Dernek, vakıf, birliklere yardımında 'kamu yararı' aranacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2006 13:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu idaresinin dernek, vakıf, birlik gibi teşekküllere yardımında ?kamu yararı? esas alınacak. Yardımın amacına uygun kullanıldığı tespit edildiğinde, yardım tutarı geri alınacak.

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ?Dernek, Vakıf, Birlik, Kurum, Kuruluş, Sandık ve Benzeri Teşekküllere Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Bütçelerinden Yardım Yapılması Hakkında Yönetmelik? Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik, 1 Ocak 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Kamu idarelerinin söz konusu teşekküllere yapacağı yardıma ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliğe göre, yardım için esas alınacak başlıca koşullar şöyle:

- İdare bütçesinde bu amaçla ödenek tefrik edilmiş olması,

- Kamu yararı gözetilmesi,

- Teşekkülün, idarenin görev alanına giren konularda faaliyet göstermesi,

- Teşekkülün, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun kapsamındaki dernek ve vakıflardan olmaması (kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu hizmetlerini veya personelini desteklemek üzere kurulan dernekler ve Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar),

- Teşekkül ile yardım yapacak idare arasında protokol yapılması,

- Teşekkülün, Anayasa ve kanunlarla yasaklanmış faaliyetlerde bulunmamış olması,

- Teşekkülün, üyelerine veya ortaklarına kazanç paylaşımı veya kar dağıtımı amacının bulunmaması.

İdareler, yardım yapılan teşekküllerin isim listesini, teşekküllere ilişkin bilgileri, yardımın amacını, konusunu ve yapılan yardım tutarlarını, izleyen yılın Şubat ayı sonuna kadar kamuoyuna açıklayacak.

AMACINA UYGUN KULLANILMAYAN YARDIM GERİ ALINACAK

Yardımın veriliş amacına uygun kullanılması gerekecek. Teşekküller, bu çerçevede bilgi, belge ve kayıtların birer örneği ile faaliyet raporlarını yardım yapan idareye gönderecek. İdare, yapılan yardımla sınırlı olmak üzere gerekli gördüğü her türlü inceleme, kontrol ve denetimi yapmaya yetkili olacak.

Yardım konusu faaliyetin gerçekleştirilemeyeceği veya yardımın amacına uygun harcanmamış olduğu tespit edildiğinde, durumun teşekküle tebliğinden itibaren 15 gün içinde yardım tutarı idareye iade edilecek. Yardımın süresi içinde iade edilmemesi durumunda, yardım tutarı kanuni faiziyle birlikte ilgili teşekkülden tahsil edilecek. Ayrıca yardımı süresi içinde iade etmeyen teşekküller, bu yönetmelik kapsamındaki yardımlardan bir daha yararlandırılmayacak.

Maliye Bakanlığı, ilgili idarelerin talebi üzerine, yapılması zorunlu ve özelliği bulunan yardımları yönetmeliğin bazı hükümlerinden istisna tutmaya yetkili olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber