Sendikalardan IMF'ye öfke

Haber Giriş : 13 Temmuz 2006 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Türk-İş Kayseri ve Çevre İller Şube Başkanları Toplantısında yaptığı konuşmada, çalışanların yaşam şartlarını iyileştirmek için örgütlenmesinin önemli önceliklerden biri olduğunu belirtti. Kılıç, "Hangi hükümet gelirse gelsin bu kafayla, bu mantaliteyle işsizliği çözmesi mümkün değildir" dedi. Türkiye'nin ekonomik yapısını bozan en önemli nedenin kayıt dışı ekonominin yüzde 55'lere ulaşması olduğunu savunan Kılıç, şöyle devam etti:

'BU KAFAYLA OLMAZ'

"Son günlerde, IMF ve Dünya Bankası ile onlara yardakçılık yapan belirli sanayi çevrelerinin, kıdem tazminatını iş gücü maliyeti olarak nitelendirdiklerini ve işsizliğin en önemli nedeni olarak değerlendirdiklerini görüyoruz. Bunun yanında bölgesel asgari ücrete geçilmesi, zorunlu istihdamın ortadan kaldırılması gibi işçi hak ve özgürlüklerine karşı bir takım saldırı ve davranışlar içinde olduklarını izliyoruz. Kıdem tazminatı bugüne kadar sanayinin gelişmesine, istihdamın artmasına engel olmadı. Bölgesel asgari ücret uygulaması da 1970-1974 yılları arasında denendi, ancak Türkiye gerçeklerine uymadığı için vazgeçildi. Uluslararası kurum ve kuruluşlar da Ar-Ge ve markaya değer verilerek rekabet edilebileceğini kabul etmektedir.

Türkiye'de asgari ücretin ve emekli aylıklarının yüksek olduğunu söyleyen IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin ne denli gaflet içinde oldukları ve Türkiye'ye at gözlüğüyle baktıkları görülmektedir. Sanırım son stand-by anlaşmasında IMF'ye asgari ücret tespit komisyonu üyeliği ve görevini de verdiler ki asgari ücretle uğraşacak kadar ölçüyü kaçırdılar. Net 380 YTL olan asgari ücretin işverene maliyeti 660 YTL'yi bulmaktadır. Buradaki 275 YTL'lik maliyetin konuşulması gerekmektedir. İşçi aldığı ücretten memnun değildir, işveren de ödediği ücretten rahatsızlık duymaktadır."

"Hangi hükümet gelirse gelsin bu kafayla, bu mantaliteyle işsizliği çözmesi mümkün değildir" diyen Kılıç, şöyle devam etti: "İşsizlik sigortasındaki 20 katrilyonluk paraya kimse göz dikmesin. Bu para işçinin alın terinden kesilen, işverenin katkılarıyla oluşan bir fondur. Bu fonun amacına uygun bir şekilde yönetilmesi en önemli hedef ve ilkemizdir."

Kılıç, "IMF'nin istihdam artırma önerilerini" değerlendirirken, "Kazanılmış hakların geriye götürülmesi durumunda yapacaklarımızı bütün Türkiye de IMF de görür" dedi.

Kılıç, 1973'ten önce kıdem tazminatının 15 gün üzerinden hesaplandığını belirterek, "Daha sonra kıdem tazminatı 30 güne çıkarıldı. Türkiye'de istihdam artışı da oldu, yeni yatırımlar da. Dolayısıyla kıdem tazminatının yeni yatırımların ve istihdamın önünde bir engel olduğu görüşü doğru değildir" diye konuştu.

DİSK: İŞSİZLİK ARAÇ DEĞİL

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi, IMF Başkan Yardımcısı Anne Krueger'in yaptığı, "Asgari ücret ve kıdem tazminatı yüksek" sözlerine tepki gösteren bir açıklama yaptı. Yerli ve yabancı sermayenin işçi sınıfına yönelik 'yoksullaştırma' saldırılarının yeni olmadığını söyleyen Çelebi şöyle devam etti:

"IMF, işçi düşmanlığı karakterini yansıtmaktan hiç kaçınmıyor ve 20 milyon yoksula, çalışanlarla adeta alay ediyor! İşsizlik ve yoksulluk, bu ülkenin sorunlarını çözmenin bir aracı gibi gösterilmek isteniyor. Ancak biz inanıyoruz ki, bu ülkenin çözmesi gereken esas sorun, işsizlik ve yoksulluktur. Bütün bu sorunlardan kurtulmanın, IMF'nin ülkemizin üzerindeki kara bulutlarını dağıtmanın tek ve yegane yolu, ülkemize sunduğu ölüm reçetelerinin yırtılıp atılması ve ilişkilerin derhal kesilmesidir! Bu yürekliliği gösterecek bir hükümet çıkmasa da, işçi sınıfı bir gün bunu başaracaktır!"

HÜKÜMETTEN DE TEPKİ GELDİ

Bu arada, IMF'nin getirdiği asgari ücretin düşürülmesi ve işten atılmaların kolaylaştırılması önerilerine hükümetten yanıt geldi. NTV'ye konuşan Başbakan Yardımcısı Ab-düllatif Şener, "Böyle bir uygulama olmaz. Bu hem sosyal barışı, hem de hükümetin uyguladığı programı bozar" dedi. Başbakan Yardımcısı, "380 YTL'lik bir asgari ücret düzeyi yüksek bir asgari ücret düzeyidir. Bazı illerde 380 YTL düşürülmeli örneğin 300 YTL düzeyine indirilmeli denmek isteniyorsa bu olmaz" şeklinde konuştu.

Şener, bölgesel asgari ücreti ise işverene maliyet açısından 49 ile yönelik teşvikle zaten uyguladıklarını söyledi. Başbakan Yardımcısı, işten atılmaların kolaylaştırılması isteğine karşılık da "Kanun koyucunun amacına uygun bir uygulamada sorun çıkmaz" dedi.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber