Depresyonun nedeni kalp olabilir

Kalbin normalden hızlı ya da yavaş çalışması olan ritim bozukluğu; tedavi edilmezse panik atak, ölüm korkusu, depresyon gibi problemlerin yanı sıra ani ölümlere de yol açabiliyor.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 01 Ocak 2015 19:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Depresyonun nedeni kalp olabilir

Her yaşta görülebilen kalp ritim bozukluğu, ciddi bir hayati tehdit oluşturuyor. Ölümle sonuçlanabilen bu hastalıkta erken müdahale büyük önem taşıyor. Kalp ritim bozukluğunun yol açtığı sorunlardan biri de genellikle psikolojik kökenli olduğu düşünülen depresyon. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Durmaz, "Kişi yaşadığı çarpıntı nedeniyle bir uzmana başvurduğunda çarpıntısız dönemde yapılan EKO, EKG, ritim holteri gibi tetkiklerde herhangi bir problem saptanmayabiliyor. Bu nedenle tedavi edilmeyen çarpıntı bir süre sonra kişide panik atak, ölüm korkusu, depresyon gibi problemler yaratarak hayat kalitesini ve iş gücünü olumsuz etkileyebilir" diyor.

Sorunun belirtileri arasında ani başlayan çarpıntı, düzensiz atışlar, birden başlayan ve sonlanan ataklar, teklemeler ve baş dönmeleri yer alıyor.

"HAYATİ RİSK SEVİYENİZİ BELİRLEYEBİLİRSİNİZ"

"Ailenizde ani ölüm vakaları, uykuda ölüm, bayılma atakları yaşayanlar varsa siz de ritim bozukluğu riskinizi mutlaka öğrenmelisiniz" diyen Dr. Durmaz'ın risk belirlemede izlenecek yol hakkındaki görüşleri: "Teşhiste son dönemde yaygın olarak elektro fizyolojik çalışma (EPS) yöntemi uygulanıyor. Bu yöntem, elektrod kateterleri kullanarak ritim bozukluğunun kaynağını ve doğasını göstermek amacıyla yapılıyor. Ayrıca hayati risk seviyesini de ortaya koyabiliyor. Çalışmada kalbin elektriki haritalaması yapılıyor. Ayrıca kalbe pil, şok pili (İCD) takılması gerekliliği ortaya konarak ani ölüm riski kontrol altına alınmaya çalışılıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber