Konut Edindirme Yardımı hesabında biriken paraların hak sahiplerine ödenebilmesi için yeni bir Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.

Haber Giriş : 18 Şubat 2004 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut Edindirme Yardımı hesabında biriken paraların hak sahiplerine ödenebilmesi için yeni bir Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.

Memur ve işçiler ile bunların emeklilerine konut yardımı yapılmasını amaçlayan KEY hesabındaki hak sahiplerinin tespiti çalışmaları henüz tamamlanamadı. Ziraat Bankası'ndan alınan bilgiye göre hak sahiplerinin tespiti için iki yıl önce yapılan çalışmada başvuru sayısı çok düşük oldu. Bu nedenle hak sahiplerinin tespiti için Bakanlar Kurulu'ndan yeni bir süre uzatımı istendi. KEY hesapları halen, Ziraat Bankası bünyesinde bulunan Konut Edindirme Yardımı (KEY) Hesapları Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Bakanlar Kurulu'nun 18 Mayıs 2000 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile KEY hesaplarındaki hak sahiplerinin tespiti için kurumların başvuru yapması istenmiş ve bunun için de 15 ay süre tanınmıştı. Ziraat Bankası bünyesindeki Konut Edindirme Yardımı (KEY) Müdürlüğü tarafından yürütülen KEY hesabında biriken paraların hak sahiplerine geri ödenmesi konusunda yapılan çalışmalar henüz tamamlanamadı. Hak sahiplerinin tespiti için Bakanlar Kurulu tarafından tanınan ve 2001 yılında sona eren süre içerisinde yapılan başvurular ise beklenenin altında kaldı. Bunun için Bakanlar Kurulu'ndan yeni bir başvuru süresi istendi. Bakanlar Kurulu'nun süre uzatımı yapması halinde hak sahipleri belirlenmesi için yeni bir çalışma başlatılacak.

KEY hesaplarını bünyesinde tutan Ziraat Bankası'ndan bir yetkili şu bilgileri verdi: ?KEY paralarının hak sahiplerine geri ödenebilmesi için tespit gerekiyor. Bugüne kadar bize yapılan başvurular çok az. Hak sahiplerinin tespiti için Bakanlar Kurulu'na yeni bir süre uzatımı için başvuru yaptık. Süre uzatımı bekliyoruz. Süre uzatımı durumunda, daha önce evraklarını gönderemeyen kurumlardan evraklarını göndermeleri istenecek. Daha önce tanınan süre içinde çok az sayıda hak sahibi tespiti yapılabildi. Evrak gönderemeyen kurum çok. Ancak, KEY paralarının geri ödenmesi konusunda basında çıkan haberler doğru değil. Çünkü, hak sahipleri henüz tespit edilemedi, bu nedenle kişi başına ne kadar ödeme yapılacağının da tespiti mümkün değil. Çalışmaları Ziraat Bankası KEY Müdürlüğü yapıyor. Bakanlar Kurulu kararı çıkarsa evraklarını göndermeyen kurumlardan başvuru yapılması istenecek.?

Aynı yetkili ödemeler konusunda ise, ?Hesaptaki para Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nda hisse olarak gözüküyor. Paraların hak sahiplerine hisse olarak mı yoksa nakit olarak mı ödeneceği konusunda net bir bilgi yok.? dedi.

Konut Edindirme Yardımı (KEY) Hesabı
Çalışanlara konut edindirmeyi amaçlayan KEY kesintileri, 10 kişiden fazla işçi çalıştıran özel işyerleri ile kamu kuruluşlarını kapsayacak şekilde 1987-1996 yılları arasında yapıldı. Kesintiler, Türkiye Emlak Kredi Bankası nezdinde memur ve işçiler için açılan ayrı hesaplarda toplandı.

Emlak Bankası, Aralık 1999 itibarıyla KEY hesabında 387 trilyon lira olduğunu açıkladı. Bakanlar Kurulu da 29.12.1999 tarih ve 588 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Emlak Bankası tarafından açıklanan para karşılığı gayrimenkulunu KEY adına, bankanın kuruluşu olan Emlak Konut'a devri ile hesapları tasfiye etti. Temmuz 2002 Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EGMYO)'nın kurulması ile KEY paraları bu şirkete hisse olarak KEY sahipleri adına tescil yapıldı.

Ayrıca, 3 Nisan 2001 tarih ve 2001/2202 sayılı Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, Emlak Bankası AŞ'nin bankacılık faaliyetleri dışında kalan mal varlıkları ile bu konuda faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri, 14.12.2001 tarihli protokolle Toplu Konut İdaresi (TOKİ)'ne devredildi. Böylece, Emlak GMYO, TOKİ ile KEY hak sahiplerinin oldu. Halen 649,1 trilyon lira sermayeli şirketin yüzde 61 hissesi KEY hak sahiplerine, yüzde 39 hissesi TOKİ'ye ait. Hesapta, yaklaşık 4-5 milyon civarında hak sahibi olduğu tahmin ediliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber