Kanser olacaklar diye taşınma kararı verilen vatandaşlara, Maliye'den işgal cezası geldi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2006 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Organize Sanayi Bölgesi içinde kaldığı gerekçesiyle Dilovası Çevre Komisyonu'nun taşınmasını gündeme getirdiği Fatih Mahallesi'ndeki gecekondu sakinlerine Kocaeli Defterdarlığı tarafından hazine arazisini işgal ettikleri için cezası kesildi. Evlerini boşaltmaları için kendilerine para ödenmesini bekleyen mahalle sakinleri, gelen ceza tebligatları karşısında isyan etti.

Çevre kirliliğinden kaynaklı kanser vak'aları ile uzun zaman Türkiye gündemini meşgul eden Dilovası için TBMM bünyesinde araştırma komisyonu oluşturulmasına rağmen, beldedeki sorunlara bir türlü çözüm bulunamıyor. Çevre kirliliğinin önüne geçilmesine yönelik olumlu gelişmeler olabileceği yönünde umutlanan belde halkının bu umudu, son gelişmelerle tamamen karamsarlığa dönüştü.

TBMM Dilovası Çevre Komisyonu'nun son yaptığı incelemeler sonrası DOSB içinde kalan iki mahallenin taşınması yönünde görüş belirtmesi üzerine, 'Hakkımızı versinler evleri boşaltalım' diye ortak açıklama yapan mahalle sakinleri, ellerine geçen bir ihbarname ile şok oldu. DOSB'un içinde kalan Fatih Mahallesi sakinlerine Kocaeli Defterdarlığı tarafından Milli Emlak Müdürlüğü'nün oluru ile işgaliye cezası kesildiğini öğrenen mahalle sakinleri isyan etti. Arazinin büyüklüğüne göre 20 YTL ile 2 bin YTL arasında kesilen para cezalarının gerekçesi, 'Hazineye ait araziye bahçe ve bina yapmak süreti ile işgal etmek' olarak belirtildi. İhbarnamede işgal süresi olarak son 10 yıl gösterilirken, cezanın yüzde 25'i peşin diğer geri kalanı ise bir yıl içerisinde 4 taksit ile ödenebileceği belirtildi. İhbarnamede ayrıca, evrakın tebliğ edilme tarihinden 15 gün sonra arazinin tahliye edilmesi istendi.

MAHALLELİ İSYANDA

Organize Sanayi Bölgesi içinde kaldığı için boşaltılması gündemde olan Fatih Mahallesi sakinleri kendilerine böyle bir ihbarname gönderilmesine sert tepki gösterdi. Yaklaşık 30 yıldır Fatih Mahallesi'nde ikamet ettiklerini söyleyen Mahalle Muhtarı Mustafa Cebeci, "1985 yılında çıkan imar affı ile biz bu arazilerin bedellerini Orman işletmesine ödedik. Şimdi nasıl oluyor da işgalci durumuna düşüyoruz. Bu zamana kadar Defterdarlık neredeydi. Mahallenin taşınması gündeme geldi diye mi böyle bir karar alınıyor?" dedi. Haklarının ödenmemesi durumunda mahalleyi boşaltmayı düşünmediklerini belirten Muhtar Cebeci, "Bize 'işgal ettiniz' diye ceza kesiyorlar. Burayı biz değil sanayici işgal etti. Biz bu zamana kadar bütün vergilerimizi verdik. Taşınması gündeme geldiği zaman da, 'işgalcisiniz' denilerek ceza kesmek hiç inandırıcı değil. Bu işin arkasında başka iş var. Birileri bize oyun oynamak istiyor" diye konuştu.

Kesinlikle cezaları ödemeyeceklerini ve mahalleyi terk etmeyeceklerini belirten Muhtar Cebeci, "Şimdiye kadar çok para ödedik. Bunların makbuzları elimizde duruyor. Ama tapularımızı vereceklerse parayı öderiz. Aksi takdirde kuruş ödemeyiz" diye tepkisini dile getirdi.

"CEZAYI ÖDEMEM"

Hazine arazisini işgal ettiği gerekçesiyle kendisine 15 bin YTL para cezası kesilen Fatih Mahallesi sakinlerinden Hasan Karakaş ise gönderilen ihbarnameye isyan etti. Karakaş komisyonun çözüm değil sorun üretmeye üzere kurulduğunu ileri sürerek, "Burada kurulan sanayi bizim sağlığımızı aldı. Şimdi de malımız elimizden alınmak isteniyor.

Ben bu arazinin bedelini daha önce ödedim. Yaptığım ödemeler ile ilgili elimde makbuzlar var. O zamanlar bu arazi ormanındı da, şimdi defterdarlığın mı oldu. Ben bu parayı ödemem ve mahalleyi boşaltmam" diye konuştu.

Yeni Yıldız Mahallesi Muhtarı Mustafa Servet de; kendi mahallesinde ikamet eden ve tapusu olmayan 10'nun üzerinde kişiye işgaliye cezası kesildiğini kaydederek, bu duruma anlam veremediği söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber