Gençlerin geleceği için 15 beceri

Üniversite döneminde kazanılan beceriler gençleri iş hayatına hazırlıyor. Uzmanlara göre liderlik özelliği, dijital kültür, gelecek zekası, dünya vatandaşlığı, eleştirel ve tasarımcı düşünce gibi kriterler iş yaşamı ve sosyal alanda bir adım öne çıkmayı sağlıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Ocak 2015 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gençlerin geleceği için 15 beceri

Gülseven ÖZKAN

Öğrencilik döneminde kazanılan ve geliştirilen geleceğe yönelik beceriler gençlere birçok avantaj getiriyor. Bu yetenekler özellikle iş hayatında tercih edilmeyi kolaylaştırıyor. Örneğin Amerikan Yönetim Derneği'nin yaptığı 'Önemli Beceriler Araştırması'na göre yeni mezunlardan eleştirel düşünce, iletişim, işbirliği ve yaratıcılık gibi niteliklerine sahip olanlar, diğerlerinden bir adım öne geçiyor. Uzmanlara göre de özellikle üniversite mezunu gençlerin sorumluluk sahibi, alçakgönüllü, dünya vatandaşlığını benimseyen insanlar olması gerekiyor. Ünivesiteyi yeni bitirenlerde olması beklenen 15 beceriyi uzmanlar şöyle özetliyor:

GELECEK ZEKASI: Geleceğe dair bilgi edinip bunları kullanmak artık mümkün. Son yıllarda geleceğin, tercihlerimizle şekillenen ve sürekli değişen bir süreç olduğu farkındalığı var. Bu nedenle bugünü yaşarken geleceği de hesaba katmak en önemli beceri olacak.

İŞBİRLİĞİ VE EKİP ÇALIŞMASI: Muhalif gruplarla, farklı bakış açıları olanlarla etkin biçimde çalışıp iş üretebilmek, bir adım önde olmayı sağlıyor. Değişik düşüncelere karşı önyargısız olmak gerekiyor.

LİDERLİK: Değişimleri kolay yönetebilen, sorumuluk sahibi, kararlarını zeka, sezgi ve bilgilerine dayanarak alabilen bireylere ihtiyaç var. Lider özelliklerini taşıyanlar çevresindekileri hitabet gücü, bilgi ve vizyonlarıyla etkileyip sürükleyen bir yapıya sahip oluyor. Bu nedenle tercih ediliyorlar.

YARATICILIK VE YENİLİKÇİLİK: Görünür olmayanları görebilmek ve yeni bir şeyler ortaya çıkarabilmek gerekiyor.

DÜNYA VATANDAŞLIĞI: Günümüz dünyasında herkes global vatandaş haline geldi. Dünyanın sorunlarına duyarlı olmak, yabancı dille kendini ifade edebilmek gerek. Böylece çokuluslu şirketlerde iş bulabilmek de daha kolay hale gelebilir.

ELEŞTİREL DÜŞÜNEBİLMEK: Problem çözebilmek, karar verebilmek, uygun zamanda harekete geçmek çok önemli. Olaylara her yönden bakabilmek günümüzde önemli beceriler arasında yer alıyor. Tasarımcı düşünebilmek, bu bakış açısına ve akla sahip olabilmek popüler olacak.

HİBRİD OLABİLMEK: Dünya evrimden geçiyor. 5,10, 15 yıl içinde her şey farklı olacak. Dijital, robot, enerji birçok şeyi dönüştürebilecek. İş ve yaşam koşulları, kişilikler farklılaşacak. Hibrid yani melez, 'hem orada hem burada' olabilmek, 'hem onu hem bunu yapabilmek' gibi durumlar geçerli olacak. Düşse de hemen kalkabilen, ilerleyebilen karakterdeki insanlar öne çıkacak.

ETKİLİ İLETİŞİM: Fikirleri sentezleyebilmek, bunları hem yazılı hem de sözlü olarak ifade edebilmek gerekiyor.

ALÇAKGÖNÜLLÜLÜK: Başarısızlıklardan dersler çıkarmak ve öğrenmek, başkalarının katkılarına izin verecek entelektüel mütevazılığı gösterebilmek önemli. Daima öğrenen, alçakgönüllü olabilenlerin kariyer yolları açık olacak.

BİRÇOK ALANDA UZMANLIK VE MERAK: Sadece bir alanda başarılı olmak yetmiyor. Birkaç alanda birden becerikli, uzman ve çok bilen olmak gerekiyor. Ayrıca bu bilgilerin farklı disiplinlerle bağdaştırılması da önemli.

SORUMLULUK ÜSTLENMEK: Sorunlarla karşılaşıldığında önce cesaretle devreye girerek tıkanıklığı çözebilen, çare üretebilen, yenilikçi olanlar iş dünyasında tercih edilecek. İkna yeteneği, inandırıcılığı olanların önü açılacak. İnsanların, kurumların, toplumların ve dünyanın sorunlarına karşı sorumluluk üstlenebilenler kariyerlerinde daha kolay yükselecek.

GİRİŞİMCİLİK: Elindeki imkanlarla yeni iş olanakları, projeler üretebilen, ortaklıklar kurabilen, fırsatları yakalayabilenler avantajlı oluyor. Yenilikçi, yaratıcı olmak, esnek olabilmek, risk alabilmek, durumu önceden sezebilmek gibi girişimcilik özellikleri iş yaşamında başarıyı getiriyor.

ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMEK: Gelişmek, değişmek isteyen, öğrenmesi gerekenlere kendisi karar verebilen, öğrenme yöntemlerini becerikli kullanabilenler ön plana çıkacak.

DİJİTAL KÜLTÜR: Teknoloji okur-yazarlığı anlamına gelen dijital kültürle birlikte bu alanı etkili kullanmak avantaj sağlayacak. Gençlerin kendilerini kısıtlamadan teknolojik araçları kullanabilmesi, bunlardan faydalanarak üretim yapabilmesi önemli olacak.

DUYGUSAL ZEKA: Empati kurabilmenin temelinde yer alan ve en önemli sosyal becerilerden olan duygusal zeka, insan ilişkilerini çok etkiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber