Bodrumlular'dan rüşvet ihbarları yağıyor!..

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BODRUM Yarımadası'ndaki belediyelerde rüşvet operasyonu devam ederken, bazı memurların emlakçılık yaptıkları ortaya çıktı. Bugüne kadar susan Bodrumlular, savcılığa ihbar yağdırırken, operasyonu başlatan Başsavcı Berkant Karakaya, ?Bodrum susmasın, rüşvetin kökünü kazıyalım'' dedi.

Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Berkant Karakaya'nın talimatıyla geçen hafta perşembe günü Bodrum Jandarma Komutanlığı'nın 70 askerle CHP'li Bodrum ve Yalıkavak ile MHP'li Konacık, AKP'li Mumcular Belediyesi'nde başlattığı, 15 kişinin tutuklandığı Halikarnas Operasyonu'nda belgeler, deliller ve ihbarlar çoğaldıkça, dudak uçuklatan iddialara ulaşıldı. Bodrum, Yalıkavak, Konacık ve Mumcular Beldesi'ndeki operasyonlarda ifade verip ihbarda bulunanlara bugün 7 işadamı ve esnaf daha eklendi. İhbarcılar, belediyelerdeki rüşvet çarkını anlatıp şikayetçi oldu.

Operasyon genişledikçe Bodrum Belediyesi fen ve imar işlerinde görevli bazı memurların lüks içinde yaşadıkları ortaya çıktı. İmar servisinde görevli bir memurun serveti şaşırttı. Tutuklu memur B.B.'nin, Gümbet'te Yahşi Otel'i işlettiği, ancak kayıtlarında işletmecinin başka bir kişi olduğu kaydedildi. Tutuklu İmar İşleri Müdürü Ş.K.'nin Ortakent- Yahşi Beldesi'ndeki Turkuaz Sitesi'nde değeri 700 bin dolar olan deniz manzaralı lüks villada yaşadığı, ancak bu villanın da N.T. adına kayıtlı olduğu anlaşıldı. Tutuklu Fen İşleri Amiri G.Ö.'nün ise Yeniköy Mahallesi'nde ikinci villasını yaptırdığı iddiası da jandarmaya ulaştı. Villa ve gayrimenkulleri ortaya çıkan memurların tapu kayıtları incelemeye alındı.

Fen ve imar işlerinde görevli bazı üst düzey memurların ise emlakçılarla anlaşma yaparak büyük arsa, lüks villa, otel ve tatil köyü alım satımlarında aracılık yaptığı, komisyon aldığı ve imara aykırı binalarda kolaylık sağladığı iddia edildi.

RÜŞVET DOLAR VE EURO CİNSİNDEN ELDEN

Bodrum ve yarımadasını rahatlatacak 1/25 binlik Revizyon İmar Planı'nın ilgili bakanlıklar tarafından 4 yıldır onaylanmamış ve davalık olmasından yararlanan bazı imar ve fen işleri memurlarının, masalarının çekmecelerinde aynı bölgeler için hazırlanmış, eski tarihli, yüzde 10, 20 ya da 30 oranında inşaat izni veren ruhsatları hazır beklettikleri, isteyenlere rüşvet karşılığında verdikleri öne sürüldü. Memurların, istenen inşaat yoğunluğu oranında rüşvet istediği iddia edildi. İnşaat yoğunluğu fazla olan villa, otel ve tatil köylerinde sık sık giden fen ve imar işlerinde görevli memurların, esnafa ve yöneticilere aba altından sopa gösterdikleri, gözdağı verdikleri, rüşvet almayı sürdürdükleri belirtildi. Rüşvetin çoğu zaman dolar ve euro olarak istendiği, elden alındığı, daha sonra banka hesaplarına aktarıldığı iddia edildi.

ÇİFTE RÜŞVET ŞOKU

14 müfettiş ve uzmanın incelemeye aldığı evrakta yapılan incelemelerde bazı inşaat ve iskan ruhsatlarının üzerine, alınacak bağış rakamlarının ilgili daire amiri tarafından yazıldığı ortaya çıktı. Ruhsat almadan önce memura rüşvet verenin, ruhsatını imzalatmak üzere ilgili daire amirine gittiğinde ayrıca belediye için bağış adı altında para ödemek zorunda bırakıldığı da öne sürüldü.

Soruşturmada gözaltında ifadeleri alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılanlara yurt dışına çıkış yasağı getirilmesi için Başsavcı Karakaya tarafından mahkemeden talepte bulunuldu.

Eşinin rahatsızlığı nedeniyle kendi isteği doğrultusunda İzmir'e tayini çıkan Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Berkant Karakaya, önümüzdeki hafta içinde görevinden ayrılarak İzmir'e gideceğini belirtti. Karakaya Bodrum'da başlayan rüşvet operasyonunda incelemelerin en az 1 yıl süreceğini belirterek, ?Rüşvet operasyonu benim gitmemle hız kaybetmez, yerime görev yapacak arkadaşlarımızın bu görevi en iyi şekilde devam ettireceklerinden kimsenin şüphesi olmasın. Yeter ki Bodrumlu susmasın konuşsun, bildiği en küçük bir iddiayı bize anlatsın. Rüşvet operasyonu hızını yitirmesin, çok sürpriz gelişmeler olabilir. Rüşvet operasyonunun sağlığı gelecek ihbarlara ve sağlıklı bilgilere bağlı. Bodrumlular susmasın'' dedi.

MUMCULAR'DA OPERASYON SÜRÜYOR

Öte yandan dün akşam Mumcular Belediyesi'nde yapılan jandarma operasyonunda fen, imar ve muhasebe işlerindeki 30'a yakın klasöre ve meclis kararlarına el konularak inceleme başlatıldı. İncelemenin belediyeye verilen bağışlar, alınan araç ve gereçler, inşaat ve iskan ruhsatları, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarında usulsüzlük iddiası ile başlatıldığı belirtildi.

Basın açıklaması yapan Belediye Başkanı AKP'li Kazım Avcı, belediyedeki operasyonun rüşvet operasyonu ile ilgisi olmadığını savundu. Avcı şunları söyledi:

?Jandarma, fen işleri, hesap işleri, yazı işleri ve zabıtanın evrakını aldı, meclis kararlarını istedi. Beldemiz mücavir alanı Güvercinlik köyünde oturan Yıldız Scwarz'ın işyeri açma müracatının belediyemizce reddi üzerine adı geçen şahsın Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayetçi olması üzerine yürütülen hazırlık soruşturmasına bizden istenen evrakın, yasal süresi içinde gönderilmemesi nedeniyle jandarma belediyemize geldi. Yapılan işlem varolan ve devam eden bir kovuşturma ile ilgili, idarenin istenen belgeleri kanuni süresi içinde göndermemesinden dolayı alınmış bir karar ve uygulama. Seçilmiş belediye organları ve personelin savcılık tarafından şu aşamada suçlanmamasına, rüşvet operasyonunda olduğu gibi villa, banka hesabı, aşırı mal varlığı artışı gibi herhangi bir suçlamaya muhatap olmamasına rağmen, rüşvet operasyonunun Mumcular Beldesi'ne kaydırıldığı şeklinde haber yapılıyor. Bu doğru değil.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber