Danıştay saldırısının iddianamesini tamamlandı: Türban için

Haber Giriş : 13 Temmuz 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Özcan Danıştay saldırısının iddianamesini tamamladı. Saldırı ile 'baskı ve şiddet kullanarak türbanı hakim kılmak' istenildiği belirtilen 12 sayfalık iddianamede 'cumhuriyet'in hedef alındığı da belirtildi. Savcı, Alparslan Arslan için dört, Vaiz Salih Kurter ve Süleyman Esen için üçer kez 'ağırlaştırılmış müebbet' istedi.

SAVCILIK kanlı Danıştay baskınının iddianamesinde saldırı nedenini, 'türbanı baskı, şiddet ve tehdit kullanılarak topluma hakim kılmak' olarak belirledi. Savcı, "Oluşum türban diye bilinen örtüyü korumak ve kendi deyimleriyle ders vermek amacıyla örgütlenmiştir" görüşünü savundu.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Şemsettin Özcan 12 sayfalık iddianamesinde saldırgan Alpaslan Aslan'ın Emniyet ve Savcılık'taki ifadelerinden alıntı yaptı.

Arslan Emniyet'te Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanması ve Danıştay baskınının amacı için, "Başörtüsü kararına bir tepki olarak bu kararı veren Danıştay İkinci Dairesi Başkanı'nı öldürmekti. Bana göre yanlış karardı. Allah'ın Kanunu'nun üzerinde bir kanun veya karar yoktur. El bombasını gazeteye atmadan önce birkaç kez Allah-u Ekber diye tekbir getirdim" bilgisini verdi. Arslan Savcılık ifadesinde biraz daha ayrıntıya girdi:

"İnançlı bir Anadolu insanı olarak yani ortalama bir Müslüman bir Türk insanı olarak Danıştay'ın başörtüsü kararı nedeniyle daire başkanını vurmaya karar verdim. Odaya girdiğimde, 'Allah-u Ekber' diye tekbir getirdim. Odada bulunduğum sırada, 'Osmanlı'nın torunuyum bundan sonra daha dikkatli karar verilsin' diye bağırdım. Yakalanırken tekbir getirmiş olabilirim." Savcı Özcan, Arslan için dört, vaiz Salih Kurter ve Süleyman Esen için de üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

SALDIRI KİŞİLERE DEĞİL

İddianamede Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanması ile Danıştay saldırısı birlikte ele alınarak amacın örgüt kurarak Anayasal düzeni yıkmak olduğu kaydedildi. İddianamede sanıkların meydana getirdiği oluşumun türban ile ilgili baskı ve şiddet ve tehdit içeren bir örgüt olduğu vurgulanarak şöyle denildi: "Eylemlerin mahiyetlerine bakıldığında saldırıların türban ile ilgili karikatür yayınlayan basın kuruluşuna ve T.C. Devleti Kanunları'na göre karar veren yargı mensuplarına karşı yapıldığı kişisel bir neden ve husumetin olmadığı görülmektedir."

KORUMAK İÇİN

"Türban olarak bilinen bir örtünün baskı, şiddet ve tehdit kullanılarak topluma hakim kılınması amacıyla örgütün kurulması ve bu amaca uygun eylemler gerçekleştirilmesi mevcut anayasal sisteme yönelik bir tehlike olduğu gibi vasıfları T.C. Anayasası'nda yazılı ve bu anayasanın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzenin yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs olarak değerlendirilmiştir. Oluşum, toplum üzerinde baskı kurmak, kendi deyimleriyle ders vermek amacıyla örgütlenmiştir. Terör örgütlerinin kuruluşunda amaç, önemli bir unsurdur. Türbanıkorumaya yönelik örgütlenmiş oluşumda da husus açıkça görülmektedir."

KENDİSİ ATTI

İddianamede, Cumhuriyet'e yönelik saldırılarla ilgili olarak da şu bilgiler yer aldı: "İlk bombanın patlamaması ve Cumhuriyet gazetesi'nden karikatürle ilgili herhangi bir özrün gelmemesi üzerine ikinci kez bombalı eyleme karar verdiler. Tekin İrşi ve İsmail Sağır'ın attığı ikinci bombanın da patlamamnası üzerine Alparslan, 'Allah'a inancınız yok, bu nedenle bomba patlamamıştır' diyerek çok sinirlendi. 11 Mayıs'taki bombalı saldırıda Alparslan, 'Allah-u Ekber" diyerek tekbir getirdi. Cebinden çıkardığı el bombasını gazetenin bahçesine attı. Kaçarken de 'İnsanın başına taktığı başörtüsü domuzun başına geçirilmez' diye bağırdı.

Danıştay baskınından sonra yaralı olarak ele geçen emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin'in ismine de iddianamede rastlanmadı.

Hedefleri 'Vakit'ten teşhis etti

İddianamede, Alparslan Arslan'ın silahlı saldırı düzenleyeceği Danıştay üyelerini tanımak için Vakit gazetesinde Danıştay üyelerinin fotoğraflarının bulunduğu, 'İşte o üyeler' başlıklı haber küpürünü aracının vites kutusunun yanında tuttuğu belirtildi. İddianamede, bu konuda şöyle denildi:

"Arslan'ın Dairenin giriş kapısında 5-10 saniye kadar masa etrafında toplantı halinde bulunan başkan ve üyeleri süzdüğü, cadde üzerine parkettiği aracın vites kutusu yanında bulunan ve Anadolu'da Vakit Gazetesi'nde yer alan "işte o üyeler" başlıklı haberde resimleri bulunan üyelerin orada bulunduklarına karar verip çantasındaki tabancayı çıkartarak ve hedef gözeterek, ateş ettiği anlaşılmıştır."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber