Kuraklık artıyor, barajlarda su seviyesi düşüyor...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2006 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 2005 yılındaki yağışlarda, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 5, önceki yıla göre ise yüzde 10.9 oranında azalma olurken, en az yağışı İç Anadolu Bölgesi aldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Doğa ve Kültür Belgeselleri Derneği ve Doğal Hayatı Koruma Vakfından edinilen bilgilere göre, hava kirliliği, susuzluk, kuraklık ve çölleşme dünyadaki milyonlarca insanı tehdit ediyor.

Sanayinin doğurduğu en büyük çevre sorunu olan küresel ısınma yüzünden gelecek yıllarda Akdeniz kıyıları daha fazla ısınacak, ısınma sonucunda kuraklık ve çölleşme olacak. Bunun etkileri özellikle bu yıl daha net şekilde görülmeye başlandı.

Dünyada 250 milyon kişi doğrudan, 1 milyar kişi de dolaylı yoldan çölleşmeden etkileniyor. Dünyanın içme suyu arzı 1950 yılından bu yana üçte iki oranında azalırken, her yıl 12 milyon kişi su kıtlığı ve kirli içme suyu nedeniyle ölüyor.

Her 6 kişiden birinin temiz içme suyundan mahrum kaldığı yeryüzünde, tarımda kullanılan 5.2 milyar hektar kurak arazinin yüzde 70'i yani tüm arazilerin yüzde 30'u çölleşme tehlikesi yaşıyor.

KURAKLIK İÇ ANADOLU'YU VURUYOR

Küresel ısınma ve çölleşmenin etkileri Türkiye'de de ortaya çıktı. 2005 yılındaki yağışlarda uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 5, önceki yıla göre ise yüzde 10.9 oranında azalma olurken, en az yağışı İç Anadolu Bölgesi aldı. Yani, kuraklık en fazla İç Anadolu Bölgesi'ni vuruyor.

Bu yılın 6 aylık dilimine bakıldığında da İç Anadolu Bölgesi en az yağış alan bölgelerin başında geliyor. İç Anadolu'da, 6 ayda düşen yağış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.5 oranında azaldı.

İç Anadolu Bölgesi kadar, Akdeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve özellikle yağışlarıyla ünlü Karadeniz bölgelerinde de yağış miktarları giderek azalıyor.

Son yıllarda artan kuraklıkla, kurak iklim kuşağına giren Türkiye, çok yakında su fakiri ülkeler arasında yer alacak. Türkiye'nin göller bölgesi olarak bilinen Konya Havzası'ndaki Akşehir Gölü kurudu, Beyşehir ve Meke Gölü'nde sular hızla çekiliyor. Hotamış ve Akgöl tamamen kurudu, bazı sulak alanlar çamur haline geldi.

Kuraklık nedeniyle Konya'daki barajlar son 72 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Havzadaki kaçak binlerce kuyu, sulak alanların kurumasına, kuşların ülkemizi terk etmesine yol açıyor. Tarımsal sulamadaki yanlışlıklar, İç Anadolu Bölgesi'ni tamamen çölleşmeye doğru sürüklüyor.

Sulak alanlar, suların çekilmesiyle güzelliklerinin yanı sıra, kendilerine ayrı bir renk katan birçok türdeki binlerce kuşu da kaybediyor. Uzmanlar, tarımsal sulamada sınırlamaların getirilmesini, ağaçlandırmaya önem verilmesini, çevre kirliliğinin önlenmesini istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber