Müezzinoğlu: Türkiye artık beyin teri dökmeli

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Türkiye 200 yıldır yalnız alın teri peşinde koşturuldu, alın teri peşinde koşturulmanın bedellerini ödüyoruz, dünya ise beyin terini döktü, Türkiye artık beyin teri dökmeli" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2015 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müezzinoğlu: Türkiye artık beyin teri dökmeli

Müezzinoğlu, RYS Otel'de düzenlenen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKKONFED) "Edirne İçin Orta Gelir Tuzağından Çıkış Stratejileri" raporu sunum toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sağlık hizmeti sunumunda dünyayla yarışacak düzeyde olduğunu söyledi.

Sağlık sunumunda önde olan Türkiye'nin sağlıkta üreten bir ülke konumuna yükselmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'de dünyayla yarışabilecek sağlık hizmeti sunuyoruz iddialıyız ama biz sağlıkta tüketen bir ülkeyiz o zaman tükettiklerimizi de üreten bir ülke olmalıyız artık kanser veya diyabet tedavisinde kronik hastalıklar tedavisinde ödediğimiz para yılda 12 milyar lira, 4 hastalık için. (Kanser, diyabet, solunum ve kardiyovasküler hastalıklar) Bu paranın çoğunu yurtdışına araştırma geliştirmesi güçlü ülkelere ödüyoruz. O zaman farklı bir noktayı hedeflemeliyiz. Türkiye artık Türkök Hücre Projesi'yle kendi kanından kan ürünlerini üretebilen ve dünyaya pazarlayabilen bir ülke haline gelmek durumunda bu anlamda Onkogen projesini Amerika, İngiltere ondan sonra Türkiye iddialı bir şekilde protokolle imzalama safhasında Harvard'la bunu başarabilmek zorunda. Bunu başardığımız zaman Türkiye, birilerinin yönettiği değil, birilerinin kaderiyle oynayabildiği değil, kendi bağımsızlığını ve dinamiklerini güçlü koyabilecek, orta gelir tuzağından da kurtulacak ülke olmayı işte o zaman başaracak."

- Döngü tersine döndü

Müezzinoğlu, geçmişte Türk insanın tedavi için yurtdışına giderken, artık yurtdışından Türkiye'ye tedavi için insanların geldiğini vurgulayarak, "Sağlık turizminde 2000 yılında yüz bin insandan daha fazlası sağlık hizmeti almak için yurtdışına gidiyordu, cebinde para olanlar gidebiliyordu. Ödediği para 1,5 milyar dolardı, bugün yurtdışından ülkemize 500 bin yabancı sağlık hizmeti almak için geliyor, ödediği para 2,5 milyar dolar, yeter mi? Yetmez. Olması gereken 2018 yılında bu rakamı 9,10 milyar, 2023'te 20-25 milyar dolara çıkaracağız. Dünyanın yatak kapasitesini son 15 yılda sıfırdan, ileri inşaat teknolojisiyle ileri tıbbi teknolojiyle yapan dünyanın tek ülkesi Türkiye olacak. Şimdi bu iddialı cümleleri kime güvenerek konuşuyorsun ey bakan? Milli iradeye güvenerek konuşuyorum. Milletle ve milli iradenin hak, hukukuyla yürüdüğüm için konuşuyorum. Bu yürüyüşü güçlü bir şekilde yapabildiğimiz zaman bu başarıları elde edeceğiz" diye konuştu.

- "Alın teri değil beyin teri"

Yıllarca alın terinin kutsal olduğuna inandırılan Türk insanının asıl değerli olanın beyin teri olduğunun farkına varmasının vaktinin geldiğini vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye 200 yıldır yalnız alın teri peşinde koşturuldu, alın teri peşinde koşturulmanın bedellerini ödüyoruz, dünya ise beyin terini döktü, Türkiye artık beyin teri dökmeli. Beyni bir saksı gibi taşımamalı, en büyük hazine akıl ve yürektir. Bunun ikisi bir motive edilmeli. Biz bunu başaramadığımız zamanlarda Almanya beyin teri döktüğü için bizden 3 milyon insanımızı alın teri dökmesi için aldı, kendisi beyin teri döktü. Türkiye artık milletçe beyin terini konuşmalı. Hep kutsal olan alın teri dedik ama değerli olan beyin teridir. Bizim inancımız 'Hiç akletmez misiniz, hiç düşünmez misiniz diye onlarca kez sorar ama biz bizim adımıza akledenlerinkini tüketiriz. Beyin terini merkeze alabilirsek bu anlamda Edirne de Türkiye de 2023 vizyonunu daha kolay yakalar."

- Bakan Müezzinoğlu, valinin "erken saat" tespitini eleştirdi

Bakan Müezzinoğlu, kendisinden önce yaptığı konuşmada Vali Dursun Ali Şahin'in "erken saat" tespitine atıfta bulunarak, "Valimiz diyor ki az önce 'Sabahın bu erken saatinde' diyor. Günaydın. Sabahın erken saati 6-7 demektir. Dolayısıyla iddialı olmak zorundayız. Edirne bu iddianın sahibi olmalı ama bu işleri sahiplenip dertli olmak gerekiyor. Sabahın bu saatine erken dememek gerekiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber