Konut fiyatları daha da düşebilir

Haber Giriş : 24 Temmuz 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Faizlerle konut fiyatlarının ters orantılı seyir izlediğine dikkat çeken bankacılar, fiyatlarda belirli oranda avantaj oluşmaya başladığını belirterek, "Şu an konut almak da avantajlı ama fiyatlar düşüyor. Bir miktar gerileme daha yaşanabilir" diyor

TEB Bireysel ve İşletme Kredileri Direktörü Koray Kaya, faizlerle konut fiyatlarının ters orantılı seyir izlediğini belirterek, "Bir tanesi artarken, bir tanesi düşüyor. Eğer konut oturmak için alınıyorsa, şu an için alınabilir. Çünkü fiyatlarda belirli bir avantaj oluşmaya başladı. Belki biraz daha beklemekte fayda da olabilir. Fiyatlarda bir miktar geri çekilme daha yaşanabilir" dedi.

Faizlerde kısa sürede geri gelme olacağını beklemediklerini ifade eden Kaya, bugünkü faizlerden kredi kullanan tüketicilerin ileride faizler yüzde 1'e düştüğünde düşük faizli krediye geçebildiğini hatırlattı. Üstelik tüketicilerin bu haklarının bir defayla da sınırlı olmadığının altını çizen Kaya, prosedürlerin de genelde çok uzun sürmediğini öne sürdü. Yurtdışında konut kredisi alabilmek için aylarca beklenildiğini anlatan Kaya, Türkiye'de ise bu sürenin günlerle ifade edildiğini belirtti. Sürenin büyük bölümünü de ekspertiz çalışmalarının aldığını ifade eden Kaya, kredilerin onaylanma sürecinin 1-2 gün olduğuna dikkat çekerek, "Pazartesi başvuran herkes Cuma günü bu krediyi alabilir. Tabii ki belgelerin hazır olması gerekiyor, tapulardan kaynaklanan gecikme olmaması gerekiyor" dedi.

BEKLENTİLER UZUN VADE İÇİN POZİTİF

Mortgage Kanunu çıkmadığı için tüketicilerin şu aşamada tüketicilerin değişken faizli faiz kullanamadığını hatırlatan Kaya, "Şu an mortgage yasası çıkmış olsaydı bu faizlerde kredi için değişken faizli kredi daha avantajlı olurdu. Çünkü orta ve uzun vadede beklentiler hep pozitif zaten. Konut kredisi de orta ve uzun vadeli bir kredi. Çok kısa dönemde bir miktar zarar edebilir ama uzun vadede kâr edecektir" diye konuştu.

İSTİKRARA İNANANLAR UZUN VADEYİ SEÇSİN

Kredi kullanırken vatandaşların dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çeken Kaya, "Vatandaş orta ve uzun vadede faizlerin düşeceğine inanıyorsa, uzun vadeli kredi kullanması daha avantajlı. Güvensizse kısa vadeli kullanmasında, hatta beklemesinde fayda olabilir. Çünkü sadece faiz oranı olarak bakmamak lazım. Alacağı evin fiyatı da düşebilir" dedi.

MORTGAGE SİSTEM İÇİN OLMAZSA OLMAZ

Mortgage'nin çıkması ile bankaların tüketicilere kullandırdığı fonların maliyetinin düşeceğini anlatan Kaya, "Bankalar 2-3 aylık vadelerle 10 yıllık kredi veriyorlar. Mortgage yasasının bankalar açısından en büyük getirisi, uzun vadeli kredileri sürdürülebilir yapacak" dedi. Şu anda bankaların yine 10 yıl vadeli kredi verdiklerini ama blanço içerisinde bunların payının çok düşük olduğunu belirten Kaya, "Kredilerin GSMH''ye oranı yurtdışında yüzde 35-40 iken bizde daha yüzde 3'lerde. Bu oranın artması için mortgage, sistemin olmazsa olmazlarından bir tanesi" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber