Çocuğum neden konuşmuyor?

Pek çok anne - baba, çocuğunun yaşı gelmesine karşın hala konuşamamasının endişesini yaşıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Ocak 2015 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çocuğum neden konuşmuyor?

Berda Özdiktaş

Nasıl da merakla bekliyorsunuz 'anne-baba' demesini. Tek tük de olsa kelimelerin ağzından dökülmesini. Oysa minik yavrunuz bir buçuk, iki yaşına geldi ama ağzından çıt çıkmıyor. Böyle bir tabloyla karşı karşıya olan pek çok anne baba, bu sessizliğin sıkıntısını hatta korkusunu yaşıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Özlem Şireli, konuşma gecikmesinin yaygın bir sorun olup ülkemizde %3-10 sıklıkta görüldüğünü belirterek "Konuşma gecikmesi çocuğun yaşıtlarına kıyasla dil gelişiminde yetersizlik olması durumudur. Konuşmanın akıcılığı, içeriği, kelime dağarcığında önemli derecede yetersizlik vardır. Çok yaygın olan bu soruna erkek çocuklarda kız çocuklarına kıyasla 3-4 kat daha sık rastlanmaktadır" diyor.

1 YAŞINDAN SONRA 10 KELİME

Çocukların on ikinci ve on sekizinci aylarda ilk kelimeleri söylemeye başladığını, bu yaştaki bir çocuğun konuşabildiği sözcük dağarcığının yaklaşık 10-50 civarında olmasının beklendiğini belirten Dr. Şireli, bu dönemde çocuğun söylediklerinin yaklaşık dörtte birinin başkaları tarafından anlaşılır düzeyde olduğunu vurgulayarak "Bir buçuk iki yaştan sonra çocuğun dil gelişimi ivme kazanır" dedi.

İşitme kaybına dikkat!

İşitme kaybı da önemli faktörlerden biri. Hayatın erken dönemlerinde ortaya çıkan işitme sorunları hem anlamayı hem de ifade edici dil gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.İşitme kaybı olan çocuk daha geç konuşuyor.

Terapi şart

Tedavi süreci de çocuğun yakın çevresindeki anne ve babayla kurduğu iletişimin doğru yönde yapılandırılmasının yanı sıra gerekli durumlarda konuşma terapisi veya özel eğitim alması gerekiyor.

Nedenleri farklı olabilir

Konuşma gecikmesinin sebepleri zeka geriliğinden olabileceği gibi, iki dillilikten ya da ilgisizlik gibi bir çok nedenden kaynaklanabiliyor. Zeka geriliği konuşma gecikmesinin en sık görülen nedeni. Çocuğun zeka düzeyi azaldıkça konuşma ve dil gelişimi de azalıyor. Zeka geriliğine bağlı konuşma gecikmesinde hem konuşulanı anlamada hem de ifade etmede sorun vardır.Konuşma gecikmesi olan bir çocukta zekanın mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber