Meyve ve sebze fiyatları kardan etkilenmedi

TÜMESKOM Başkanı Er: "Fiyatlarda kar yağışı ve yağmurun etkisi fazla oldu denilemez. Zaten geçtiğimiz yılın aralık ayı ile bir karşılaştırma yapılırsa fiyatların aynı oranda olduğunu görebiliriz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2014 15:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Meyve ve sebze fiyatları kardan etkilenmedi

Yurt genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle sebze meyve taşıyan kamyonlar yolda kalırken, bu durum İstanbul'da fiyatları henüz etkilemedi.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olumsuz hava koşulları nedeniyle fiyatlarda artış yaşanmadığını söyledi.

Kar yağışı, yağmur ve tipi nedeniyle ulaşımda aksamaların yaşandığına işaret eden Er, "Eğer bu aksamalar olmasaydı yılbaşı öncesi vatandaşlarımız daha taze ürünleri tüketecekti. Yoğun kar ve tipi nedeniyle yaklaşık 260 kamyonet, Kütahya-Afyon, Balıkesir-Manisa karayolunda bekletiliyor" dedi.

Er, sebze ve meyvelerin zamanında hallere ulaşmaması nedeniyle fiyatlarda yüksek oranda bir artışın olmadığını, hatta geçen yıla nazaran fiyat dengesinin korunduğunu kaydetti.

Ege Bölgesi'nden sebze yüklü 110, Antalya Kumluca tarafından meyve yüklü 150 kamyonetin yolda beklediğini ifade eden Er, şöyle devam etti:

"Fiyatlarda kar yağışı ve yağmurun etkisi fazla oldu denilemez. Zaten geçtiğimiz yılın aralık ayı ile bir karşılaştırma yapılırsa fiyatların aynı oranda olduğunu görebiliriz. Fakat sebzede yine de ister istemez bir değişkenlik oluyor. Eğer yoğun kar yağışı ile tipi olmasaydı yeni yılda vatandaşlar daha yeni ve ucuza sebze ve meyve tüketebilirdi. Hallerimize kamyonetlerimizi giriş yapsaydı bu mümkündü. Araç başına 15 tondan hesaplarsak ortaya büyük bir rakam çıkıyor.

Yarın hal kapalı olmasına rağmen arkadaşlarımız büyük bir özenle kamyonetlerdeki sebze ve meyveleri koruma altına alıp, bozulmasını veya donmasını önleyecek. Yolda bekleyen araçlardaki sebze ve meyvelerin bozulması da söz konusu değil. Çünkü araçlarımız kış şartları için ideal ve şoförlerimiz de bu konuda tecrübeli."

- "Kar ve fırtına devam ederse sebze fiyatları etkilenir"

Er, yılbaşından sonra meyve fiyatlarında bir artışın beklenmediğini fakat sebze için aynı durumun az da olsa farklı olabileceğini vurguladı.

Yılbaşı sonrası sebze fiyatlarındaki olası değişkenliğin ise hava şartlarından kaynaklanacağını hatırlatan Er, "Hepimizin bildiği üzere sebze seralarda yetişiyor. Eğer yılbaşından sonra kar ve fırtına devam ederse veya seralarda buna bağlı olarak bir sorun yaşanırsa fiyatlar etkilenir. Bu değişkenlik ise çok yüksek oranlarda olmaz. Ayrıca yılbaşı öncesi araçların yolda kalmasının fiyatlara etki etmemesinin diğer sebebi ise stoklarda meyvenin fazla olmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber