Emekli Öğretmen 'sağlıkta tasarrufa' dava açtı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2006 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa'da emekli öğretmen Hayrettin Senan, Maliye Bakanlığının Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliğinin iptali için Ankara İdare Mahkemesine başvurdu.

Tebliğin Anayasanın 2. maddesindeki ?Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Hukuk Devletidir? hükmünü ortadan kaldırdığını öne süren Senan, ilaç ve tetkiklere sınırlama getiren tebliğin, 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa ve Hasta Hakları Yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtığını söyledi.

Senan, daha büyük mağduriyetlere neden olmadan Maliye Bakanlığından tebliğin geri çekilmesini istedi. Senan, İdare Mahkemesine gönderdiği dilekçesinde şu görüşlere yer verdi: ?Bu tebliğlerde büyük hukuksuzluklar vardır. İlaçlarda ve kullanım dozlarında büyük kısıtlamaya gidilmiştir. Örneğin tıp otoritesinin günde 6 doz kullanılmasını önerdiği, doktorun da günde 6 doz yazdığı ilacın Maliye Bakanlığı 2 dozunu ödemektedir. Bu kısıtlama hemen hemen tüm ilaçlarda ve kullanım dozlarında vardır. Koruyucu ilaçlar ve bazı ilaçların bedelleri de ödenmemektedir. Bu tebliğ Anayasaya, Hasta Hakları Yönetmeliğine ve Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa aykırıdır.?

Sağlıkla ilgili sendikalar ve bazı sivil toplum örgütlerinin bu konuyla ilgili açıklamalar yaptığını, ancak hiç bir hukukçunun on binlerce insanı hastane kapılarında mağdur eden bu uygulama hakkında bir dava açmamasından yakınan Senan, bu nedenle dava açtığını söyledi.

Senan, ?Temennim bu dava sonuçlanmadan Maliye Bakanlığı tebliğini geri çeker ve bu tebliğe destek veren Sağlık Bakanlığı da vatandaşların Hasta Haklarına sahip çıkar? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber