64 hisse mercek altında

Borsa İstanbul'da oluşturulan 'D grubu' uygulamaya geçti. Amaç sığ hisselerde mağduriyeti önlemek. Uygulamanın ilk gününde C ve D gruplarında satışlar arttı. Süreç içinde her iki gruba giren hisselerdeki hacim daha da daralacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Ocak 2015 12:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
64 hisse mercek altında

Zeynep Aktaş

Hisse senetleri piyasası yıla hızlı başladı. SPK'nın geçtiğimiz ekim ayında aldığı kararları yılın ilk işlem gününde uygulamaya alması, beraberinde panik satışları getirdi. Özellikle sığ hisselerdeki olası manipülasyonu önleme amacı taşıyan uygulama beraberinde hacmin daralmasına neden oluyor. Bu durum satışların artmasında etkili olurken bir günde C ve D grubuna dahil hisse senetlerindeki kayıp yüzde 20'lere çıktı.

Alınan karar gereğince yeni yılla birlikte hisse senetleri eskiden olduğu gibi A, B ve C grubu olarak izlenmeye devam edilecek. Ancak pay piyasası dışında kalan; Gelişen İşletmeler Piyasası, Serbest İşlem Platformu, Nitelikli Yatırımcı İhraç Pazarı ve Gözaltı Pazarı'nda bulunan hisseler yeni oluşturulan D Grubu altında izlenecek. SPK, bu ayrımla birlikte özellikle C ve D grubundaki hisseleri sıkı denetime almak istiyor. Her iki grupta brüt takas uygulaması geçerli olacağı gibi kredili işlem ya da açığa satış da mümkün olamayacak. İşlemler ise tek fiyat sistemiyle gerçekleşecek. Bununla birlikte C grubu ile GİP'te bulunan hisselerde, piyasa yapıcısının bulunması halinde sürekli müzayede sözkonusu olabilecek.

Yatırımcılar ise zaten bir süredir sığ hisselerde yaşanan kayıplara yönelik rahatsızlıklarını dile getiriyorlardı. Kurul'un gayesi ise özellikle sığ hisselerdeki olası manipülasyon ihtimalini düşürebilmek ya da minimize edebilmek. Pay dağılımına baktığımızda; piyasadaki 214 hisse senedinin A grubunda, 103 hisse senedinin B grubunda, 48 hisse senedinin C grubunda, 65 hisse senedinin ise D grubunda yer aldığını görmekteyiz. borsada işlem gören toplam 430 hisse senedi bu uygulamayla 4 ayrı gruba ayrılmış oldu.

Son 10 yılda TL ve altına yatıran kazandı

Son 10 yıllık getirilere baktığımızda; bono, borsa ve 2011 yılından bu yana gerilemesine rağmen altına yatıranların kazandığını görüyoruz. Bono alan yatırımcı hiç kaybetmediği gibi uzun vadede diğer yatırım araçlarına göre daha fazla getiri sağladı. Borsa yatırımcısının yıllık ortalama getirisi yüzde 13.13 oldu. dolar yatırımcısı yıllık ortalama yüzde 5.59 oranında getiri sağlarken euro yatırımcısı son 10 yıl içerisinde yıllık ortalama yüzde 4.38 getiri sağladı. Altının ons bazında fiyatı 2 Ocak itibariyle 1.177'li seviyelerde olsa da hala primli.

2015'te para piyasaları

2015'te hangi yatırım enstrümanlarının prim yapacağı, hangilerinin trendlerini koruyacağı merak edilen konuların başında geliyor. Gözlemimiz trendlerde ciddi bir kırılma olmadığı sürece TL enstrümanlarına ilginin devam edeceği yönünde. Altın mevcut seviyelerin üzerinde yılı kapatacak, dolar değerlenecek, euro ise daha zayıf bir seyir izleyecek. Yatırım araçlarının genel seyrine baktığımızdaysa yatırımcıların parayı pek fazla dolaştırmasına gerek gerek yok. Enflasyon ile başabaş giden 3 ve 6 aylık mevduat faizleri yatırımcılar için alternatif olarak duruyor ve pekala bir yatırım sepeti oluşturulabilir. 2015 yılında olası güçlü seyri nedeniyle dolar, yatırımcıya fırsatlar sunması nedeniyle hisse senetleri, yılı geçen senenin kapanış fiyatının üzerinde tamamlayacak olması nedeniyle altın, portföylerde bulundurulabilir. Öte yandan BES'e yatırım hala yatırımcılar için iyi bir seçenek olarak gözüküyor.

Hizmet sektöründe kazanç yüksek

Borsadaki sektörlerin son 10 yıllık seyrine baktığımızda getiride hizmet sektörü önde geliyor. Zira bu grupta yer alan hisseler, son 10 yılın 8'inde yatırımcısına kazandırırken yıllık ortalama getiri yüzde 16.15 olarak gerçekleşti. Hizmet sektörünün hemen ardından sanayi hisseleri geliyor. Mali sektör hisselerinin son 10 yıldaki ortalama yıllık getirisi ise yüzde 12.50 seviyelerinde bulunuyor.

D grubunda hem kazançlar hem kayıplar yüksek

D grubunda yer alan hisseleri mercek altına aldığımızda kazançlar kadar kayıpların da yüksek olduğunu görmekteyiz. Bu da grupta yer alan hisselerde haddinden fazla oynaklık olduğunu gösteriyor. Çoğunlukla sermayesi küçük olan bu şirketlerde yapay hareketlendirmeler de daha kolay olurken gerçekleştirilen iniş ve çıkışlardan daha ziyade kaybeden bireysel yatırımcılar oluyor. Kuştur Kuşadası Turizm, Genpower Holding, Latek Lojistik, Rodrigo Tekstil, favori Dinlenme Yerleri, Orma Orman Mahsülleri yüzde 50'nin üzerinde değer kaybeden hisse senetleri arasında dikkat çekiyor.

2014 getirileri yüzde 100'ün üzerinde

Borsa İstanbul'daki getirilere baktığımızda geçen yıl 430 hisse senedi içerisinden yüzde 100'ün üzerinde kazandıran 34 hisse senedinin bulunduğunu görmekteyiz.

Sözkonusu hisselerden 16 tanesi A grubunda yer alırken, geriye kalan 18'inin diğer üç gruba dağıldığı gözleniyor. Öte yandan yeni oluşturulan D grubundaki hisse sayısı ise 65. Bu hisselerden dokuzu geçtiğimiz yıl yüzde 100'ün üzerinde değer kazandı.

Yılın daha ilk gününde yaşanan çözülmeler ise önümüzdeki süreçte bu gruptaki hisselerde olası performans hakkında da yeterli ipucu vermekte.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber