Suriyeli çocuğa bakacak Suriyeli aileye teşvik

Türkiye'ye sığınan kimsesiz Suriyeli çocukların ülkeye dönüşlerinde travma yaşamamaları için harekete geçen Aile Bakanlığı, Ürdün modelini mercek altına aldı. Nihai karar verilirse Suriyeli kimsesiz çocuklar Suriyeli koruyucu ailelere verilecek. Ailelere de teşvik verilmesi sağlanacak

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 14 Şubat 2015 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriyeli çocuğa bakacak Suriyeli aileye teşvik

Aykut YILMAZ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli kimsesiz çocuklar için politika değişikliğine hazırlanıyor. Bu çocukların bakımını devlet kuruluşlarında üstlenen bakanlık, Suriyeli kimsesiz çocukları, Suriyeli koruyucu ailelere vermeyi planlıyor. 500 bin Suriyelinin sığındığı Ürdün'de uygulanan bu model, nihai karar verilirse Türkiye'de de uygulanacak. Ürdün'de uygulanan koruyucu aile modeline göre, Suriyeli kimsesiz çocuklar yine Ürdün'e sığınan Suriyeli ailelerin yanına veriliyor. Ailelere, çocuklara bakmaları için belirli miktar teşvik veriliyor. Ailelere verilen teşvik, uluslararası yardım kuruluşları tarafından karşılanıyor.

TRAVMA ENDİŞESİ

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre; kuruluşlarda 100'ün üzerinde kimsesiz Suriyeli çocuk bulunuyor. Yetkililer, kurumda kalan Suriyeli çocuk sayısının az sayıda olmasını Suriyelilerin aile bağlarının güçlü olmasına bağlıyor. Kamplara gelen Suriyelilerin akrabalarının çocuklarına da sahip çıktıklarını belirten bakanlık yetkilileri, kurumda kalan çocukların sadece dil problemi yaşadığını kaydetti. Küçük çocukların bir gün ülkelerine dönmeleri halinde olası bir travma yaşamasını önlemek için böyle bir çalışma yaptıklarını belirten yetkililer, bölgedeki kuruluş yöneticileriyle toplantı yaparak uygulamanın detaylarını değerlendirecek.

EN ÇOK KORUYUCU AİLE İSTANBUL'DA

TÜRKIYE'de de uygulanan sistemde en fazla koruyucu aile İstanbul'da bulunuyor. Mevcut 332 koruyucu ailenin yanında 362 çocuk bulunuyor. Bakanlık, koruyucu ailelere çocuk başına şu yardımları yapıyor:

¦¦ 0-3 yaş okul öncesi: 376 TL

¦¦ 4-5 yaş okul öncesi: 565 TL

¦¦ 6-14 yaş: 602 TL

¦¦ 15-18 yaş: 640 TL

¦¦ 19 ve üzeri: 678 TL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber