Milyonları ayağa kaldıran tasarruf: 500 bin YTL

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2006 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın, maliyet dezavantajı getirdiği iddiasıyla 119 kalem ilaç için aldığı kararla 500 bin YTL tasarruf elde edeceği saptandı.

ECZACILIK BİTER UYARISI

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan Anka'ya yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığı'nın maliyet dezavantajı getirdiği iddiasıyla 119 kalem ilaçta yaptığı "sözde tasarruf"la, tasarruftan çok ilaçların eczane dışında, özellikle büyük marketlerde satışına zemin hazırlanmasını amaçladığını söyledi. Bunun eczacılığı bitirmek anlamına geldiğini kaydeden Saydan, "İnsan sağlığının hiçe sayıldığı bu uygulama ile vatandaş ilacı nasıl kullandığını bilemeyecek. Ortaya çıkacak ciddi yan etkileri belirlenemeyecek. Örneğin parazit için alınan bir ilacı kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen eczacı olmazsa, bu çok önemli sağlık sorunlarına neden olur" diye konuştu.

ECZACILARDAN ALINAN BİNDE 7.5'LİK PAY BİLE BUNDAN FAZLA

Saydan, 119 kalem ilaçta tasarruf sağlamayı hedefleyen tebliğin 500 milyon YTL'lik kazanç sağlayacağını söylerken, devletin eczacıdan aldığı binde 7.5'lik damga vergisiyle dahi, bu tebliğle öngörülen tasarruftan fazlasını kazandığını bildirdi.

AB TANE İLE İLACI KABUL ETMİYOR

Bu uygulamalarla ilacın tane ile satışına ortam hazırlandığını anlatan Nurten Saydan, AB'nin bu uygulamayı kabul etmediğini de bildirdi. Saydan, devletin doktoruna, eczacısına ve vatandaşına güvenmesi ve herkesi hırsız sınıfına koymaması gerektiğini belirtirken, "Ahlaksızlığın mesleği olmaz. Bir kişi kötü bir iş yaparsa cezasını çekmesi için sonuna kadar gerekeni yaparsın, ama bu şekilde davranmazsın. Ayrıca denetlemek de devletin görevi" dedi.

İlacı en iyi eczacının bildiğini ifade eden Saydan, "Prosedürler nedeniyle işimizi yapamaz duruma geldik" dedi. Nurten Saydan ayrıca, "Meslek hakkımızı istiyoruz. Nasıl ki kazancımız gereği vergimizi ödüyorsak, eczanede oturmamızın ve vatandaşa ilacı anlatmamızın da bir bedeli olmalı. Aksi halde kimsenin 'eczacı neden yerinde değil, yerine neden kalfa bakıyor' gibi şikayette bulunması anlamsız olur" dedi.

İLAÇ FİRMALARININ İTİRAZ ETMEMESİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ

TEİS Genel Sekreteri Mehmet Saydan ise söz konusu 119 kalem ilacı üreten firmaların duruma itiraz etmemelerinin "düşündürücü" olduğunu söyledi. Saydan, bu nedenle tasarruftaki asıl amacın "Tezgah Üstü Satış"a yönelik olduğunu belirtirken, "İtiraz etmiyorlar çünkü daha geniş bir pazarda ilaçlarını satışa sunacaklar" dedi. Saydan, Ethol Fort isimli ilacın 2 ay önce sadece uzman hekimlerce yazılabileceği belirtilirken, şimdi yeniden pratisyen hekim tarafından yazılabileceğinin ifade edildiğini de bildirdi. Saydan, "Ne oldu, iki ayda ne değişti. İlacın etken maddesi mi değişti. Hayır" dedi.

"BİLİMSEL KURULUN MALİYET DEZAVANTAJI BELİRLEMESİ İLGİNÇ"

TEİS Saymanı Mustafa Bilgen ise, bilimsel bir kurulun "maliyet dezavantajı" hazırlamasının ilginç olduğunu belirterek, maliyet dezavantajının değil, yaşam standardının iyileştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber