na dahil olmalı. Aksi halde ABD malları Türkiye'ye sıfır gümrükle gelebilecek. Bu konuda bizi anlıyorlar. Ya TTA'ya Türkiye ile ilgili madde konulacak veya 1995'te yapılan Türkiye-AB Gümrük Birliği revize edilecek. O zaman konulmayan madde şimdi eklenebilir ve "AB, üçüncü bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması yaptığında, bu Türkiye için de geçerli olur" denilirse sorun kalmaz. Şimdi Gümrük Birliği'nin 'upgrade' edilmesi, yenilenmesi için teknik görüşmeler başladı. Resmi görüşmelere de başlayacağız. GB değişikliği AB ile ABD arasındaki anlaşmadan önce sonuçlanabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber