Arap Baharı'nı darbe miladı yapacaklardı

Emniyet, hazırladığı fezlekeyle paralel yapının darbe planını gün yüzüne çıkardı. Örgütün "Şimdi devleti nasıl çalışmaz hale getiririz ona bakalım" diyalogları kirli oyunu gözler önüne serdi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 23 Şubat 2015 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arap Baharı'nı darbe miladı yapacaklardı

HİLAL YILDIRIM

PARALEL yapıya yönelik emniyetin hazırladığı fezlekede 17 Aralık operasyonu için neden bu tarihin seçildiği ortaya çıktı. Fezlekeye göre FETO / PDY örgütü 17 Aralık gününü, Tunus'ta 17 Aralık 2010'da başlayan Arap Baharı'nın başlangıcına itafen özellikle seçti. Örgüt, 17 Aralık operasyonuyla Türkiye'de Arap Baharı gibi bir isyanın başlamasını hedefledi. Ayrıca Şevkat Tepe dizisinde de 17 Aralık'tan üç gün önce oyuncular arasında geçen, "Şimdi devleti nasıl çalışmaz hale getiririz ona bakalım" diyaloglarıyla operasyonun amacının anlatıldığı vurgulandı.

1700 sayfalık fezleke

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından paralel yapıya yönelik hazırlanan bin 700 sayfalık fezlekede FETO/ PDY terör örgütünün yapılanması, amacı, stratejisi ve faaliyetleri anlatıldı. Örgütün stratejisi ise "Tüm devlet organlarında, yerel yönetimlerde ve sivil sektörde örgütlenmeyi hedeflemiştir. İleride devlet yönetimini kontrol altına alabilmek için kısa vadede tüm kadrolara kendi mensuplarının getirilmesi veya bu kadroları işgal edenlerin kendisine bağlanmasını hedeflemiştir" şeklinde anlatıldı.

Bilinenden çok farklı

Fethullah Gülen liderliğindeki örgütün bilinen yasadışı örgütlerden çok daha sıkı bir hiyerarşik yapılanması bulunduğu belirtildi. Gülen'e doğrudan bağlı; 'Tayin Heyeti, İstişare Kurulu, Mollalar Grubu ve Meclis" olarak adlandırılan birimler yer alıyor ve örgüt üst organlar olarak bu birimler tarafından sevk ve idare ediliyor. Ayrıca örgütün mali kaynaklarının ne şekilde kullanılacağını 'Mütevelli Heyeti' belirlemektedir. Bu örgütlenme anlayışı, devletin yapısı dışında başka bir hiyerarşik düzene göre hareket eden bir yapının varlığının ortaya çıkardı.

Devletten bağımsız dış politika izledi

Örgütün kuruluş aşamasında, faaliyetlerinin ağırlıklı olarak legal görünümlü dershaneler, özel kolejler, yurt ve öğrenci evleriyle gerçekleştirdi. Çeşitli dallarda ulusal ve uluslararası başarılar elde etmek suretiyle örgüt propagandası yapıldı ve bu şekilde eğitim kurumlarına halkın rağbet etmesi sağlanarak sempatizan kitlesi genişletildi. Örgüt günümüzde, elindeki ekonomik gücün yanı sıra devletin hassas ve etkili kurumları içerisindeki kadrolarının sağladığı avantajlardan faydalanarak, bu sayede siyasal operasyonlar kalkıştı hatta devletten bağımsız bir dış politika izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber