İlahiyatlara lütfen kontenjan

Haber Giriş : 28 Temmuz 2006 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Din öğretmeni açığı çok fazla olmasına rağmen 4 yıldır ilahiyat fakülteleri ve din kültürü öğretmenliği kontenjanlarını artırmayan YÖK, bu yıl kontenjanlarda yüzde 17 artış yaptı. İlahiyat Fakültelerine 650, öğretmenliğe ise 540 kontenjan ayrıldı

YÖK bu defa Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilahiyat fakültelerinde kontenjan artışı talebine olumlu cevap verdi. Hükümet kurulduğundan bu yana bakanlığın ilahiyat fakülteleri konusundaki talebine ret yanıtı veren YÖK bu defa, kontenjanları az da olsa artırdı. İlahiyat fakülteleri ile Din Kültürü Öğretmenliği bölümlerinin kontenjanları yüzde 17 oranında artırıldı.

İHTİYAÇ İLETİLDİ

Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı raporlar doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Mayıs ayında YÖK'e konuyla ilgili bir yazı gönderildi. İlahiyat Fakültelerinin öğrenci sayısının artırılması istenen yazıda din eğitimi alanında varolan ihtiyaçların karşılanmasında güçlük çekildiği, bunun da bu alanda yüksek öğrenim görmüş işgücünün artırılması ile telafi edileceği belirtilerek, özellikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği alanındaki ihtiyaca vurgu yapıldı. Bakanlığın yıllardır süren talebi bu defa reddedilmezken, İlahiyat fakülteleri ile Din Kültürü Öğretmenliği bölümlerinin kontenjanları yüzde 17 oranında artırıldı. ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınladı. Kılavuza göre bu yıl İlahiyat Fakültelerine 650, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerine de 540 kontenjan ayrıldı. Geçen yıl ise ilahiyata 545, Din Kültürü'ne de 470 öğrenci kontenjanı ayrılmıştı.

SIFIRA DÜŞMÜŞTÜ

YÖK'ün 28 Şubat sürecinden bu yana ilahiyat fakültelerine ısrarla uyguladığı kontenjan kısma politikası din görevlisi alanında büyük açığa neden oluyor. Diyanet-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 23 bin din görevlisi personel açığı var. YÖK'ün şaşırtan artışı ile 1998'den bu yana sürekli azaltılan İlahiyat Fakültesi kontenjanları, 28 Şubat sürecinden bu yana az da olsa ilk defa arttırılmış oldu. 28 Şubat öncesi yapılan düzenlemelerle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümleri de dahil olmak üzere toplam 2069 ilahiyat kontenjanı bulunurken, YÖK her yıl kademeli olarak kontenjanı düşürme politikası güttü. 28 Şubat sürecinden sonra kademeli düşüşün de ötesinde İnönü Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin ilahiyat fakültelerinin kontenjanı sıfıra kadar çekildi.

Çelik'in önerisi karşılık buldu


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in özellikle köy öğretmenlerinin okul dışında da eğitici bir misyonu olduğu ve bunun daha da aktif hale getirilebilmesi için öğretmen yetiştiren okulların müfredatına konuyla ilgili ders eklenmesi gerektiği önerisine YÖK'ten olumlu yanıt geldi. Öğretmenler üniversite öğrenimlerinde ilk defa getirilen bir uygulama ile, öğretmenlik yaptıkları okulun çevresinde de eğitim vermek için ders görecek. YÖK, öğretmen yetiştirme programlarına "Topluma Hizmet Uygulamaları" adlı zorunlu yeni bir ders ekledi. Tüm eğitim fakültesi programları için zorunlu olan bu derste, öğrenciler, toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözüm üretmeye yönelik projeler hazırlayacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber