En yüksek faiz Türkiye'de

Gözler Merkez Bankası'nın bugün yapacağı faiz toplantısında. Ekonominin üreten kesiminden Merkez'e açık çağrı var: Faizi indir, yatırımın ve istihdamın önünü açmak için inadına son ver.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Şubat 2015 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
En yüksek faiz Türkiye'de

Bugün piyasalar için kritik bir gün... Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faiz indirim kararıyla toplanıyor. 'Piyasacıları' saymazsak, bankacılardan sanayicilere kadar hemen hemen her kesim bugünkü toplantıdan 0.25 ila 0.50 baz puan arasında bir indirim bekliyor.

PİYASA FİYATLADI

Merkez Bankası Erdem Başçı son olarak, şubat başında 'ara toplantı' yapabileceğini söylemiş, ancak gün geldiğinde toplantıdan vazgeçtiklerini açıklamıştı. Piyasalarda soğuk duş etkisi yaratan kararla birlikte gözler bu kez 24 Şubat'a (bugün) çevrildi. Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın, bugünkü PPK toplantısıyla ilgili olarak "Faizlerde 0.25-0.50 baz puan aşağı yönlü hareket olacaktır" dedi ve ekledi: "Piyasalar da bu aralıktaki bir faiz indirimini satın almış durumda."

YATIRIMIN ÖNÜNDE EN BÜYÜK ENGEL

Özellikle Türkiye ekonomisinin 'üreten' kesimi, faiz indiriminde geç kalındığını ısrarla vurgulamaya devam ediyorlar. Yüksek faizin hem ekonomik büyümenin hem de istihdamın önünde ciddi bir engel olduğunu söyleyen iş dünyası "Yüksek faiz, yatırım kararlarının ertelenmesine yol açıyor. Düşük faiz yatırım iştahını artırırken, yüksek faiz de tam tersi bir etkiye sahip" diye konuşuyorlar.

DAHA ÇOK İNSANA İŞ SAĞLAR

"Tüm dünyada faiz indirim süreci yaşanırken, Türkiye'de faizlerin hala yüksek seviyelerde olmasına anlam veremiyoruz" diyen sanayicilere göre faizdeki düşüş sanayiciyi destekler. Yatırımları artırır. Yatırımdaki artış ise hem büyümeyi güçlendirir hem de daha çok insana yeni iş ortamı sağlar...

FAİZ LİGİNİN ZİRVESİNDEYİZ

Türkiye, faiz oranıyla Rusya ve Brezilya'nın ardından faizde en yüksek üçüncü ülke. Son dönemde birçok ülkede 'faizde indirim' trendi yaşanıyor. Bu örneklerin en önemlisi 2014 yılı biterken Çin ve Hindistan'da yaşandı. Çin, 2012 yılından bu yana ilk kez indirime gitti ve faiz oranını yüzde 5.6'ya düşürdü. Hindistan ise aralık ayında faizi sürpriz bir kararla yüzde 0.25 kısarak, yüzde 7.75'e düşürdü.

Sıcak paracılardan 'kur şantajı'

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun kritik toplantısına saatler kala sıcak paracılar yine sahneye çıktı. Günlerden 2.44-2.45 bandında seyreden dolar/TL kuru dün 2.48 TL'yi aştı. Yani sıcak paracılar, bir kez daha doları yükselterek Merkez'i faiz kararından döndürmeye çalıştı.Bu durum ise faize karşılık "kur şantajının" en somut delili olarak yorumlandı.

Bir parmak bal çalmıştı...

TCMB Başkanı Erdem Başçı, ocak ayı manşet enflasyonunun 1 puandan fazla düşmesi durumunda 4 Şubat'ta ara PPK toplantısı yapılabileceğini açıklamasına karşın, enflasyonda 1 puanın altında düşüş olması ve kurdaki yükseliş nedeniyle ara PPK yapılmamıştı.Başçı'nın açıklamaları doların ateşini alırken, borsa fırlamıştı.

Kimin işine yarıyor?

YÜKSEK faiz isteyen sıcak paracılar, ellerindeki parayı devlete borç vererek para kazanıyor... Faizler ne kadar yüksek olursa bu kesimin elde edeceği faiz kazancı da o kadar artacağı için uzun süredir Türk ekonomisi üzerinde bir 'faiz' baskısı söz konusu... Türkiye'nin bu paraya yüksek faiz ödemesi, altyapı yatırımları ve sosyal harcamalardan vatandaşa aktarılacak kaynağın bu kesimin cebine gitmesi anlamına geliyor.

İŞSİZLİKTE GÖRDÜK

Merkez Bankası'nın ısrar ettiği yüksek faiz politikası Türkiye ekonomisini yavaşlattı.Bu yavaşlama etkisi vatandaşa 'istihdam rakamları'yla yansıdı. Merkez Bankası'nın 'yüksek faiz inadı' yüzünden kasım işsizliği en son Şubat 2011'de görülen yüzde 10.7'ye çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber