170 bin kez dinlediler

İzmir Emniyeti İstihbarat Şubesi'ndeki paralel yapıya mensup polislerin 2009-2013 arasında 170 bin dinleme yaptıkları belirlendi. Askeri Casusluk'tan yargılanan 62 rütbeli asker, polislerden şikayetçi oldu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Şubat 2015 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
170 bin kez dinlediler

İzmir merkezli 13 ilde başlatılan yasa dışı dinleme operasyonunda, ismi geçen emniyet mensuplarının 170 bin kez dinleme yaptığı tespit edildi. Askeri casusluk davasında yargılanan ve telefonları dinlenen Koramiral Veysel Kösele, polisler hakkında şikayetçi oldu. İzmir İstihbarat Şubesinde görev yaptıkları dönemde kamu görevlilerinden, iş adamlarına, gazetecilerden askerlere kadar birçok kişiyi sahte isimle dinledikleri iddiasıyla haklarında yakalama kararı çıkartılan ve ardından gözaltına alınan emniyet mensuplarının, 2009 ile 2013 arasında yaklaşık 170 bin kez dinleme yaptıkları iddia edildi.

KOMUTANLAR ŞİKAYETÇİ

Onlarca kişiyi dinlediği ortaya çıkan polisler hakkında İzmir'de görülen Askeri Casusluk davasında yargılanan 62 rütbeli asker, yasa dışı dinlendiğini belirterek şikayetçi oldu. Şikayetçi komutanlar arasında, bir süre casusluk davasında tutuklu bulunan Koramiral Veysel Kösele'nin de bulunduğu ve davanın önemli kişileri arasında yer alan Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz'ın da şikayet dilekçesi vereceği iddia edildi.

Adım adım operasyon

Paralel yapıya yönelik yasa dışı dinleme operasyonu, HSYK müfettişlerinin, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde 2009 ile 2013 yılları arasında alınan yaklaşık 170 bin dinleme kararlarından bir bölümünü incelemesiyle başladı. Usulsüz dinlemeleri tespit edince konuyu savcılığa intikal ettirdi. Aralarında iş adamlarından, ordu komutanlığı yapmış orgeneral rütbeli emekli askerlere, kamu görevlilerinden gazetecilere kadar 92 kişiyi usulsüz yöntemle farklı meslek kolları ve isimlerle dinlendiği iddia edilen 26 kişi için gözaltı kararı çıkartıldı.Soruşturmayı, Cumhuriyet Savcısı Okan Bato başkanlığındaki dört savcı sürdürüyor.

O polisler hakkında alınan yakalama kararı kaldırıldı

İzmir merkezli 13 ilde "yasa dışı dinleme" iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan 2 polisin avukatlarının "tutuklamaya itiraz" amacıyla nöbetçi mahkemeye yaptıkları başvuru üzerine tahliyelerine karar verildi. İki polis müdürü hakkındaki yakalama kararı da kaldırıldı. Yasadışı dinleme soruşturması kapsamında tutuklanan Memduh Tosun ile eski istihbarat şube müdür yardımcısı Taner Aydın'ın avukatları, tutuklamalara itiraz etti. Nöbetçi mahkeme, Tosun ve Aydın'ın tahliyesine karar verdi. Aynı mahkeme, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile eski Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın haklarında verilen "yakalama" kararlarını avukatların itirazı üzerine kaldırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber