Afetler, dijital platformda yönetilecek

Türkiye Afet Müdahale Sisteminin bilişim altyapısı olarak bütünleşik afet yönetiminin tüm aşamalarının elektronik ortamda takip edilip yönetilmesini sağlayacak olan AYDES, uygulamaya alındı. 'Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES)' sayesinde afet yönetimi dijital platformda yapılacak.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Şubat 2015 19:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Afetler, dijital platformda yönetilecek

AFAD'ın 'Afet Yönetiminde Teknolojik Dönüşüm' kapsamında geliştirdiği ve Türkiye Afet Müdahale Sisteminin bilişim altyapısı olacak olan 'Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES)' uygulamaya alındı. AYDES ile bütünleşik afet yönetiminin tüm aşamalarının elektronik ortamda takip edilip yönetilmesi ve karar vericilerin, afet yönetim süreçlerinde ihtiyaç duydukları verileri süratli ve en doğru şekilde elde etmesi sağlanacak.

AYDES ile afet ve acil durum yönetimine ilişkin süreçlerin (planlama, hazırlık, müdahale ve iyileştirme) etkin yürütülmesi için ihtiyaç duyulan bilişim altyapısı ve karar destek sistemi merkezli yönetim modeli kuruldu. Bu modelle afet yönetimi sürdürülebilir kılınacak.

AYDES ile güvenli ve kesintisiz sistem altyapısı üzerine inşa edilen ve FKM (Felaket Kurtarma Merkezi) ile yedeklenen sistem üzerinde;

üCoğrafi Bilgi Sistemi ve Ortak Harekat Resmi tabanlı

üİlgili Kurum ve Kuruluşlarla entegre veri tabanına sahip

üAfet yönetiminde görevi olan tüm paydaşlarca kullanılabilen

üKaynak Yönetimini etkin yapabilen

üMerkezi Komuta Kontrol ve Karar Destek Mekanizmalarına sahip akıcı ve esnek bir sistem oluşturuldu.

Tüm kurum ve kuruluşlardan afet yönetiminde kullanılabilecek mekansal veriler toplanarak merkezi bir mekansal veritabanı oluşturuldu. Afet yönetimi esnasında bu verileri işleyip analiz edebilecek sistem geliştiridi.

Ortak Harekat Resmi, meydana gelen tüm olayların zaman çizgisi eşliğinde CBS tabanlı görüntülenebildiği, yapılan tüm müdahalelerin izlenerek bir sonraki adım için karar vermeye destek olacak bölümdür.

Kokpit, meydana gelen olay(lar)ın yer/tarih/etki alanı gibi temel bilgilerin yanı sıra ölü sayısı, yaralı sayısı, kimlik tespit durumu, ihtiyaç olan kaynak türü/sayısı, öncelikli aranması gereken kişilerin iletişim bilgileri gibi afet anında çok önemli olan birçok veri, meydana gelen olayın türü ve yerine göre otomatik olarak gösterge panellerinde görüntülenebilmektedir.

AYDES kullanılarak afet yönetim süreçlerinde elde edilen verilerin doğruluğunun arttırılıp her türlü işlemde sürat ve kolaylık sağlanarak afet öncesinde risk ve zarar azaltma, afet esnasında can kaybı ile hasarın artmasına engel olma, afet sonrasında ise iyileştirme sürecinin daha hızlı gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca yapılan tüm iş ve işlemler izlenerek, detaylı raporlara ve istatistiklere ulaşılabilmektedir.

AYDES, başta Başkanlığımız merkez ve taşra teşkilatı olmak üzere Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamındaki ulusal ve yerel hizmet gruplarının ana çözüm ortağı olan tüm kurum ve kuruluşlarca kullanılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber